Saturday, January 30, 2010

Kami Jumpe.......

Jot Down by Mummy Dasy at 3:34 AM 2 yang membebel
Mamat ni, Zikri Syahmi
Daneen yang dok cbuk ajak tengok Zikri
sape baby ni, me ada citer kat SINI
alah yang Daneen dok cbuk ajak beli baby tu ni lah budaknye.
Sampai skang kalau jumpe baby mesti dia kata ZIKRI teringat ah plak kat anak sedara.
hhihii klu ikut pangkat anak sedara, tapi Daneen xnak kena panggil Maksu
dia suh panggil dia kakak, dia panggil Zikri, adik
huhuhu bukan main lagi ko dik xnak turun pangkat nak uda senantiasa.

[Note : Bila dapat jumpe Zikri lagi gaknye, geram tengok body berketak]

footer

Monday, January 25, 2010

Moga dipermudahkan

Jot Down by Mummy Dasy at 1:28 PM 8 yang membebel
Niat hati hanya untuk bertanya khabar
rupa2nya dah ada kat ward.
Rupe2nye arini due datenye mati2 ingat bulan 3,skang ni bb ngah tunggu jalan untuk kuar.
Baru buka 3cm ms sms tadi.

To Azie,
aku doakan semoga cepat & dipermudahkan ko bersalin ye. Amin.


footer

I GO

Jot Down by Mummy Dasy at 10:58 AM 6 yang membebel

heart this song

footer

Shopping Carnival

Jot Down by Mummy Dasy at 8:34 AM 6 yang membebel


Jom beramai2 hehehe

footer

Rutin

Jot Down by Mummy Dasy at 8:07 AM 3 yang membebel
Tahun ni rutin harian bertukar dah xleh nak relax.
Kalau last year kul 7.45am pun boleh kuar dari umah anta Danish
pastu kul 11am amik dia balik sekolah.

Tapi tahun ni rutin dah bertukar
coz dah 2 orang bersekolah jadi rutin kena ubah & padat
Danish naik kelas kul 7.30am
Daneen kul 7.45am
so kul 7.15am mesti kuar umah kalau lmbt confirm sekolah Daneen dah murid2 lain dah beratur
and confirm lak anak dara tu melalak xnak masuk kelas bile tgk kawan2 dia dah beratur.
Pastu kul 11.30am amik Daneen, kul 12.30pm amik Danish lak
pastu salin baju terus anta umah NekYang diorang.
Makan kat umah NekYang ah tentunya coz Mummy x sempat masak.
Balik kul 5pm amik diorang smpi umah sambil masak klu Danish ada homework
sambil ajar dia wat homework.
Kalau xde Mummy nyambil bermukabuku hehehe.
Penak terasa gak kekadang tapi nak wat camne?
Dah rutin harus ah watkan.
Kalau Mr.hBy x keje baru ah relax coz waktu rehat kat ofis leh rehat
anak2 hBy yang tolong amik.
Bile dah penat2 gini xde maknenye nak update blog ni gamaknye
tapi sempat bloghopping kat blog kawan2 tanpe meninggalkan jejak....


footer

Resdung

Jot Down by Mummy Dasy at 12:30 AM 0 yang membebel
Saat dan ketika ini
ngah dilanda resdung....
segala2nya gatal yang amat sangat terutama hidung...
serba x kena huhuhu
Animated Emoticons

footer

Sunday, January 24, 2010

Di luar kawalan

Jot Down by Mummy Dasy at 11:41 PM 0 yang membebel
Bile tiba time nak tido, Daneen sure minta susu
pastu pasti bergaduh ngan Mummy

"Kakak, nak susu tak?"
"Nak banyak tau"
"Asal tak habis Mummy sental ngan susu he"
"Ok ah ckit jek"

hahaha korang semua, ayat ada x camni...sure xdekan
me memang garang okey klu kat umah
nak2 ngan Daneen coz dia ni lain ckit
lain camne hek..... tu susah nak gi tau
balik tang susu tadi, nape dia minta banyak me x bagi
coz xpnah habis pun....
MEMBAZIR okey.
tapi still lagi xleh control perangai dia w/pon me garang cam singa
let's say, dia nak something
and me or hBy x bagi ape yg dia nak
merentan kat situ gak, klu g shopping complex
memang x berganjak ah gamaknye,
kes yang terbaru dia leh nak bogel tengah2 orang
dah separuh seluar dia bukak
malu weyyyyyy
last2 hBy dukung and dalam keta baik punye ceramah.


Camne ek korang handle klu perkara camni terjadi pada anak2 uolls?
memang dah tak tekawal lagi dah.


footer

Wednesday, January 20, 2010

Warna & Nutrisi Buah²an (1)

Jot Down by Mummy Dasy at 12:15 AM 3 yang membebel
Merah tua & Ungu
Jenis buah/sayur : Terung, epal merah, anggur merah, cili merah, ceri, beri hitam, beri biru & prune.
Khasiatnya : Buah & sayur yang berwarna merah tua @ ungu sebenarnye mengandungi antioksida yang menghalang terbentuknya gumpalan pembuluh darah sehingga risiko penyakit jantung & strok Baiknye buah-buahan dan ayur-sayuran dari kelas warna ini juga mengandungi anthocyanins iaitu sejenis bahan yang melindungi sel-sel dalam tubuh daripada radikal oksigen yang tidak baik.

Merah
Jenis buah/sayur : Tomato, tembikai, bayam merah, strawberi, jambu merah, cili Benggala dan limau bali.
Khasiatnya : Jika dilihat warna merah pada sebiji tomato adalah disebabkan kandungan lycopene @ kaotenoid di dalamnya. Di mana kandungan lycopene didapati semakin bertambah banyak ketika buah itu matang. Lycopene sangat baik untuk kaum lelaki bagi mengelakkan kanser prostat. Baiknya lycopene juga turut dapat mengelakkan dari mendapat serangan jantung @ kanser.

[Dapur magazine]


footer

Saturday, January 16, 2010

Blogger, We Care

Jot Down by Mummy Dasy at 11:37 PM 1 yang membebel

Terlambat 15minit
orang lain dah menjaja bertahun ribbon ni, Mummy DaSy baru terhegeh2...
as long as i'm not late never mind....

Nak tau lebih lanjut pasal Ribbon ni sile terjah SINI

Setiap blog yang meletakkan ribbon di atas akan menyumbang RM1 kepada en. megat. Anda boleh mengikuti apa yag tersurat dan tersirat tentang en. megat di post ini: Tangisan Aku, Isteri dan Anak-anak

Ikut langkah ini:

  1. Copy dan paste ribbon diatas.
  2. Letakkan di blog masing-masing samada di sidebar or mana2 yg visible. Anda boleh resize saiz ribbon itu untuk kesesuaian blog anda.
  3. Biarkan ribbon tu selama seminggu di blog masing2 sehingga 17/1/2010
  4. Maklumkan kepada saya melalui komentar di bawah bahawa anda dah letakkan ribbon tersebut...

Moga usaha kita yang kecil ini mendapat keberkatan dan rahmat daripada-Nya



footer

Tuesday, January 12, 2010

Her day

Jot Down by Mummy Dasy at 4:30 PM 4 yang membebel

Arini adalah hari ke-4 Daneen ke sekolah.
Alhamdulillah semuanya berjalan lancar tak seperti yang dijangkakan.
at first, me sangka dia akan nangis bila kena tinggal,
kerana sehari sebelum gaduh ngan Mr.hBy & dia cakap
"Makanya, esok adik x nak gi sekolah, adik nak nangis"
wah skang klu majuk mesti ngugut2 plak okey, MENYAMPAH TAU!!!
mana dia belajar pun xtau...
Mummy pun xpnah nak ngugut2 bagai tau.
Berbalik ke cerita Daneen.

Pagi Khamis, 1st day 07/01/2010.
kejut Danish dulu cam biasa coz dia w/pon kejut awal bgn amat ah lambatnye.
Lagi pun Danish start kul 7.30am while Daneen kul 8am.
Sedang me gosok jubah Daneen dengar dia nangis tapi x gi kat dia pun coz sibuk gosok baju.
Lagipun tau penyelamat ada ofcos ah Mr.hBy, dia pujuk pastu senyap terus masuk bilik air mandi.
Bila dah selesai me tanya Mr.hBy nape Daneen nangis,
coz selalu pun kejut tido mmg akan nangis macam2 dia dok membebel antaranya
- nak tido lagi
- silau ah, klu buka langsir
- adik penat ah, suh abang bangun dulu
tapi kali ni lain & macam kelako pun ada, kata hBy dia nangis cakap
"Nape ayah x kejut adik dulu"
it was a shocked okey. Biar betul anak aku ni.....
Sampai sekolah dia dah excited, Mr.hBy & me dok dlm keta teacher amik terus kat keta bawa masuk kelas.
Dia siap leh lambai2 ayah & Mummy.
Cam x caya okey, coz Danish dulu melalak meraung bagai but she's not...
can't believed it.... pastu me terus ke JB atas bbrp urusan kul 11am terus gi amik Daneen.
Mummy yang over excited okey coz nak tau ape yang dia cerita.
sampai sekolah tengok budak lain dok atas lantai tgg parents tp my lil princess dok kat kerusi depan class. Bila nmpk muke mummy dia dok senyum2 simpul.
Then cari kasut, terus balik.
Bila tanya napa x dok atas lantai cam kawan2, dia jawab
"Kawan2 semua duduk atas tu lantai maksudnye adik xnak nanti kotor baju adik"
huhuhu dik ko ni macam2 ah, abang dulu belasah jek.

Friday 08/01/2010, 2nd day.
Pakai baju kat gambo tu, coz uniform belum dapat lmbt daftar dah habis.
pun cam hari pertama, tapi kali ni balik dia cerita dia nangis sebab kawan2 dok usik barang2 dia,

Monday 11/01/2010, 3rd day.
Semalam pagi dia dok tanya ayah dia bile nak beli kek macam abang.
weyyyy sekolah ni tujuannye nak celebrate B'day ke?
Bila kite cakap nnt ah ayah ada rezeki ayah beli.
sekali dia jawab ''Habis nape ayah x keje, camne nak dapat rezeki"
wakaka anak2 ko kena kan plak ayah ko ek?
Kang ayah ko keje pagi melalak nak ayah anta, bile ayah dah anta byk pulok songehnye.
Sampai semalam budak2 lain dah beratur coz start arini naik kul 7.45am & terlambat seminit.
Bila tgk kawan2 dah beratur dia melolong plak xnak sekolah takut teacher marah,
nasib teacher pndi pujuk.
Balik hBy sorang gi amik, dia called Mummy
"Mummy, adik dapat buku teacher bagi"
"Uniform dah dapat ke? teacher dah bagi"
"beyum, adik dah tanya"
"Camne adik tanya''
"Teacher baju adik dah jumpe beyum, kata teacher beyum lagi"
ngan segala org dia cerita dia tanya teacher pasal uniform.
Alhamdulillah dia nak sekolah, x banyak kerenah & meragam.
Tiap2 pagi mesti dia kena bangun,mandi & siap dulu klu danish yang wat dulu smua harus melalak.


footer

Sunday, January 10, 2010

AJL

Jot Down by Mummy Dasy at 11:57 PM 5 yang membebel
Tidak membosankan i likeeeee
tengok ngan Daneen sampai Aizat - Pergi
time Stacy dia dok menginja joget
time Bunkface dia dok gedik cakap
"Hencemnyeeeee" dik ko tau ke x ape yang ko cakap tu?
sebabnye pastu dia g amik celak nak "Hencem" gak
time Aizat dia dok waawaaawaaa ngikut tune Indian song
memekak sungguh coz me ngah siapkan keje dia lak dok menyanyi tepi telinga
sedang Mummy dok leka wat keje tiba2 senyap jek
rupenye dia tertido daaaa
at last aman tengok sorang2....

JURI2 pun mantap2

Pengacara pun best antara part yang i suka
- antara ADAM & A-dam kenapa ALLY bunyinye tak ALI wakaka pecah perut weyyy
- macam2 bile time FBI ngan Ally Iskandar, kesian kena buli
- hahaha akhirnye terkena plak FBI ngan Ally

Performances
- Opening Siti best, tp bile ngan Lan tu cam x sesuai plak dia nyanyi lagu rock gitu
- Alyah red,hot & sexy
-Misha hebat vokal tak dinafikan mantop
-Hafiz, napa rasa macam x bersemangat jek dia nyanyi ek?
- Bunkface i like, vokalis hencem kata Daneen waaa x padan anak dara ni, ada budak2 kecik suke2 bebeno...
- Stacy mmg di tunggu2 nak tgk mantop ke x? tp mmg mantop hijo tu color lipstick tarian mantop weyyy so energetic
- Aizat (PERGI) best suke d tambah plak ngan Indian vocal tu mmg best terasa cam nak nangis plak feeeling ah pulok mlm2 arini...
KAU AKU best gak ramai budak2 sekolah hehehe
- Hujan ramainye bawak SKANDAL miahaha, tp cam down ckit nyanyiannye......
- Black slumber
- Akim mata menusuk seram tauuuuu... cam Adam Lambert bak kata Jade wakaka....rambut i likeeee
- YUNA best banget..opening best...ubah ckit iramanye...
- Faizal Tahir ...ku cinta padamu, benci pada mu.....siap bertongkat

Lagu zaman berzaman best tho...pop ye ye -> rock -> rock millennium

Vocal - Black
Persembahan - Aizat (kau Aku)
3rd - FT
2nd - Yuna
1st - Aizat (Pergi)
x sia2 Daneen nyanyi sama menang.


footer

AJL can't wait

Jot Down by Mummy Dasy at 8:49 PM 0 yang membebel
Lagi 15minit untuk AJL
sape yang akan menang jom kite tunggu & menonton ye jangan lupe....
tapi rasa2nye Faizal Tahir kot.
Tapi bile tanya Daneen ofcos jawapannye
"OH BULAN"
wakaka actually Dan Sebenarnya from Yuna.
Tapi lagu2 mantop2 malam ni x sabo nak tgk ni.
Lagu fav. yang me suke
Aizat - Lagu Kita
ok just wait see who is the winner.
Animated Gifs

footer

Menatap Matamu - Aril

Jot Down by Mummy Dasy at 6:47 AM 2 yang membebel

Sungguh indahnya hari berlalu
Menunggu kasih tambatan hati
Ingin rasanya selalu berbagi
Bersamanya kala suatu nanti

Andainya kau jadi milikku
Selaluku nyanyikan lagu rindu
Andaikan kau dan aku bersatu
Dunia ini berseri selalu

Kuingin dirimu dekat dihatiku
Berdua kita kan raih bahagia
Kuingin dirimu turut merasa
Rasa rindu untuk menatap matamu
Menatap matamu

Bagaikan bintang nun jauh di sana
Terangi malam yang semakin gelap
Jika kau sudi menemaniku
Takkanku lepas walau sedetik pun

[note :: Favvy song Daneen la ni]

footer

Tuesday, January 5, 2010

Kenduri

Jot Down by Mummy Dasy at 10:58 AM 3 yang membebel
Layan ni dulu ye, line tenet kat office ni amat ah slowwww
TOLONG FOKUS PADA GIGI DANEEN
dah rongak ah....
right now ada keje perlu di settlekan :P


footer

Where did she learn????

Jot Down by Mummy Dasy at 10:10 AM 3 yang membebel
cewahhh omputih ah pulok.
semenjak-menjak2 ni mulut Daneen tersangat ah menyakitkan ati dan perasaan
bile dia bukak jek mulut ayat yang kuar fuh sungguh laser.


contoh yang masih panas:-
Pagi tadi lepas anta Danish gi sekolah, baru Daneen mandi
tu pun setelah pagi2 ari Mummy dok membebel tanpa henti
"Kakak cepat ah mandi, Mummy nak gi keje ni"
dia leh melingkar depan tv tgk PlayHouse Disney, pastu menjawab
"Jap ah, cartoon ni beyum abish"
ha yelah nak tgg cartoon habis x keje Mummy ko ni nak oiii....
88 kali Mummy dok ulang ayat yang sama baru dia nak mandi
bile dah habis mandi, Mummy hanya memakaikan gown
spentot ngan legging belum cari
dalam masa yang sama lagi terhegeh2 nak bersiap gi keje
pastu terlupe ah plak nak carikan spentot & legging untuk dia.
Mr.hBy sound Daneen, terjadi ah perbalahan antara 2 banak
"EEEE x malu he kakak terbogel"
"Mana ada kan adik pakai baju"
"Habis spender & seluar x pakai lagi"
"Ayah pun terbogeyy terbogel jugak"
"eh dia ngata kite plak, kan ayah pakai seluar ni"
"Habis tu ayah x pakai baju, terbogeyy ah tu"
while me yang ngah bersiap macam nak pecah perut gelak.


contoh lain :-
Sekarang ni kan, Me dok ralit ngan Cafe World kat FB
hehehe boleh kata 24hours ngadap lappy.
Pastu adalah satu hari tu, 
Daneen datang kat Mummynye wat x nampak jek coz dia nyibuk nak maingak.
Bile dia tgk Mummy  wat dunno jek ngan dia.
Dia cakap sambil tunjuk
"Mummy, main lama2 tau, kumpul duit banyak2 nanti boleh kite bercuti lagi. Adik nak gi swimming"
dushdush kena sebijik okey.....


ada lagi citernye nanti di lain masa ah plak citer ye xkan nak tulis semua penat tau
nanti kasar jari2 ni dok menaip.
Animated Gifs


footer

Monday, January 4, 2010

1st day...

Jot Down by Mummy Dasy at 11:37 PM 3 yang membebel
.....Danish ke sekolah.
Arini hari pertama sekolah.
Danish dah tukar ke sekolah TADIKA KEMAS, coz tahun depan nak sekolah dekat umah
jadi untuk mencari kawan terpaksa pindahkan dia sekolah.
Alhamdulillah, semuanye berjalan lancar.
Mr.hBy & Daneen anta hanya sampai di pintu pagar pastu dia terus masuk tanpa menoleh ayahnye lagi.
Masuk kul 7.30am, balik kul 11.30am untuk minggu ni
start next week balik kul 12.30pm coz ada Iqra'
mule2 ingat dia nangis coz Mr.hBy x balik2 okey....
sebagai ibu mithali yang tidak menghantar ke sekolah
hahaha mithali ah sangatkan..... sambil menonton Astro sambil tgk jam dlm ati dok berkata2
"Mana plak 2 banak ni x balik2, nangis ke abang?"
dengar jek bunyi motor merakas bangun kejar
hehehe kejar tu ada maksud tersirat & tersurat
- sebab takut kena marah dok tengok tv
- nak tau Danish nangis ke tak?
kesimpulannye dia okey, w/pon baru 1st day dah dapat kawan...


As for NUR DANEEN SYAHINDAH
minah ni start school this Thursday
jangan tanya kenapa naik ari Khamis coz me pun tau & tak tanya nape?
tapi oleh sebab dia dah over excited pagi tapi bangun ckit punye awal
hahaha mmg waktu sepatutnye dia bangun jikalau bersekolah.
Tapi selalu klu x jejak pukul 10am mmg x bangun.
Anta abangnye ngan x mandi rambut berserabut.
Dia cam x puas ati nape dia x masuk sekolah lagi, nape abang dia dah sekolah
huhuhu seram jangan dia nangis udahlah ye...
coz klu dia nangis confirm Mummy turut serta nangis nnt kena ejek nga Mr.hBy
xnakkkkk...


[note : no picture Mummy agak kelamkabut]




footer

Saturday, January 2, 2010

Makan-makan Lagi!!!!

Jot Down by Mummy Dasy at 11:08 AM 5 yang membebel




Ni warung baru, ye ke baru?
Baru ah bagi me yang x pnah jejak kaki kat sini
tapi tidak bagi Mr.hBy yang selalu ke sini.
Dia dah jejak kaki byk kali baru bawa me huhhuu kesian....
Cam dalam hutan rasa...



Anak2 makan nasi Goreng Cina yg ala2 Nasi Goreng Kampung
tawar rasanya, alamak Mee bandung x sempat snap plak coz dah lapo tahap gaban.
Sampai jek mee bandung terus ngap x toleh kiri kanan lagi dah.
Mee bandung byk letak udang kering terasa sangat tp dah lapo makan jek ah
pastu bile hidung resdung makan ubat ah malamnye cam nak tertanggal weyyy batang hidung bile resdung menyerang.
Bab air plak me Apple Juice, Mr.hBy Lemon Tea & anak2 sirap.
Tang sirap plak macam sirap dah lama rasanye kureng okey.
Sekian....


footer

Friday, January 1, 2010

010110

Jot Down by Mummy Dasy at 11:48 PM 2 yang membebel
Animated Emoticons

This is my feeling for today.
That's all.

[note:tahun baru di mulai dengan suram, hari2 berikut camne agaknye?]

footer

WELCOME 2010

Jot Down by Mummy Dasy at 12:23 PM 1 yang membebel
HAppy New Year
Dear Friends.

Tahun baru, semangat baru, azam baru yang penting new Wishlist.
hehehe Mr.hBy agak2 leh capai ke ur wife Wishlist for this year.

Ape yang jadi di 2009 jadikan kenangan
mulakan dengan kehidupan baru hari ini.
Tahun ni tahun yang bermakna coz
1. Danish dah 6y kena sekolah betul2 coz next year dah darjah 1 can't wait for that moment.
2. Daneen pun dah sekolah 4y this year, kena keje keras ckit untuk lepaskan dia ngan pepet & BB, xkan nak biar sampai ke besar.
yang lain2 tu xkan nak tulis satu persatu penat nak type dan adalah sangat malas nak catit 1 persatu.
Sama2 kite mulakan hari ini ngan ceria ye.
''


footer
 

Ω Bebelan DaSy Ω Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea