Friday, September 14, 2012

6 tahun sudah...

Jot Down by Mummy Dasy at 7:24 AM 3 yang membebel




Happy B'day Daneen
6 tahun sudah

Arini buat dekat sekolah ckit


Jot's :: penyakit 'M' makin menebal

- Posted using BlogPress

Wednesday, September 5, 2012

2nd trimester

Jot Down by Mummy Dasy at 6:55 PM 2 yang membebel
Alhamdulillah sudah hampir ke trimester kedua
tapi tadi app. ngan gynae due date da btukar 070313
jadinya sekarang baru 13w5d bukannya 15w
tapi kata Mr.hBy x sampai tarikh tu kot sebab klu ikut Daneen ngan Syahmina awal 2mgg dari edd




Sympton yang sekarang muka bengkak pastu kuar jerawat ala2 batu da macam kertas pasir rasa rupa ni huhuhu
Bukan setakat kat muka kat badan pun ada gak
tadi gynae refer ke pakar kulit tapinya kat PSH xde pakar, so Dr.Laila refer ke Klinik Kulit Seah di Taman Century
Mr.hBy plak keje belah petang nasib sempat settle semua sebelum pukul 1pm dengan nak amik Daneen balik sekolah lagi huhuhu cam kelamkabut jugalah
Kat Klinik Kulit Seah dapat sabun untuk mandi pakai pagi ngan petang, pastu krim sapu 2 jenis..
Oleh sebab baru masuk 4mth pregnant doc. mmg x bagi ubat makan tapi kalau dalam 2 bulan x baik jugak baru bagi antibiotik sebab masa tu kandungan dan baby dah matang kata Dr.Seah






Sumber Pa&Ma plus

- Posted using BlogPress

Friday, August 17, 2012

Trimester Pertama

Jot Down by Mummy Dasy at 12:42 PM 0 yang membebel
Alhamdulillah saya da berjaya melepasi trimester pertama kehamilan
W/pon pada awalnya 9minggu kanungan terpaksa warded sebab dehydrated due to high prem huhuhu
Sekarang memang bergantung ubat sahaja untuk elak loya semua tu
Mula2 tau pregnant seawal 3minggu memang xde morning sickness lgsg w/pon Mr.hBy cakap "Syahmina kna belajar tgl ngan maklong manatau Mummy kna masuk ward"... Dengan sengal Mummy jawab "Ai yah, bersalinnya lama lagi"
"ni bukan sebab bersalin tp mabuk" cessss doa suami tu kan...
W/pon mula2 memang xde mabuk langsung sebab mummy makan ckit dengan kerap... Muntah2 tu semua terjadi bila masuk pose ke3 mmg da tak tertahan Smpi kuar muntah cam darah tu..
Mr.hBy ajak gi klinik masuk drip 1 botol x jalan, lusanya dia ajak g spital admit 3ari hampir 20 botol air masuk huhuhu
Sekarang ni hampir setiap ari asiknya lapo aje heheehe
Tapi bergantung ubat loya untuk tahan muntah










- Posted using BlogPress

Thursday, July 12, 2012

Tahap berdikari 12bulan+++

Jot Down by Mummy Dasy at 11:42 AM 0 yang membebel
Ini yang mummy jumpa masa baca Pa&Ma Plus...





- Posted using BlogPress

Monday, March 5, 2012

11 bulan...

Jot Down by Mummy Dasy at 12:56 PM 1 yang membebel
Hari ni genap 11 bulan budak comot ni
Skang ni susah sangat nak bagi makan
Sudah pandai gosok gigi skang ni
Pandai cari gaduh ngan Daneen miahaha jeles jek manjang klu pagi2 Mummy siapkan kakak dia confirm terjerit2
Skang susah MakLong nak tidokan hahaha selalu tido dlm buai akan tetapi skang xnak ah plak
Nanti update perkembangan bayi 11 bulan ye...



- Posted using BlogPress

Sunday, March 4, 2012

Kampung Smurf's saya

Jot Down by Mummy Dasy at 10:29 AM 1 yang membebel
Mummy melayan game ni dr iPhone lagi hehehe
Skang ni ngah musim ujan hehehe
Bulan lepas musim salji... Main pun on and off ikut kerajinan



Ada kapal lagi hehehe
Kejap2 kang belajar, nakhoda...
Ni suasana waktu malam sbb tu jek masa yg ada utk main game
Klu siang mummy main, syahmina join sama
Tu blum Danish ngan Daneen lagi hehehe



- Posted using BlogPress

Friday, March 2, 2012

Fingers

Jot Down by Mummy Dasy at 4:14 PM 0 yang membebel
Saya ngah kemarok makan coklat ini... Sekian




- Posted using BlogPress

3 minit sahaja

Jot Down by Mummy Dasy at 11:44 AM 0 yang membebel

Suka tengok ustaz Don ni, dia ceramah cam sempoi jek.. tiap2 pagi kul 6.30am-7am sblm gi sekolah Danish suka melayan kat Tv Al-hijrah...

Jot's :: Untuk diri sendiri juga..

Friday, February 24, 2012

Pesanan yang menyentuh hati

Jot Down by Mummy Dasy at 10:05 PM 0 yang membebel
Pesanan dari ayah kepada Allahyarham Faris Nur Daniel buat semuaibu bapa...

Buat kawan-kawan semua.... Antara perkara yang kita boleh jadikan pengajaran dari kisah Allahyarham Faris Nur Daniel...

1. Bila anak merengek bangun malam, janganlah marah dia. Jangan merungut kenapalah kena bangun malammmmm.. mengantuk.. etc... That might be the last night that he/she does that.
2. Bila anak mintak mainan atau sesuatu kalau mampu, kita cubalah berikan. That might be the last thing that he/she ask for something.
3. Bila anak nak susu, berikan dgn penuh kasih sayang... That might be the last day that he/she drinks it. Sama ada susu ibu atau susu formula, dua dua sama je. Pemberian dari ibu/ayah kpd anak.
4. Bila anak buas dan nakal, sabarlah. That might be the last day that we can see him/her being active.
5. Bila suapkan anak makan, suaplah dgn penuh kasih sayang... That might be the last food that he/she eats.

- *sedih* Kadang teralpa bila masa yang ada lebih dihabiskan pada perkara lain, dari bersama anak tersayang. Pesanan bapa Faris sangat-sangat menyentuh hati saya.

Pesanan ini betul2 menyentuh hati naluri saya sebagai seorang ibu... Minta2 dijauhkan perkara seperti ini biarlah mereka membesar dengan sihat walafiat & sempurna hendaknya...


Jot's :: saya c&p dr fb


- Posted using BlogPress

Wednesday, February 22, 2012

#21 Wordless Wednesday  Breakfast

Jot Down by Mummy Dasy at 9:06 AM 0 yang membebel





- Posted using BlogPress

#20 Wordless Wednesday  Gigi

Jot Down by Mummy Dasy at 8:23 AM 0 yang membebel




- Posted using BlogPress

Tuesday, February 21, 2012

Jot Down by Mummy Dasy at 2:21 PM 0 yang membebel
On the way gi keje terserempuk ngan kemalangan jalanraya (ayat karangan sekolah miahaha)
Xtau siapa gerangannya
Huhuhu mintak2 dijauhkan hendaknya seram..




Gambo bwah ni mungkin kereta yg terlibat kemalangan
Kata Mr.hBy kepoh betul cam wartawan ak ah


- Posted using BlogPress

Sunday, February 19, 2012

Habis punah

Jot Down by Mummy Dasy at 8:51 PM 0 yang membebel
Semalam kami tinggal berdua jek kat umah
Danish ngan Daneen gi tutor kat Smart Reader's
Mr.hBy keje petang
Jadinya bosan deyhhhh dok umah terperuk huhuhu
Syahmina plak x boleh tinggal kejap asik nak berkepit jek ngan Mummy
Pantang lepa dia merangkak ke mana2 entah dalam umah
Paling tension bila dia ke dapur main microwave
Mummy ngah solat asar letak dia dalam walker sebab kalau biar jek dia merayap membongkar tong sampah dalam blik
Kesilapan bila Mummy tak tutup pintu
Huwaaaaa habis butang kat microwave tu di cabut dia
Sungguhlah tersangat rasa macam nak cubit2 jek dia




Gambo atas tu yang da di cabut (amik lps Mummy jumpa dia kat dapur)
Gambo bawah tu nampak x dia cabut yang Mummy da pasang semula
Bila da cabut pandai plak dia nak pasang semula sendiri


Jot's :: B/pad habis sudaaa pki tisu la esokhuhuhu


- Posted using BlogPress

Saturday, February 11, 2012

Demam lagi

Jot Down by Mummy Dasy at 1:45 PM 0 yang membebel
Dak kecik ni demam semula
Mummy baru kebah, dia plak demam semula
Ari Khamis Mr.hBy cakap Syahmina demam badan dia panas
Malam lepas anta Danish ngan Daneen taekwondo bawak dia gi klinik temp. 39c masa tu badab da panas hidung meleleh jek berair
Jumaat, Mummy cuti jaga dia sebab bby klu demam merengek & merintah jek memanjang
Kalau anta umah Maklong confirm Maklong xleh wat keje nak mengelola dia sorg jek, dah lah ari rabu merintah jek nak berulit ngan Maklong dia suh ngelek dia jek huhuhu
Arini dah 3 ari tapi badan masih panas lagi huhuhu
Merintah jek kejenya, tido xnak dalam buai xnak berbotol huhuhu camne nanti next week Maklong dia nak jaga ada huruhara kena set mood Syahmina semula
Mr.hBy cakap demam nak dapat upah nak pndi jalan huhuhu
Kalau betul alhamdulillah sebab pasn da sng keje Mummy kalau dia pndi jalan xyah nak ngelek ke luar ke dalam miahaha
Tido mesti over tapi mesti mummy baring sebelah dia gak, mummy gerak ke luar dia bangun sertamerta huhuhu kesimpulannya kna tdo berjemaah ngan dia xleh wat keje lain
Pasni dia da kebah confirm Mummy plak yg demam huhuhu
Pinggang da cam nak patah sebab dia ngempeng nonstop
Mood nak makan dia da ke laut skang sbb demam gaknya




- Posted using BlogPress

Friday, February 10, 2012

For the rest of my life

Jot Down by Mummy Dasy at 4:43 PM 0 yang membebel
Jumpa ni kat fb...
Sweet jekkan, jangan muda2 jek romantik tp biar kekal sampai tua :)
Susah senang biar bersama smpi akhir hayat
Untuk semua & diri sendiri semoga jodoh kite macam ini hendaknya
Amin...




- Posted using BlogPress

Thursday, February 9, 2012

Sedang Apa Dan Dimana (SADD) - Sammy Simorangkir [Official video]

Jot Down by Mummy Dasy at 9:21 AM 0 yang membebel


Lirik Lagu Sammy Simorangkir – Sedang Apa Dan Dimana

dulu selalu ada waktu untuk kita
kini ku sendiri
dulu kata cinta tak habis tercipta
kini tiada lagi (lagi)

sedang apa dan dimana dirimu yang dulu ku cinta
ku tak tahu tak lagi tahu seperti waktu dulu
apakah mungkin bila kini ku ingin kembali
menjalani janji hati kita

sedang apa dan dimana wooo

sedang apa dan dimana dirimu yang dulu ku cinta
ku tak tahu tak lagi tahu seperti waktu dulu
apakah mungkin bila kini ku ingin kembali
menjalani menjalani menjalani janji hati kita


Jot's :: Layankan saya yg tengah sentap..

Monday, February 6, 2012

10 bulan sudah

Jot Down by Mummy Dasy at 11:49 PM 0 yang membebel
Rasanya tidak terlambat untuk ucapkan
SALAM MAULIDUR RASUL
dan juga, rasanya tidak terlalu awal untuk ucapkan
SELAMAT ARI THAIPUSAM
:D

Pejam celik, pejam celik dah 10 bulan Mummy melahirkan Syahmina
Susah payah, sakit ketika melahirkan masih lagi terasa cam baru semalam jek rasanya...
Kesakitan tu masih terasa terutama bila teringat bersalinkan Daneen ada masalah.. Huhuhu takut kesan akan datang sebenarnya.... Tapi sebab sayangkan suami tu yang mengandung sekali lagi...
Dan rasanya inilah anak bongsu kami heehehe...
Kadang2 terfikir camne org dulu2 boleh jaga anak ramai aek... Bukan xnak ramai tapi takut nanti x terjaga, tingkah laku anak2 bila meningkat dewasa macam2 gejala sosial yang x diingini sekarang ni selisih Nauzubillah...
Kalau boleh biarlah anak2 menjadi anak yang soleb dan solehah boleh mendoakan kite di akhirat esok.. Nak anak sempurna kena tatang dari sekarang, bukan macam ketam suh anak jalan lurus tapi sendiri senget...
Wahhh tiba2 teremosi plak, hati ni sejak demam memang mudah sentap..
Okey berbalik ke perihal Bby saya..




Pencapaian selama 10 bulan ni...



  • Berdiri statik belum berani nak maju ke hadapan

  • Dah mula menonggeng :)

  • 5 batang gigi sudah

  • Sekarang ni asyik nak menjerit jek kalau ape yang dia nak tak dapat :(

  • Tersangat manja





4 ari cuti asyik berkepit jek ngan Mummy, naik susah nak wat keje... Tido xnak dalam buai, tapi bila Danish ngan Daneen xde boleh ah dia tido melepak jek kat lantai ngan Mummy sekali join hehehe... Bila dia da baik demam akibat nak tumbuh gigi, Mummy plak yg demam... Harap2 janganlah naik keje nanti menyusahkan Maklong nak jaga ye sayang...

Sebenarnya macam2 nak tulis tapi idea tu tiba2 kosong... Macam nilah akibatnya kalau macam2 dlm kepala nak difikirkan, yang merana sakit diri sendiri...


Jot's :: Beristighfar banyak2 itu jek yang mampu, selagi terdaya bertahan...


- Posted using BlogPress

Wednesday, February 1, 2012

#19 Wordless Wednesday ll My Skull

Jot Down by Mummy Dasy at 4:54 PM 0 yang membebel



- Posted using BlogPress

Tuesday, January 31, 2012

Sarapan di hari minggu

Jot Down by Mummy Dasy at 10:09 AM 0 yang membebel
Ari minggu breakfast pancake sebab cik puan Daneen teringin sangat2...
Sabtu masa belanja barang dapur dia paksa Mr.hBy amik Pillsburg instant pancake nak taknak Mr.hBy sebagai ayah yg mithali belikan jugaklah...




Jangan tertipu dengan gambo, hehehe atas jek yang lawa bawahnya x jadi cam kat Mc'D pun huhuhu



Cik Puan yang separa minah salleh, makan pancake guna tangan pastu syrup kat sebelah tu macam sup dibuatnya



Dak kecik yang comot, tangan genggam kismis sebelah pegang air....
Sungguh tamak :)
Kalau kat umah, Mummy cuti selagi dia x ngantuk potong buah kecik2 dia dok kat bb chair makan sdiri smbl2 tu blh ah Mummy wat keje tapi bila dia da start ngamuk huhuhu memang xleh buat keje lain kena mengelola dia jek..
Fav. fruit dia pear ngan plum tp bila BLW ni lebih jatuh ke bwah kerusi dr masuk dalam mulut..
Danish xde masa ni coz dia x layan pancake2 ni tapi kalau lempeng berpinggan2 dia makan...




-Posted using BlogPress

Saturday, January 28, 2012

Delima

Jot Down by Mummy Dasy at 8:14 PM 0 yang membebel
Sedang mengadap buah ini :D



- Posted using BlogPress

Wednesday, January 25, 2012

#18 Wordless Wednesday ll SUBWAY

Jot Down by Mummy Dasy at 5:49 PM 0 yang membebel



- Posted using BlogPress

Tuesday, January 24, 2012

Sehari sebelum CNY

Jot Down by Mummy Dasy at 4:48 PM 0 yang membebel
Ari ahad pny cerita..
Seawal 10am gerak ke Senai sebab ada jemputan
Tiba di Senai Mr.hBy jek yg turun anta duit sumbang sebab nak cepat gerak ke Batu Pahat plak



Amoi kecik.. Kejap jek headband tu pastu di tariknya..

Da lepas gerak dari Senai terus ke Benut umah TokNyang dulu berkumpul ramai2 baru gerak ke Dewan Batu Pahat...



Amoi beso, bukan main posing tengah2 panas terik, masa ni baru dapat berkat...
Muka control ayu, tapi pakai selipar Croc's jek hahaha siap warning jangan amik gambar sampai bawah... Malu katanya



Bukan main melentik Daneen pose... Mr.hBy ngan Syahmina relax jek sebab panas terik...

Lepas kenduri tu gerak balik semula umah TokNyang, petang tu ada BBQ thank you TokNgah sbb sponsor BBQ heheehe lenkali plan awal2 boleh Mr.hBy beli kambing untuk BBQ...
Masa ngah bergembira2 tu ada plak hal yg diingini terjadi... Masa nak amik wuduk untuk solat maghrib dahi TokNyang berdarah memancut2 sebab terhantuk bucu tempat sabun yang pecah huhuhu mengerikan...
Mula2 plan nak balik lepas maghrib, tapi last2 gerak balik kul 8pm...

Jot's :: Saya dah kemaruk Subway ah plak hehehe...

- Posted using BlogPress

Wednesday, January 11, 2012

#17 Wordless Wednesday ll Musang King

Jot Down by Mummy Dasy at 2:28 PM 0 yang membebel



- Posted using BlogPress

Wednesday, January 4, 2012

#16 Wordless Wednesday ll Hari Pertama

Jot Down by Mummy Dasy at 9:30 AM 0 yang membebel



- Posted using BlogPress

Sunday, January 1, 2012

Kejadian berdarah

Jot Down by Mummy Dasy at 12:04 PM 0 yang membebel
Hehehe tajuk x boleh blah...
Kejadian malam khamis kul 10pm, time nk tido...
Lepas AbgMok ngan Nenek amik kunci keta, trus kitorg masuk tido..
Tapi sebelum tu Mummy gi bilik sebelah cr getah rambut, Mr.hBy plak baru nak ambik bantal letak tepi tilam, Danish ngan Daneen da baring atas katil masing2, lampu smua da tutup
X smpi seminit dengar Syahmina menjerit2 nangis
Mr.hBy bgegas lari amik smbl ckp "kan ayah da cakap diam dulu jgn gerak"
tapi dia kalau da nangis xdenya nak dengan org melainkan Mummy, tp Mummy terus jek ikat rambut dulu, sbb da biasa dia jatuh gitu dr atas tilam bila da selesai urus diri sdiri baru amik Syahmina bwak msuk bilik air sebab nak basuh muka dia, bila da smpi dpan pintu bilik air br perasan mulut dia da berdarah2 tak berhenti2..
Mr.hBy suh called AbgMok suh patah balik, Mummy plak bila da tgk darah byk gitu jd x tentu arah coz mmg byk sgt darah yg kuar
Gigi atas br nak kuar, Mummy takut patah jek...
Tipon AbgMok, nenek ngan ucu x dapat2 huwaaa rasa cam nak nangis pun ada, nasib Mr.hBy ada dia yg urus semua letak ais kat bibir yg berdarah tu biar x bengkak, pastu letak madu ckit utk hilangkan darah
Alhamdulillah x smpi setengah jam da kering darah, akibatnya bibir atas da macam Angelina Jolie :)
kalau Mummy sorb kat umah huhuhu mau gabra..
Kata Nenek plak AbgMok bila dpt called suh patah balik sbb Syahmina jatuh berdarah macam ape pny laju drive...
Esoknya ari Jumaat, Mummy x keje jg bby and plan asal kitorg nak ke Pahang pun terpaksa diubah tambahan plak Mr.hBy demam...
Gambar Syahmina ngan bibir Angelina Jolie idak lerrr plak smpt amik coz ngah kelamkabut tu nak amik gambo mau kna marah wakakaka
Gambo darah kata baju ngan bantal tu pun Mummy amik masa tghmlm time pumping hehehe



- Posted using BlogPress
 

Ω Bebelan DaSy Ω Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea