Wednesday, April 29, 2009

Debaran

Jot Down by Mummy Dasy at 6:51 AM 14 yang membebel
On d way ke PSH
Pagi ni smpi trus g counter 34
Pastu klu xde ape aral operation kul 8

~~post via 5800~~

Tuesday, April 28, 2009

Jangan amik

Jot Down by Mummy Dasy at 3:36 PM 8 yang membebel






No No No
siap ngan isyarat lagi okeh minah ni wat sign
semua gara² bile Mummy amik candid pastu dia pasan
ranbut lak tu ngah mengerbang cam ponti
actually rambut tu toncet boderet (betul ke ni)
pastu dah on d way balik bukak jadi cam curly gitu
dia asik mengirai rambut jek lawa katanye
ajak gi saloon wat rambut camtu
poyo jek minah ni mana dia tau xtau ah
so layan jek ah gambo² dia terjerit pekik ni ha.....


pic10-1

Flip Flops say

Jot Down by Mummy Dasy at 12:36 PM 1 yang membebel



Your Flip Flops Say You're Philosophical



You are an outdoorsy person. You feel most comfortable in nature.

Beautiful scenery and good weather always brighten up your day.

Being outside allows you to feel calm and connected to the world.

Problems don't seem so big when you realize how small you are in the scheme of things.

Your ideal warm weather place: Costa Rica






pic10-1

Street Mall

Jot Down by Mummy Dasy at 12:22 PM 0 yang membebel

Balik dari ayah ajak PakUda g cari barang ikan
coz Arowana dia dah nyawa² ikan
hahaha kalau mati kali ni memang frust giler ah gamaknya
nasib baik PakUda ngan bebesar ati nak gi
coz dia nak ke Street Mall, Dangan Bay
tukar jeans dia so kitorang tumpang ah
berikutan keta yang tak WAJAR itew
so 1st gi Tmn Tun Aminah beli barang ikan
pastu baru ke Danga Bay tukar seluar
makan kat Danga ape ntah namanya
Mummy ngidam kerang rebus, siakap bakar,
ayah makan ayam penyet
kerang rebus Mummy & Daneen yang habiskan
kata PakUda beli jek ah kat paso rebus sendiri ngengada ak ah
heh jeles coz dia nak makan steamboat kat Dataran
ada aku kisah hubby aku yg bayo so kena ikut perintah jek ye
hahaha so aritu dari kul 9am - 7.3opm
baru jejak umah nikmatnye donia rasa


pic10-1

~Tag Hobby~

Jot Down by Mummy Dasy at 12:22 PM 0 yang membebel
Tag ni dapat dari IEDA


The Rule:


1) A title of your hobby


2) A brief Story...naper suka hobby tue..


3) Photos to support of course lah..


Hobby me, 1st ofcos ngadap blog ni ha, xkira katne pun xdapat lappy thru my phone.

2nd kumpul beg xkira ah paper beg ke canvas ke asal beg.

3rd magazines pa&ma, mami baby, rasa, saji & yang latest PC for my CC.

okies dah settle tertinggal dalam draft lak TAG ni..



pic10-1

SUSTAGEN Nutritionland

Jot Down by Mummy Dasy at 12:00 AM 3 yang membebel
Ni citer Sustagen tak berabis lagi hikhikhik
mule² masuk ada pintu gerbang terpampang SUATAGEN 100% Nutritionland
pastu ada kotak sustagen sebeso² alam
cam menyempitkan tempat tu jek
dah ah orang ramai tak yah ah letak benda² x berpekdah
terlampau crowded sangat sempit yang amat
mule² daftar sapa bawa invitation postcard dapat mystery gift
yang menyakitkan ati coz invitation 1 so hadiah 1
anak me 2 jadi gaduh okeh....
mystery giftnye clay
masuk jek dapat card setiap card kena stamp setiap kali habis games
mule² main LITTLE BIG BREAKFAST
guna computer cara² wat sandwich
pastu SNACKS
tampal² puzzle yang ni me x nampak sangat coz jauh kena jaga buggy Daneen
pastu ape ek alamak luper ah plak
tapi masuk cam dalam terowong amik sayur²an
pastu terjun dalam kolam bola cari ikan kot
hahaha me tak amik tau coz Mr.Hubby yg join diorang me duk jauh²
coz sakit perut dah lapo giler
last sekali DINNER SHOPPING
pun guna komputer game cam gi paso
cari makanan yang berkhasiat pastu last sekali kena timbang & ukur tinggi
DANEEN height 89cm & weight 12kg kurusnya anak dara ni
DANISH height 125cm & weight 22kg gemok budak ni
sepatutnye kena jumpa consultant tapi kitorang x jumpa coz
maleh ah ramai sgt orang
last sekali tunjuk kad tadi baru dapat goodies bag
budak² yang main pun kena cop gak
takut ngelat main lagi nanti

dalam beg tu ada
chart tampal kat dinding, tempat tisu, susu sample
ape ntah lagi ek me tak tengok sangat act.
gambo sebelah tu card yang dapat tuk main games
ada jual susu murah mmg bak kata mumy

tapi me x beli coz diorang minum MADU
yang ada cuma VANILLA & COKLAT jek
kalau ada memeng me beli RM42
sebelum tu ari Jumaat beli kat GIANT RM45.99/twinpack
harus tiap² tahun gi kalau ada invitation



pic10-1

Monday, April 27, 2009

Wajar ke WAJA????

Jot Down by Mummy Dasy at 4:45 PM 5 yang membebel
Sebelum N3 di AEON Tebrau City
nak cite pasal keta yang dah tak waja
kalau ikut hati wajar di tukar tapi Mr.Hubby cam xnak jek
bile dah kes di basahi hujan switch on a/cond
coz nak keringkan ape yang basah hehehe
sekali minah cerewet ni cakap
"Pehal panash ni"
dia mmg xleh tahan kalau panas berpeluh cam orang baru balik noreh getah even malam tido
Mummynye menggigil² w/pon berselimut litup dia relax jek ngangkang sana sini tanpa selimut
berbalik pasal keta Mr.Hubby cakap dh paling kuat a/cond ni
sekali tengok temp. tinggi x seperti selalu ditambah plak
sebelum tu power windor kat driver xleh guna makin ah
mood Mr.Hubby xde kalau belum sampai AEON
sure patah balik tapi nasib baik dah sampai parking
nak taknak kena layan gak kerenah anak²
tapi tak lama kejap jek coz ayah dah berubah jadi HIJAU
bila di tambah Daneen yang merengek² nak
"AYER YIM (aiskrim)"
terjerit terlolong cam orang sawan dah ah ayah ko moody ko leh merengek lak nasib x kena cepuk tengah² orang dik oiii... yang ayah ko lak cuba belikan aje sonyap ah budak tu... baju kotor ada baju spare...
last² Mummy bawak gi beli aiskrim senyap
pastu sebelum balik Mr.Hubby tipon kawan dia yang ada bengkel
tanya itu ini last² kitorang balik tanpa on a/cond
buka tingkap anak² dah macam orang jakun
ditambah plak masa kat MSAM dapat belon dah berterbangan belon dalam keta
pagi tadi lak sebelum anta Danish gi sekolah
anta keta ke bengkel, nasib PakUda gi sekolah naik moto
so ayah guna keta dia anta Danish & Mummy
tadi SMS tanya Mr.Hubby bape kena, dia leh jawab
"Spare part mahal, tu belum lagi kalau tuko EXORA @ WISH..hehehe"
so kena fikir semula wajar ke ditukar waja itew....
NEY, ko perli² yek menyampah tau heh


pic10-1

MSAM

Jot Down by Mummy Dasy at 1:48 PM 8 yang membebel
Semalam gi MSAM sampai sana kul lebih kurang kul 11am
orang ckit punye ramai sempit & panas
masuk kena daftar untuk dapat borang
hehehe me amik borang coz untuk dapatkan free gift beg
1 borang pulang dapat 1 beg
dah tau pasal ni coz kawan Mr.Hubby bgtau dia dah gi
kitorang gi sana sampai² jek terus gi caounter ASD
nak topup duit Danish & Daneen
dapat free gift gak buku 2 set tapi beg dapat 1 jek
ngelat patutnye dapat 2 beg dah bergaduh nak beg lak anak² ku
sepanjang dalam tu macam² dapat goodies gambo nnt upload yek lembap kat ofis ni
pastu orang semua cbuk tengok anak² Mummy
coz yag tua duk dalam buggy yang kecik menolak
yang paling menarik pada me prototype (betul ke ni) MPV PERODUA
kata Mr.Hubby nampak macam beso and lagi best
dalam hati me jawab
"Yelah Ney, tiap kali MPV baru kuar gi tgk kat showroom cam nak beli tapi smpi la ni hapah"
kata orang² sekeliling MPV ni clon MyVi tapi dipanjangkan
Wallahu'alam ah ye me x tau kesahihannye
pastu bila dah round 1 tempat tu
naik lenguh kaki perut dah keroncong lapo yang amat
padahal dah sapan tapi masih lagi lapo nape ntah
Daneen dah ngamuk coz dah mengantuk
bile kuar jek pintu x sempat sampai kat keta ujan
terus turun mencurah-curah
basah ah gak kitorang w/pon tak lencun
masuk jek dalam keta tiba² minah kecik bersuara
"Abish (habis) bacah (basah) adik dah yawa² (lawa) ni, ujan ah puyak (pulak)"
Ayah & Mummy berdekah² ketawa kan dia
budak kecik ni pasal melaram no. 1 skang ni
pastu kalau nak amik gambo dah malu skang ni
amik gambo bile dia rasa di lawa cam PMT
cehh nyampas tau... banyak kerenah


pic10-1

Senget

Jot Down by Mummy Dasy at 8:43 AM 20 yang membebel

Semalam pagi² budak 2 ni dah bangun
pastu suh mandi pun ngan senang sekali takyah berkerah seperti selalu klu tak berejam dalam bilik air x nak kuar, sepatutnye kuar kul 10am++ tapi diorang dah cbuk bersiap awal² Daneen dah excited nak pakai gak tights dia at last ubah cakap kul 9am++ kuar. Paling lambat ofcos ah Mummy baru terkedek² nak iron baju baju & tudung. Plan nak gi MSAM pastu baru ke AEON Tebrau for Sustagen Invitation.

Gambo di atas ni on d way dalam keta budak 2 ni mesti pakai spec. yang menjadi masalah selalu Daneen kalau pakai mesti sembarang tengok ah tu dia pakai terbalik bila kita cakap dia jawab.

"Suke ati ah adik punye"

Kadang² rasa cam nak cili² jek mulut tu menjawab bukan main lagi sekarang. As for Danish dia dah beso dah tau melaram asal nak kuar jek mesti pakai gel rambut nak terpacak dah x boleh di kawal pasal gel tu klu x bagi dia pakai sendiri yang ayah dia punye. Bukan setakat tu jek perfume pun memilih nyampah okeh Mummynye Body Shop xnak xsedap katanya baunye, last² berkongsi pakai ngan ayah punye CK. Okeh N3 lain baru update pasal MSAM & AEON k.

~~POST VIA 5800 ~~


Pabila "M" Melanda

Jot Down by Mummy Dasy at 8:34 AM 1 yang membebel
Semalam sehari suntuk x sempat jengah blog
pastu arini banyak keje coz lusa dah cuti
banyak nak update ni tapi tengok ah camne ye
cable camera x bawak lak
camne nak post gambo² semalam
hehehe sungguh kukuh alasan ku ini
Insya'allah klu xde aral malam akan ku update paling lewat ye
....adios....


pic10-1

Saturday, April 25, 2009

Menyerang kembali

Jot Down by Mummy Dasy at 9:33 PM 3 yang membebel
Arini xde wat pape pun
pagi sementara tunggu Mr.Hubby balik gotong royong
masak untuk lunch pastu tido ngan Daneen
lepas makan perut lak sakit 2,3 kali gi jumpe ""En.T""
lepas Asar dah semacam huhuhu hempedu ku sakit kembali
rasa mcm nak wat arini jek
tapi surgeon xde kat JB, nak taknak telan jek pil tahan sakit
baju dah basah ngan peluh tahan sakit
memang xde mood budak 2 tu Mr.Hubby yang uruskan
ku dah tak larat, minggu ni jek 5 kali serangan
semalam jek dapat relax x amik pil
amik pil lak alergy habis bengkak mata
kalau orang tak tahu mau anggap ku berentam lakibini
Rina punye jemputan pun xdapat gi
xpe Mirul bagi aunty address ye me ada nak post something,
jemputan² kahwin pun x gi, sejak² ni makin menjadi
serangannye kadang² tak tertahan rasanya
nak tengok konsert AF ni pun cam xde mood
mata dah gatal² ni cam nak tido jek...
huwaaa dah kali ke bapa menguap da....



pic10-1

Kelakatu

Jot Down by Mummy Dasy at 4:37 AM 10 yang membebel
Terjaga ni dah xleh tido semula
semua gara2 Danish nak gi toilet
selalu bangun terus gi toilet xde nak kejut2 pun
malam ni dia leh kejut lak
bangun tengok kelakatu byk kat lampu belakang umah
ngan kat depan bile switch on lappy nyerbu lak kat lappy
me angkut bawak masuk dalam bilik pun pandai dia cari
aduh bila dah kelakatu ni sok pagi mesti banyak semut gigit
menghurung 'mayat' kelakatu kat beranda umah ni kang
ni yang lemah nak menyapu ni
ish dasar pemalas tul ek me ni hahaha
okeh nak tido dulu banayk lakkalakatu ni masuk dalam bilik


pic10-1

Friday, April 24, 2009

Keywords

Jot Down by Mummy Dasy at 4:31 PM 3 yang membebel
HiKhIkHIK
sapa ah yang mencari pasal langsir ni kan
kalau tengok umah aku langsir
pun color kelakar hijau + merah


pic10-1

:: TAG Hanya Kamu ::

Jot Down by Mummy Dasy at 4:09 PM 4 yang membebel
Tag Dari diniedinar

Apa nama penuh anda?
Suryati Binti Zainal

Nama apa yang anda harap itu nama anda?
Xde kot..


Post 4 pictures korang yang eksklusif yang takde sape tengok lagi.
Rasa belum pnah kuarkan gambo2 ni klu dah sorry ah

Botol susu Danish & Daneen


Gambo ni diorang ngah baring kat reception hotel..sungguh memalukan anak aku & anak² sedara aku ni


Mummy & Daneen sedondon baju ni sulam Sarawak

Gamba kami anak banak


Apa kenangan paling bermakna dalam jiwa raga anda?
1. Married to Mr.Hubby
2. Melahirkan cahaya mata 2 orang tu

Apa prinsip hidup anda?
PEDULI ORANG KATA

Apa perangai anda yang paling buruk?
Malas lipat baju hehehe!!!

Tagkan 10 orang kenalan anda
1. Pn. Hernee
2. Mummy_ayu
3. mumy
4. Siti
5. Azure
6. Zie
7. Ieda
8. Gieyana
9. Umi Sufira
10. sape² yang nak buat..tiada paksaan okeh



pic10-1

Phil & Teds

Jot Down by Mummy Dasy at 3:14 PM 4 yang membebel

Ni idaman hati no.2
klu ikut me memang nak beli dulu masa pregnant Daneen
tetapi Mr.Hubby banyak sungguh pantang larangnye
gaknye klu preggy lagi pasni dia kasi tak beli
sebab kali ni ku nak merengek x yah gune duit dia duna duit sendiri
takpe pelan² me pujuk nnt dapat gak
sape² yang dah guna ni mesti bestkan



pic10-1

MSAM

Jot Down by Mummy Dasy at 10:40 AM 5 yang membebel
Orang JB
yok ramai² meriahkan MSAM ni
Lokasi di Padang B, Plaza Angsana,
me mungkin Ahad baru nak gi
mesti ramai masa tu....


pic10-1

LaWaK lAwAk

Jot Down by Mummy Dasy at 10:25 AM 7 yang membebel
...Ni dapat dari forwarded email...

Aku datang dari keluarga yg besar...16 adik beradik, bila sesekali berkumpul, dah tentu mak aku akan buat majlis makan besar-besar dan best-best!!! Dalam ramai2 adik beradik, bukan semua yg suka stail aku, apabila aku bawa gaya hidup "gaya pulang ke pangkal jalan'"...maka adalah yg tak kena sana sini...oh..

Masa makan, aku pun duduk lah cara Nabi..(rujuk ustaz) lalu ada yg sound:

"apahal duduk macam nak berlari ajer...."

"tak baik lutut tinggi pada makanan.."

" ni duduk ke nak berak nie..?"

Oleh sebab aku lelaki beriman, maka aku buat muka seposen...aku pun basuh tangan,

Nota untuk mua'alaf: sebelum makan sunnah Nabi adalah basuh kedua2 tangan dan berkumur, insyaAllah jika korang amal nie sebelum korang mati Allah akan mempermudahkan segala urusan hutang piutang korang. 朒utang kereta/ rumah/ kahwin/ study/along bla bla bla!!!

Sambung balik, aku pun berpikir...ada baiknya juga Nabi tak makan pakai sudu @ garfu, kalau Nabi makan pakai sudu, susah pulak org miskin macam aku nak ikut sunnah Nabi, nak pakai sudu material apa? stainless steel ke inconnel 601? Nak pakai colour camne? matelic ke cooper?kan susah tu!!!

Tu belum lagi jika Nabi makan pakai kerusi dan meja...bentuk bulat ke bentuk heksagon?, oktagon?, nanagon? nak kena pergi Kedai perabot buat ansuran mudah! jimat ! hanya RM 1 dan tunggu 30 hari, kunjungilah kedai perabot terbesar di Malaysia, bla bla bla!!! Oh..

Biasa korang belajar doa makan macam nie:

"Allahummabariklana (hingga akhir)

Tapi tu sebenarnya doa tengok makanan, doa makan mudah sajer:

"Bismillah, barkatillah"

Lepas tu makan lah, dengan tiga jari (sunnah Nabi) kemudian, ada pulak suara2 yg sound:

"Eh, kenyang ke makan dengan tiga jari? "

Aku kata: "huh, anak cina makan dengan dua kayu elok2 habis nasi satu pinggang!!! "

Tapi oleh kerana aku sorang jer yg makan dengan tiga jari, org lain makan dengan lima jari, maka aku lihat kadar flow of suapan dan kadar quantity of lauk-pauk diorang lebih laju dan maju, maka aku menukar jariku dari 3 kepada 5...oh..tepuk dada tanya iman..

Kemudian aku minum dari tangan kanan yg tidak berbasuh...

Diorang tegur: "essh..pengotor betullah"

Aku kata: "Apa pulak kotor, aku makan nasi, bukan tahik!!!"(tapi aku kata dalam hati sebab aku lelaki beriman)

"Nie, apahal jilat2 jari nie? lucah betul!!"-tanya diorang pada aku...

"Makan ayam sedap sampai ke kaki....makan sate sedap sampai ke lidi he he heh"-kataku.

Banyak pulak diorang komplen cara aku makan..err maksud aku cara Nabi makan... aku tahu tak berguna berdebat ngan mereka kalau aku ubah topik dengan bertanya :

Tahukkah korang kenapa lembu makan rumput dan kambing makan daun?

Abang aku kata: sebab tengkuk lembu berat...bla bla bla..

Aku kata: "salah!!! lembu makan rumput dan kambing makan daun sebab mereka lapar!!!(tak lawak) ha ha ha!!!"

Aku menyambung: "Penting makan cara Nabi sebab kita hari2 makan, tapi bila tak ikut sunnah, maka jadi macam lembu dan kambing makan sajer, namun bila korang makan macam Nabi saw makan, maka di kira ibadat...

Masa nak makan, niatlah makan kerana perintah Allah, namun kena nafikan makanan yg bagi kenyang..hakikatnya kenyang datang dari kudrat Allah. "

Tiba2 mak aku tercekik tulang ikan.. (bayangkan seorang mak cik sedang tercekik tulang) Kemudian, Mak aku mendapat nasihat secara berperingkat, ada yg sarankan agar makan pisang, minum air dengan capat, makan nasi kepal dan lain2, tapi masih tak berjaya.. kesian mak aku...

"Huh! Hamka, Takkan kau tak tahu cara sunnah Nabi nak buang tulang tercekik camne?..cakap terer.."(kata abang aku)

Aku kata: "senang sajer...Mak angkat kedua-dua tangan ke atas.. "

Mak akupun buat..tapi masih tak jadi..

Aku kata: "lurus Mak, tangan mak dua-dua kena lurus... !!!"

(bayangkan seorang makcik yg sedang duduk bersila sambil kedua-dua tangan diluruskan ke atas, tangan kanan masih terdapat sisa2 nasi, manakala di lengan dan tengkuk di penuhi dengan rantai emas..)

Aku kata: "Sekarang sebut: SUPERMAN RETURN!!!!!! "

HA HA HA.. (semua org ketawa)-nasi berhembur-hembur di sana sini.

Mak aku juga ketawa..sehingga tulang yg tercekik itu terkeluar..

Semuanya dari Allah!!!

He he he...selamat mencuba, ni bukan hadith,,just pengalaman.

PS: sekiranya rakan korang menjadi mayat (over ketawa sehingga tulang mencucuk tengkuk) sesungguhnya penulis tidak bertanggung jawab!!! (supermanpun akan jadi mayat


pic10-1

Bersantai

Jot Down by Mummy Dasy at 9:20 AM 4 yang membebel
Aksi santai 2 beradik
alamak golap ah plak kat umah masa ngah edit terang
xpo ah ni pakai HP jek x best HP ni
menyampes tau..ku ngah berfikir nak merengek beli DSLR lak
hahaha mau pokai Mr.Hubby & org² dok mengata aku lagi
(xde kene mengena ngan kawan² tau ni working enviroment)
Daneen ngah main mainan KFC, main masak² kata dia
dia dok ralit main sorang², Mummynye ngah cbuk touch-up blog
Ayah lak ngah cari gambo dalam briefcase
pastu dia leh menjerit kuat² ajak ayah dia main masak²
hahaha ayah kata "Ajak Mummy ah"
dia ngan santun menjawab "Kan Mummy ngah wat keje"
"Banyak ah wat keje, ayah pun ngah wat keje gak ni"
minah ni kan skang terror berlakon
apelagi terus jadi Ning Yatimah melolong, menjerit sekuat² ati
pastu habis harta benda semua dibaling
bile kena marah ngan selamba jek dia dok jawab
"Abis tu, Ayah tak nak main ngan adik"
abang lak wat dunno jek berposing tgk DVD """monster vs alien"""
kadang² hangin tau ngan minah sorang ni
tu yang wat malas kadang² fikir nak anak lagi
patutnya xlehkan harus bersyukur...


pic10-1

Bubur

Jot Down by Mummy Dasy at 1:20 AM 8 yang membebel
Setelah sekian lama tak masak kat umah
kerana dalam awal bulan ni spt yang semua tahu
penyakit semakin kerap datang
so Mr.Hubby cam bersimpati
sebab tu xpnah masak tapaw jek
arini me cuma masak
bubur, ikan terubuk masin, telur terubuk masin & ikan bilis kicap
anyway nak bgtau Mr.Hubby

"Thanks, Ney coz faham situasi sekarang,
love u 4ever"

P/S : Jangan lak ada yang muntah darah..




pic10-1

Thursday, April 23, 2009

Anyone can HELP ME!

Jot Down by Mummy Dasy at 10:12 PM 8 yang membebel
Ada tak sesiapa boleh tolong
dalam perancangan nak buat bisnes Cyber Cafe
secara kecil²an dahulu
boleh tolong tak camne cara² na2 setup CC
dari awal hingga akhir
HOPE ada yang sudi membantu ye
...TQVM...


pic10-1

Rombongan *UPDATE PIC*

Jot Down by Mummy Dasy at 11:32 AM 19 yang membebel



Arini Danish gi rombongan ke Tropical Village, Ayer Hitam
Mummynya pun bercuti gak nak ngepoh
Bukan x caya kat cikgu2 tapi berwaspada
Murid berpuluh yg menjaga 5 org jek
Klu ape2 jadi nangis x berlagu wei
Anak bujang tu ah sorang
Sanggup cuti tapi me ngan Mr.Hubby tunggu kat luar jek coz diorg main kat bawah2 jek
Klu diorang naik atas kitorang masuk gak
Lama gak dari kul 8am-2pm kena amik kat sekolah
Mcm best jek tgk dari jauh nasib baik tak bawa Daneen klu tak mau terjerit2 nampak abang dia
Gambo nanti ah ye me update susah xde line kat ayer hitam

Wednesday, April 22, 2009

It's mine

Jot Down by Mummy Dasy at 4:36 PM 7 yang membebel

At last Along belikan yang ini untuk maksunye
Post using --5800

Berani Sungguh

Jot Down by Mummy Dasy at 3:40 PM 10 yang membebel
Semalam balik keje
pastu gi paso malam ngan my mom & PakUda
budak kecik 2 tu ofcos ah ikut x leh tinggal
pastu masa lalu depan simpang umah kawan PakUda
my mom tanya ngan dia
"Ape citer umah ni semalam" refer umah kawan dia tu
"Macam tu ah, atuk dia ngan mak sedara dia kena ikat"
me yang duduk kat seat belakang sungguh ngepoh nak tau
"Kenape? Ape? Siapa?"
dah macam reporter kata my Bro...
al-kisahnye rumah atuk kawan dia tu telah dimasuk perompak
nak kata perompak orang tak nampak
plak tu umah yang di rompak tu sekelompok tempatnye
kira kiri kanan depan ada umah dan ada orang
umah depan pun ngah diperbaiki
kisah terjadi kul 3pm
si makcik ni ngah santai berbaring
ngan selambanye perampok tu masuk bilik
si makcik ni tanya
"Engkau sape?"
perampok ni toleh, si makcik belum sempat menjerit
pisau ke parang dah sampai ke leher
si atuk lak menjerit
jeritan dah di dengar si tukang umah
tapi salah sorangnye cakap ah budak² tu gaknye
so diorang abaikan saja jeritan tu
pastu dengar lagi jeritan kali ke-2
terus diorg menuju ke rumah tu dan tengok penghuninye dah diikat
perampok tadi dah melarikan diri
lupe lak nak tanya ape yang hilang...
pastu masa si mangsa membuat report datan lak orang lain
membuat report di ragut
dari ciri² mungkin orang yang sama
berkulit gelap, tinggi & rambut lurus

huish ku seram dengar citer tu
that's why ah kalau kat umah siang² ari pun ku tetap tutup & kunci pintu umah
sungguh berani perompak zaman skang ni
P/S : wah dah macam karangan budak sekolah lak...


pic10-1
 

Ω Bebelan DaSy Ω Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea