Tuesday, December 27, 2011

Duduk

Jot Down by Mummy Dasy at 9:29 AM 0 yang membebel
8m3w
Syahmina da pandai duduk ngan sendirinya
setelah sebulan dok duduk ala2 posing yg x boleh blah akhirnya dia pndi duduk ngan sendiri...
Skang ni tgl merangkak ngan tegap jek, manjat2 da terror tgg masa jatuh jek klu Mummy, abg ngan kakak leka miahaha...



- Posted using BlogPress

Sunday, December 25, 2011

Hari Natal

Jot Down by Mummy Dasy at 9:08 AM 0 yang membebel
Selamat Hari Natal
Kepada yang menyambut HOhOHOho



- Posted using BlogPress

Wednesday, December 14, 2011

1st try

Jot Down by Mummy Dasy at 9:51 PM 0 yang membebel
Hehehe arini pagi2 Mr.hBy sms gtau maklong xleh jaga anak2 huhuhu
Camno ni, Danish ngan Daneen blh ah tgl ngan nenen Syahmina xkannya nak sdgkan gi klinik aritu smpi x kuar suara menangis dr klinik jejak ke rumah..
Tapi Mummy mmg xleh cuti ada keje lgpun da apply cuti utk 4 ari bulan ni huhuhu
Last2 nekad jek tinggalkan ngan nenek smpi lunch hour
Sebelum pegi Mummy tdokan nasib baiklah dia mmg da ngantuk sangat sbb tido lambat mlm smlm..
Sblm pegi keje pnaskan susu kat warmer sbb takut dia bgn nak sus, kul 9.30am tpon nenek ingatkan tutup suis warmer tanya Syahmina da bgn ke blum, nasib blum bgn tido lagi...
Kul 10.30am tipon pun blum bgn lagi, kata nenek dia xnak susu yg da sejuk nak susu panas2 huhuhu dia mmg camtu klu ngan ayah pun gitu membazir sungguh...
Rasa masa bergerak sungguh lambat... Kul 12.30pm jek trus kemas brg balik smpi umah kul 1.15pm tgk dia x bangun lagi tido, Alhamdulillah kata nenek nasib baik dia tido jek....


Bila jadi camni membuak2 nak jadi SAHM huhuhu
Pndi plak xde Mummy dia tido, bila Mummy balik dia xnak plak tido dlm buai lama2.. kejap2 kang bangun cehhhh ini budak byk bijak haaaa

Jot's :: Cuti2 M'sia...

- Posted using BlogPress

#13 Wordless Wednesday ll Miss U

Jot Down by Mummy Dasy at 9:37 AM 0 yang membebel
Credit HERE
Jot's :: baru 3 ari Mr.hBy pergi huhuhu

Wednesday, December 7, 2011

#12 Wordless Wednesday ll Friend's

Jot Down by Mummy Dasy at 9:27 PM 0 yang membebel



- Posted using BlogPress

Wednesday, November 30, 2011

#11 Wordless Wednesday II Being...

Jot Down by Mummy Dasy at 2:14 PM 0 yang membebel





Jot's :: Penyakit M dah menular dan membesar...sekian terima kasih..

Saturday, November 19, 2011

Concert Day Daneen

Jot Down by Mummy Dasy at 4:03 PM 0 yang membebel



Arini concert and graduation day Smart Reader Kids @ Dewan Sri Meranti, UTM
Bawak Danish ngan Ira sekali, Syahmina tgl ngan maklong huhuhu mummy xlarat bawak dia
Ketika type n3 ni pun da pancit dok dlm keta smbl pumping (mana2 kna cari rezeki tuk bby)...
Mummy da x larat sokseksoksek selsema ni semua bahana dari habuk pagi td resdung sudah mari jgn melarat2 sudah huhuhu


- Posted using BlogPress

Thursday, November 3, 2011

Teeth

Jot Down by Mummy Dasy at 10:15 AM 0 yang membebel
Budak domok ni dah ada gigi
Huhuhu patut ah skang bila ngempeng rasa cam sakit Mummy ingat gusi dia keras wakaka ada da 3 pun xtau camne gigi nak kuar *sengal*
Kalau Maklong dia x gitau gigi nak kuar memang Mummy xtau ah silap2 bila dah nampak gigi baru tau
Bila Mr.hBy cakap air liur asik menjejeh jek, Mummy cakap "Ada yg x dapat makan" hahaha
Mr.hBy jawab "Aiiiii semua nak makan Mummy da makan ape lagi yg x dapat"
Rupanya gigi bby nak kuar daaaa tu yg menjejes jek airliurnya wakaka
Lagi 2 ari genap 7 bulan, dia da pandai..

- berguling2 cam citer hindustan
- nak duduk tapi x lepas lagi br posing sebelah tangan
- baru angkat montot nak merangkak tapi bila montot da terangkat xleh gerak ke depan kaki ngan montot berat ;)
- meniarap da boleh gerak ke depan
- da dok dlm walker klu kat umah maklong laju da dia bergerak, kat umah x leh gerak sbb tayo walker da rosak daaa
- suka isap ibu jari kaki huhuhu "unlike" bak kata kakak

Gigi nanti Mummy tjuk ye sebab dia susah nak tjuk nak tengok pun xleh dia xkasi....



- Posted using BlogPress

Tuesday, November 1, 2011

Arini

Jot Down by Mummy Dasy at 9:46 AM 0 yang membebel

011111

Cantik angka itu...
Jot's :: saya mengidam Mc'D :(

Tuesday, October 25, 2011

Happy Deepavali

Jot Down by Mummy Dasy at 10:13 PM 0 yang membebel

Happy Deepavali to all... 
have a nice holiday all...

Jot's :: HoHoHo balik kampung....

Friday, October 21, 2011

Better silence

Jot Down by Mummy Dasy at 12:50 PM 0 yang membebel

Wednesday, October 19, 2011

#10 Wordless wednesday l iPaid

Jot Down by Mummy Dasy at 2:42 PM 0 yang membebel
credit HERE

Jot's :: huhuhu misplace my car key...

Tuesday, October 18, 2011

Apple yg tak jadi puree

Jot Down by Mummy Dasy at 3:47 PM 0 yang membebel
Huhuhu rugi apple sebiji, kesian Syahmina
Kenapa kesian Syahmina, coz apple tu nak bagi dia mkan untuk esok setelah 4 ari makan puree avocado




Belum sempat nak dijadikan puree dah jatuh ke lantai
biasa ah Mummy klu Mr.hBy xde kat umah wat keje kelamkabut

Alkisahnya, masa ngah mengangkat kuar dr steamer
Syahmina melalak, kelamkabut coz suara Syahmina cam kena dera dan tangan Mummy terlanggar periuk steamer tu terus terlepas pinggan tu dr tangan jatuh ke lantai
Dah jatuh ke lantai xkan ah nak kutip,basuh pastu wat puree bg anak makankan owh no,no,no
Alamatnya apple tu trus ke tong sampah, untuk Syahmina terpaksa ah ptg kang Mummy rebus semula... Nsib clay *nescafe bg percuma* tu x pecah hehehe klu x mbebel Mr.hBy
Da start solid food ni byk ah stok buah sbb bubur dia blum boleh makan lg coz sembelit..


- Posted using BlogPress

Friday, October 14, 2011

Adik beradik

Jot Down by Mummy Dasy at 6:44 PM 0 yang membebel
meh Mummy introduce adik Syahmina 
Muhammad Zahin Syakir (aeh betul ke nama ni,lupa ah plak)
 diorang adikbadik okey!!!!
 
ape perasaan si kakak pose camni gaknya.. 
semakin susah nak menguruskan dia sejak usia menginjak 5 tahun ni... 
setiap hari ada jek kerenah di buatnya...
Jot's :: semua entry arini adalah schedule yek...HARAP MAKLUM...

6 bulan sudah

Jot Down by Mummy Dasy at 3:21 PM 0 yang membebel

dah 6 bulan fully bf..Alhamdulillah kalau dulu masa Danish start solid food jek x topup ngan fm sebab bf milk dah kurang production :D Daneen lak 10mth sahaja dapat breastaurant, tu silap mummy coz amil pil perancang


Dah pandai meniarap kalau dibiarkan confirm dah sampai ceruk2 mana kat dalam umah, tapi oleh kerana Mummy letak bantak keliling play mat tu yang x dapat bergerak kemana2 wakaka kalau nak harapkan abang ngan kakak tolong jaga hurmmm diorang memang jaga tapi duduk atas sofa mata tangok tv, yang si adik kat bawah sofa ni dah jadi pelakon hindustan berguling2 ke sana ke sini x dipedulikannya, kesian


sekarang dah start solid food, mula2 Mummy bekalkan bubur+carrot dalam bekas tupperware kecik ni sekali kata maklong x cukup hehehe sesungguhnya Mummy ikut ape yg dibaca jek mula2 kena bagi ckit2 dulu wakaka akan tetapi dia x kenyang daaaaa

see habis licin di makannya

sebelum tu Mummy amalkan 4 days wait  rule hehehe mulakan ngan avocado puree, pastu baru anta bubur tu akan tetapi ini dah 3 ari bg nestum jek sesungguhnya sejak 2 menjak ni kurang sihat ah plak asik pening kepala jek semadang.
Jot's :: terbayang2 bumbo seat jek #motip

Wednesday, October 12, 2011

Lives with...

Jot Down by Mummy Dasy at 9:11 AM 0 yang membebel
If a child lives with criticism, he learns to condemn. 
If a child lives with hostility, he learns to fight. 
If a child lives with ridicule, he learns to be shy. 
If a child lives with fear, he learns to be apprehensive.
If a child lives with shame, he learns to feel guilty.
If a child lives with tolerance, he learns to be patient. 
If a child lives with encouragement he learns to be confident. 
If a child lives with acceptance, he learns to love.
If a child lives with recognition, he learns it is good to have a goal. 
If a child lives with honesty he learns what truth is. 
If a child lives with fairness, he learns justice. 
If a child lives with security, he learns to have faith in himself and those about him.
If a child lives with friendliness, he learns the world is a nice place in which to live to love and be loved.


C&P dari SINI.... rasanya memang ada kebenarannya, rasanya inilah yg dialami sekarang ini huhuhu

Tuesday, October 11, 2011

Berkenan sangat2

Jot Down by Mummy Dasy at 4:01 PM 0 yang membebel

Saya dah terbekenan ngan NIKON ini berkenan kerana rupa :D pic credit HERE

Jot's :: Sakit gigi + pening kepala sejak akhir ni makin menjadi... gigi bongsu nak keluar hehehe

Friday, October 7, 2011

Hari & Kuku

Jot Down by Mummy Dasy at 10:12 AM 0 yang membebel
 
 Hari Sabtu: keluar dari tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit 
Hari Ahad: Keluar kekayaan masuk kemiskinan 
Hari Isnin: keluar daripadanya gila dan masuk sihat 
Hari Selasa: keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit 
Hari Rabu: keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan 
Hari Khamis: keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit 
Hari Jumaat: keluar daripadanya dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Ta'ala

 Jadi, kerat kuku bukan sebarang kerat tapi ada kaedahnya. Walaupun hanya kuku tapi adalah sebahagian daripada badan kita yang perlu kita hormati, misalnya kerat kuku ada adabnya selain mengikut hari, kita juga perlu buang kuku itu pada tempat yang tidak kotor, sebagaimana yang diajar..seeloknya kita membuang ke tanah kerana kita juga berunsur tanah, bukannya tong sampah sekali pun tong sampah itu bersih. 

credit HERE 

 Jot's :: Pening, resdung menyerang ngan rakus arini bersin nonstop...

Thursday, October 6, 2011

Nak jugak

Jot Down by Mummy Dasy at 11:20 AM 0 yang membebel
Daneen sekarang adalah amat jealous sama Syahmina
Ape yang Syahmina nak dia nak jugak
Syahmina pki bedung, dia nak gak berbedung smpikan bdak kecik tu ngah tido berbedung di tarik bedungnys suh Mummy pkikan..
Syahmina x pki paci, dia yg guna pacinya even skang ni makin kerap klu Mr.hBy xde kat umah...
Klu g mall Syahmina menyandar dlm stroller dia nak gak nyandar dlm trolley..
Klu org kata Syahmina comel ke cantik ke... huhuhu paling syahdu klu x puji dia sekali smpi menangis beriya2 cam kna pukul selagi x dipuji..
Nanti segala ape semua di cerita ngan NekYang dia mintak belas kasihan, nilah akibat terlalu dmanjakan :(
Pitam melayan kerenah anak dara, tu bru sorg blum Syahmina lagi mbesar huhuhu...
Danish gak yg relax jek tapi kehendak dia klu selagi x dapat muka x puas ati jek semadang....




Jot's :: Arini ada J'Card day at Bukit Indah jom serbu...

- Posted using BlogPress

Wednesday, October 5, 2011

#9 Wordless Wednesday l ?

Jot Down by Mummy Dasy at 1:02 PM 0 yang membebel

Smart Reader Kids Open Day

Jot Down by Mummy Dasy at 12:05 PM 0 yang membebel

Yang berada di Nusajaya dan seangkatannya dialu2kan..

One Minute Simultaneous

Jot Down by Mummy Dasy at 10:58 AM 0 yang membebel
BF mom yang berada di Penang boleh sertai bagi menjayakan program ini..
for those who cannot attend can pre-register HERE for virtually

Tuesday, October 4, 2011

Hand Blender

Jot Down by Mummy Dasy at 12:47 PM 0 yang membebel

Saya mengidam benda ini huhuhu
kali ini alasannya senang nak buat puree baby :)
Syahmina akan mencecah 6mth esok, dah boleh bg solid food
actually dah start bagi ari ahad aritu tapi sikit2 untuk dia rasa dulu...




Jot's :: Berjaya gak BF bby selama 6mth..alhamdulillah..


Friday, September 30, 2011

RAHSIA SURAH AL - KAUTHSAR

Jot Down by Mummy Dasy at 3:37 PM 0 yang membebel

Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga.Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-

1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa,mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.

2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya'allah hilang dahaga.

3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal,bengkak,sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x,mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.

5)Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.

6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.

7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x,Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.

Credit HERE

Jot's :: 5 ari lagi *excited*

Wednesday, September 28, 2011

#8 Wordless Wednesday l Sunnah

Jot Down by Mummy Dasy at 4:11 PM 0 yang membebel

Kredit:HERE
Jot's :: Lama x gi Tutti Frutti *wink*

Saturday, September 24, 2011

Rosak

Jot Down by Mummy Dasy at 3:49 PM 0 yang membebel
Huhuhu ape yang rosak?
Arini Mr.hBy xde, kursus dr kul 8am-5pm kat GoodHope Hotel
tinggal Mummy ngan anak2 jek, awal2 da masak lauk untuk sebelum Danish ke kelas tutorial SR kul 1pm nnt...
Sementara Danish mandi dan ambik masa yang lama untuk keluar bilik air
Daneen amik turn jaga Bby, tapi kejap Mummy jengah2 gak ah tengok sbb Daneen bukan boleh harap jaga Bby dia lebih tgk tv jek nnt...
Mummy masak yg simple jek sardin, goreng telur utk Danish ngan ikan masin utk Daneen...
huhuhu kalau ada kereta xde maknanya nak masak lbh baik start enjin trus ke KFC tapau sudah senang citer...
Bila dah siap masak huhuhu tengk2 Bby dah memeluk bb(anak patung) Daneen uish ada ciri2 nak berbb gak ke cam Daneen uish Mummy x rela ok...
5tahun Daneen ada 4bb aihhhhh sangat susah kalau berjalan tiba2 tertinggal x bawak, biarlah Bby Syahmina xde yg busuk2 ni ;)




Jot's :: semalam dah ke Mom & Baby expo, arini kami nak ke Enfagrow Camp plak kat JJ Tebrau :D

- Posted using BlogPress

Friday, September 23, 2011

Blurrrrrrrrr

Jot Down by Mummy Dasy at 11:58 AM 0 yang membebel
Tika dan saat ini... Mummy adalah tersangat kosong ececeh
Tak tahu mana nak mula utk 1st food for Syahmina...
Walaupun lagi 10 ari nak genap 6bulan hahaha excited nak beri makan pastu confuse ape yg harus diberi terlebih dahulu...
Sekarang ngah menjoinkan diri di First Solid food for baby..


- Posted using BlogPress

Thursday, September 15, 2011

4 ari

Jot Down by Mummy Dasy at 12:24 PM 0 yang membebel
Status arini MC... Suara da x keluar





Dah 3 ari selsema & batuk... Malam tadi x boleh tido kepala pening semacam
Asik amik panadol selsema x kurang jugak tadi ambil keputusan gi klinik
tak tahan pening kepala ngan lelehan yg kurang selesa itu hehehe
Tika dan saat ini mata adalah mengantuk sementara tunggu Mr.hBy settlekan keje dia kesan dari makan ubat tadi, balik amik bby mmg confirm terus tido....
Bby pun dah jangkit selsema semula kesian mesti merengek jek kejenya...

Jot's :: Dah lama x ke Tutti Frutti *wink* Mr.hBy....

- Posted using BlogPress

Wednesday, September 14, 2011

#7 Wordless Wednesday l 5yo

Jot Down by Mummy Dasy at 7:14 PM 0 yang membebel



- Posted using BlogPress

#6 Wordless Wednesday l Smurfy

Jot Down by Mummy Dasy at 2:04 PM 0 yang membebel

- Posted using BlogPress

#5 Wordless Wednesday l Pair

Jot Down by Mummy Dasy at 10:33 AM 0 yang membebel



- Posted using BlogPress

Tuesday, September 13, 2011

:Esok hari apa?

Jot Down by Mummy Dasy at 9:53 AM 0 yang membebel
Pagi2 bangun dia tanya

"Ayah, what date is today?" sila muntah darah okey dia mmg ckp omputih jek di umah...

"13" jawab si ayah sambil berjalan.

"Tomorrow is wednesday, 14th sept... My birthday right" huhuhu tiap2 ari soalan yg sama naik jemu makpak menjawabnya...

Arini muka happy jek dr bangun pagi x sabo nak tunggu esok ari... Arini gak dia xleh nak gedik ckit2 nak nangis coz salah ckit Mummy ugut xnak celebrate b'day dia esok wakaka I Like....







"Jot's : malam tadi bby jatuh sofa huhuhu mummy xtau dia dah pndi niarap harap2 xde ape2 ah naknya"

- Posted using BlogPress

Wednesday, September 7, 2011

#4 Wordless Wednesday l My Everything

Jot Down by Mummy Dasy at 4:57 PM 0 yang membebel



- Posted using BlogPress from my iPad

Tuesday, September 6, 2011

Beraya lagi

Jot Down by Mummy Dasy at 5:38 PM 0 yang membebel
Masih dlm mood raya lagi...
Sekarang ninak g beraya lagi...
Jommmm kite beraya....



- BlogPress from my iPad

Thursday, August 25, 2011

e-Cert

Jot Down by Mummy Dasy at 4:57 PM 1 yang membebel


Ingat tak awal bulan aritu Mummy ada post mengenai penyusuan serentak dan hasilnya inilah e-cert dah dapat..


Thanks Connie & MMPS

Jot's :: huhuhu esok dah start cuti raya, kampung saya jauh takut jammed tu yg cuti awal *wink*




Wednesday, August 24, 2011

#3 Wordless wednesday l MOTIP

Jot Down by Mummy Dasy at 12:00 PM 1 yang membebel


CREDIT PIC HERE


JOT'S :: Mood raya sudah mai....

Tuesday, August 23, 2011

Pilihan

Jot Down by Mummy Dasy at 3:44 PM 0 yang membebel
Confuse mana satu nak pilih Sll, 10.1 @ 2 huhuhu nak semua boleh (dasar tamak betul)
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, August 18, 2011

Live :)

Jot Down by Mummy Dasy at 12:40 PM 0 yang membebel

Accident kat highway pasir gudang jammed giler2 punya
Kereta iswara remuk, ada yg maut nmpk x dlm van polis tu
Kereta yg kemalangan nnt blik letak hehehe

Tuesday, July 19, 2011

3month

Jot Down by Mummy Dasy at 8:15 PM 2 yang membebel

She is 3mth 15days
Skang da kna anta 5ebm and 1 fresh milk tiap2 ari kat SIL
Tadi cuma anta 4ebm huhuhu kul 5pm MakLong tipon gtau susu da habis apalagi cam F1 Mr.hBy drive takut anak dia pengsan x ckup susu :)
Yg menjadi mslh stok ebm makin kurang sbb dia asik bgantung dan Mummy xboleh lgsg nak wat stok mlm2 ari skarang ni coz asal bgn jek dia melalak...
Badan makin semangat da 6.5kg, oral thrush da xde dia makin kuat menyusu nampaknya
Dah nak ngiring asal montot x ngiring melalak mintak tolong bila da tolong dan dan tu dia senyap...

Jot's :: X lama lagi puasa bersediakah anda semua :)

Friday, July 15, 2011

Anak dara kami

Jot Down by Mummy Dasy at 4:37 AM 0 yang membebel

Ini ler anak2 dara kami hehehe
Yang kakak mmg dah x terkawal tingkah lakunya jgn smpi beso sudahlah
Volume suara mmg xleh control, perajuk smpi kat sekolah pun teacher ckp perkara yg sama tp bijak, boleh harap klu tang mencuci bilik air x disuruh pndi buat sdiri tiap2 pagi jd cleaner dlm bilik air.
Yang bb plak skang ni huwaaaa da macam boy ah plak nak btogel jek siang ari, da nak pndi ngiring mungkin sbb berat montot tu yg lmbt nak ngiring, berat da 6.5kg sungguh mbesar bagai johankan, skang hanya df sewaktu da tido selagi x tido dia hanya melyan botol bg CikB pun dia xnak tjerit2 minta tlg nak botol cesss..
Kakak cukup jeles bila org cakap muka bb cam abg sebijik miahaha dia jeles ah tu xpe cukup ah dia sorg yg asik bgaduh ngan abg nnt bb kamcing ngan abg

Jot's :: Harapan Mummy biarlah diorg mbesar jd anak yg solehah, bkn sng nak jaga anak dara kata org..

Thursday, July 14, 2011

By herself

Jot Down by Mummy Dasy at 8:34 PM 0 yang membebel

Yes ini budak kecik da pndi pegang botol
Sungguh berlagak sebelah tangan jek okey!!!

Jot's :: sok nak bawa bb jumpa paed Mummy suspect thrush hehehe tu Mummy yg suspect bkn doc utk kepastian tgg esok ye....

Wednesday, July 13, 2011

Sleepy

Jot Down by Mummy Dasy at 5:13 AM 0 yang membebel

Pitammmmmm ini budak dari kul 2am x tdo2 Mummy da xboleh celik bgilir plak ngan Mr.hBy huhuhu
Tidolah BB, pagi baru bangun bg susu df pun xnak semua xnak dia nak bdukung jek...

Jot's :: Sekarang asik haus jek camne ah gaknya puasa nnt...

Monday, July 11, 2011

Posmen

Jot Down by Mummy Dasy at 11:11 AM 0 yang membebel

Adalah jakun melihat uniform posmen
Hehehe coz baru 1st time tengok tu yang jakun semacam ingat masih biru merah lagi huhuhu
ketinggalan zaman sungguh

Wednesday, July 6, 2011

New style

Jot Down by Mummy Dasy at 11:44 PM 1 yang membebel

Ini budak menakutkan menangis nonstop smpi x kuar suara
Nenek ngan Mummy da x reti nak watpe last2 panggil NekYang settlekan
Kna bogel pastu bedung baru tido huhuhu

Tuesday, July 5, 2011

Mood ke laut

Jot Down by Mummy Dasy at 4:51 PM 0 yang membebel

Wakaka poyo jek tajuk
Sebenonya ngah menahan sakit dada ni
Arini Syahmina demam, selsema, batuk tapi bila gi klinik kata doc semua ok so xde ubat lgpun bb mmg xde ubat, bila sampai klinik aternya semua penyakit hilang temp 36c sahaja, hidung kering dan xde batuk
Huhuhu malu makcik, ni mesti dia balas dendam semalam xdpat ikut Mummy, Mr.hBy ngan Daneen ke bandar sbb bwak Daneen ke dentist bak kata Mr.hBy, Syahmina cam Mummy kuat bjalan kalau sakit bawak jalan confirm sembuh cehhhh

Jot's :: Menderita sakit dada ni coz tertinggal storage bottle camne nak mngepam ni huhuhu sengal...

Sunday, July 3, 2011

SR sport day

Jot Down by Mummy Dasy at 10:01 AM 0 yang membebel

Arini sukan tadika Daneen
Pagi2 dah bangun dengan semangat kesukanannya, dia mmg camtu over excited...
This is just a sneakpeak more piccas will upload
Suka tgk kanak2 riang ni bersukan hehehe

Jot's :: Just a short entry while waiting my swing to finish her job hehehe

Thursday, June 30, 2011

Khitan

Jot Down by Mummy Dasy at 3:59 PM 0 yang membebel
Semalam dah selamat sunatkan Dahiyah Syahmina, alhamdulillah semasa sunatkan tu x menangis dah settle semua baru dia nangis mungkin dah terlalu mengantuk sangat tu yang xde perasaan.

Tinggal aqiqah jek tak tahu bila nak buat...

Dalil utama berkaitan 'Khatan' adalah

خمس من الفطرة : الختان والإستحداد وتقليم الأظافر ونتف الإبط وقص الشارب

Ertinya : Lima perkaea fitrah : berkhatan, mencukur bulu kemaluan, memotong kuku, mencabut bulu ketiak (cukur), memendekkan misai. ) Riwayat Muslim)

Pandangan para ulama dalam memahami hadith di atas terbahagi kepada tiga kumpulan :-

1) Hukumnya sunat bagi lelaki dan wanita . Ia adalah pandangan Imam Malik dalam satu riwayat, Abu Hanfiah dan sebahagian ulama mazhab Syafie.
2) Wajib bagi lelaki dan wanita . Demikian fatwa Mazhab Syafie dan kebanyakan Ulama dan juga pandangan Imam Suhnun anak murid Imam Malik,
3) Wajib bagi lelaki dan hukumnya sunat bagi wanita. Demikian sebahagian ulama Syafie, dan mazhab Hanbali.

Kesimpulan perkara, disepakati bahawa khatan bagi lelaki adalah wajib, dan jika warga lelai satu negara semuanya tidak berkahatan, maka pemerintah perlu bertindak ke atas mereka.
Syeikh Atiyyah Saqar memberikan ijtihad beliau setelah meneliti dalil-dalil yang ada..katanya tiada dalil yang sohih serta terlepas dari komentar yang menunjukkan wajib bagi wanita untuk berkhatan.
Syeikh Mahmud Syaltut (bekas Syeikhul Azhar) pula mengatakan bahawa para doktor berkata kesan daripada wanita tidak berkhatan adalah akan menaikkan syahwatnya dan dibimbangi mendorong kepada sesuatu yang tidak diingini.
Berkata pula Prof. Dr Md Hasan Al-Hafnawi , pakar perubatan kulit di kuliah perubatan al-azhar dan Dr Md Sadiq selepas meliaht hadith2 Nabi, mereka memberi pandangan dari aspek perubatan .
:Kelentt wanita (yang dipotng sebahagian jika dikhatan) yang berada di pangkal faraj wanita memberi rangsangan terkuat untuk hubungan lelaki dan wanita, dan kekuatan rangsangannya boleh mencecah 7 kali lebih sensitif dari zakar lelaki.."
dan pelabagi lagi hasil kajian mereka yang tidak sempat saya terjemahkan. di akhirnya pakar perubatan ini berkata :
" Demi menjaga maruah dan kehormatan wanita dan kewanitaannya, wajiblah kita mengikuti ajaran Islam dalam hal ini, yang terbaik bagi wanita adalah "isymam" atau memotong sedikit hujung dari kelentit . ( Majalah, Oktober 1994)
Syeikh Dr Yusof Al-Qaradawi setelah membawakan dalil-dalil bagi kumpulan yang mewajibkan berkata, hadith-hadith dalam hal wajib khitan bagi wanita adalah lemah . Justeru khitan adalah wajib bagi lelaki sahaja, dan tidak wajib dan tidak juga sunat bagi wanita..Hanyalah harus bagi wanita, dan digalakkan jika boleh membawa kepd manfaat, dan tidak digalakkan jika sebaliknya.
Qaradawi juga berkata, setakat pengetahuannya bahawa wanita2 arab kebanyakkan tidak berkhitan kecuali mesir dan sudan. Adapun negara arab di Teluk dan maghribi..tiada khatan bagai wnaitanya, dan ulamanya juga senyap tiada memberi komen.
Rasulullah Berkhatan
Menurut pandangan dan kajian oleh Imam Ibn Qayyim dalam kitabnya Zadul Ma'ad, pandangan yang paling tepat adalah Rasulullah SAW di khatankan oleh Abd Mutalib pada hari ketujuh kelahiran baginda mengikut kebiasaan Arab.
Dan padangan bahawa Rasululllah SAW dilahirkan dalam keadaaan berkahatan adalah lemah, demiian juga pandangan yang menyatakan bahawa JIbrail as yang mengkhatankan baginda semasa membelah dada baginda SAW.

SOURCE : BLOG

Jot's :: Mummy ngah seronak menCDing BB...

Wednesday, June 22, 2011

#1 Wordless wednesday l ANAKDARA

Jot Down by Mummy Dasy at 11:27 AM 1 yang membebel

Sunday, June 19, 2011

Happy Father's Day

Jot Down by Mummy Dasy at 11:51 AM 0 yang membebel


Selamat Hari Bapa
kepada
semua bapa2 & juga bakap bapa :)
especially to Mr.hBy and my father..



Jot's :: Jom ke Tutti Frutti


Friday, June 17, 2011

Preparation.....

Jot Down by Mummy Dasy at 9:22 PM 0 yang membebel

Persiapan untuk ape????

Sebelum Maharaja Lawak Mr.hBy da siap2kan pemakan
akan tetapi Daneen x berhenti2 makan harap2nya x habis ah sebelum ML start kul 10pm kang
Maharaja Lawak kat JB arini... Ada sape2 yang pegi stadium ke????
PakNgah pegi nak bg tiket pd Mummy huhuhu xkan ah makcik nak gi tgl baby...

Apam Polkadot

Jot Down by Mummy Dasy at 3:02 PM 0 yang membebel
Bahan-bahan ( 50 biji papercup medium )

3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar@susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa
pewarna

Cara-cara

1) masukkan semua bahan apam kedal mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang
bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
2) masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag
3) picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja
4) letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan
picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
5) last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak

Jot's :: Sedap tau..cuba jangan tak cuba...



PERKATAAN "SALAM"?? apa maksudnya??

Jot Down by Mummy Dasy at 10:42 AM 0 yang membebel
Sekadar berkongsi ilmu...insyaAllah... Salah satu yang disentuh oleh Y.Bhg Dato' Noh Gadot semasa ceramah Maulidul Rasul di Surau kita

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??
Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".
Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)


Oleh itu adalah baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM or ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHIWABARAKATUH...

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.
Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz "Assalamualaikum" dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu "Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh"

Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - "Assalamualaikum"
dan...Jawab salam - "Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh"


Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,
saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.
Jawab salam yang betul ialah ;
"WAALAI KUMUS SALAM" dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;
"WAALAI KUM SALAM"


Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata
"Kirim salam, ASSALAMUALAIKUM saya pada ASHREE ye" ......contoh lerr...
Dan bukannya : "Kirim salam kat ASHREE yer"
Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti " Ko tolong kirim salam maut kat dia yer".
Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan "Assalamualaikum" dengan "A'kum" dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan "Assalamualaikum" itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan "As Salam" yang membawa maksud sama dengan "Assalamualaikum".
Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform "A'kum" dalam sms ataupun email. Perkataan'AKUM' adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud 'BINATANG' dalam Bahasa Ibrani.
Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yang bermaksud 'HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT'.

Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform "A'kum", kita ingatkan dia guna "As Salam" kerana salam ialah dari perkataan "Assalamualaikum".
Jangan guna "A'kum" kerana"A'kum" bermaksud "Binatang" dalam bahasa Yahudi.Jangan guna "Semekom" kerana"Semekom"bermaksud "Celaka Kamu."Gunakan perkataan" As Salam" sebagai singkatan bagi"Assalammualaikum."
Tolong forward kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..
Sekian, semoga ada manfaatnya
Jot's :: Dipetik dari email...

Sunday, June 5, 2011

Selamat pengantin baru

Jot Down by Mummy Dasy at 12:14 AM 0 yang membebel

to my cousin
Asra & Kamal
Semoga berbahagia hingga ke anak cucu...
Gambar pengantin nnt ye ni siaran langsung layan gambo anak dara kecik dulu...
 

Ω Bebelan DaSy Ω Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea