Tuesday, August 12, 2008

Jalan-jalan

Jot Down by Mummy Dasy at 2:10 PM 0 yang membebel
Arini g jalan2 cari langsir ngan nenek mummy malas nak tulis panjang2 so layan jek gambo2 ni.



masa ni mummy ngan nenek cbuk pilih langsir tak pasan anak dara ngan membongkar langsir habis dia turunkan semua langsir berlambak kat lantai.

Gambo ni plak bukan main khusyuk mummy amik pun x pasan.

Yang ni plak nak masuk dalam rak2 kain.


ni akhirnya dapat gak masuk

Wednesday, August 6, 2008

HFMD

Jot Down by Mummy Dasy at 8:37 PM 0 yang membebel

Hand, foot and mouth disease (HFMD) is a human syndrome caused by intestinal viruses of the Picornaviridae family. The most common strains causing HFMD are Coxsackie A virus and Enterovirus 71 (EV71).[1]
HFMD usually affects infants and children, and is quite common. It is moderately contagious and is spread through direct contact with the mucus, saliva, or feces of an infected person. It typically occurs in small epidemics in nursery schools or kindergartens, usually during the summer and autumn months. The usual incubation period is 3-7 days.
It is extremely uncommon in adults; however, still a possibility. Most adults have strong enough immune systems to defeat the virus, but those with immune deficiencies are very susceptible. HFMD is not to be confused with foot-and-mouth disease (also called hoof-and-mouth disease), which is a disease affecting sheep, cattle, and swine, and which is unrelated to HFMD (but also caused by a member of the Picornaviridae family).
Signs & Symptoms
Symptoms of HFMD include:
  1. Fever
  2. Headache
  3. Fatigue
  4. Malaise
  5. Sore throat
  6. Painful oral lesions
    Non-itchy body rash, followed by sores with blisters on palms of hands and soles of feet
  7. Oral ulcer
    Sores or blisters may be present on the buttocks of small children and infants
    Irritability in infants and toddlers
    Loss of appetite.
  8. Diarrhea
    The common incubation period (the time between infection and onset of symptoms) is from three to seven days.
    Early symptoms are likely to be fever followed by a sore throat. Loss of appetite and general malaise may also occur. Between one and two days after the onset of fever, painful sores (lesions) may appear in the mouth and/or throat. A rash may become evident on the hands, feet, and occasionally the buttocks (but generally, the rash on the buttocks will be caused from the diarrhea.) Not all symptoms will be present in all cases.

From Wikipedia, the free encyclopedia

Arini Danish tak leh g sekolah coz dijangkiti tangan , kaki & mulut. Banyak ruam2 timbul, actually ari isnin lagi tak leh g school coz dari ahad dah demam malam menerang jek sekali mummy rasa badan punya ah hangat, check temperature badan 40, mummy cr ubat sumbat montot xde last bg makan ubat demam pkai coolfever tak puas ati lagi mummy jelum lak kepala ngan air asam jawa nenek yang ajar camtu. mummy rasa tak kurang gak sms kat ayah nak tipon dah kul 2am kata ayah sok jek g klinik.

05/08/08

Arini pagi kul 8.30am dah kuar coz nak bawak Danish g klinik ayah tak gi coz ada keje, sebelum gi klinik gi ofis mummy dulu sebelum tu gi beli sarapan lapo kata dia, macam2 di paw mummy meehoon gorng + ayam kari, kek gula hangus RM1 4 kpg & keria RM1 pun 4 keping gak. Tunggu dia makan punya ah lama siap berbual ngan mummy pny executive entah ape dibual pun aku tak tahu coz tak dengar, last2 gi klinik kul 9.30am orang punya ah ramai kul 11am baru siap kata doktor xde ape2 cume dia muntah2 coz tosil dia bengkak mcm ada benda. Doctor bagi ubat demam. antibiotik ngan ubat kahak. Lepas tu balik ngan abang mok (pak uda) tgg pak uda plak 1/2 jam coz dia blh belantak main game kat cc hampeh tul.
Balik keje tu mcm biasa mummy buat keje kat dapur terus, dah malam nenek datang tanya kenapa merah2 ni kaki tangan semua kena campak lagi ke.

Mummy : Takkan ah kena chicken pox lagi baru bulan 1 aritu kena.
Mummy check mmg betul merah2 cuma kat badan jek xde.

Danish : Betul ah ni gatl2 kuar petang tadi minum air kelapa maktok pun cakap chicken pox.

Nenek : Minum air kelapa lagi.

Danish : tak nak ah tak sedap.( coz dia tak reti makan buah2 macam tu durian, manggis, rambutan, pulasan, pisang etc. dia memang x reti makan tp klu epal anggur jgn cerita sekilo pun boleh habiskan smpi kembung perut.

Berbalik pd cite td mlm tu gak bawak Danish gi klinik pun ramai orang dari kul 7.45pm smpi ke pukul 9pm baru masuk jumpe doctor. Ayah tak gi coz jaga Daneen tido. Sekali doctor check2 confirm HFMD kata doctor pagi tadi tanda2 ruam belum kuar lagi ni dah banyak paling byk kat dalam mulut klu 3 to 4 days fever tak kurang kena bawak balik klinik. Macam2 doctor tanya coz nak buat report kementerian sbb Danish dah sekolah.

07/08/08

Tipon school x boleh sekolah coz kena HFMD teacher dia mcam terperanjat.

08/08/08

Arini gi lagi klinik coz Danish ngadu tak boleh duduk montot dia sakit, mummypun tengok patut ah tak boleh duduk kat montot dah penuh ngan ruam beso2 berair. Sekali lg pny ah ramai org dr kul 9am smpi kul 10.30am baru masuk jumpa doctor doctor pun teranjat tengok coz 2 ari lepas tak banyak macam ni doctor check untuk pastikan tak ada nanah. Masa doctor bukak seluar nak tengok ruam Daneen boleh buat lawak plak,

Daneen : Tak malu doctor tengok montot.

Doctor : Tak ape ni emergency boleh bukak doctor nak check.

Daneen : But u're girl, abang kan boy.

Last2 doctor tu senyum jek nurse2 yang ada pun senyum jek.

Balik keje mummy amik Daneen kat umah onyang rasa badan dah panas malam sebelum tido ayah bagi ubat demam coz dah bertambah panasnya kata ayah klu daneen yang demam jangkit Danish kena bawak g specialist sbb dia kecik lagi tapi setakat ni ruam belum kuar lagi.

Ok ah mummy pun nak tido gak ni. sok tengok ah macamne keadannye.

Tuesday, August 5, 2008

CATATAN LEPAS2

Jot Down by Mummy Dasy at 12:55 PM 1 yang membebel
20 JULY 08

Pic ni taken before we went TESCO EXTRA untuk beli barang2 harijadi Danish, bukan main posing lagi anak2ku ini.
Yang ni lak cbuk na nak makan BIG APPLE pny donut tak nyempat2 tunggu sampai ke rumah naik bermisai2 kena marah ngan ayah bukan anak2 jek kena marah ngan mummy sekali kena marah hampeh tul.

22 JULY 08

Today DANISH turn's 4y. Semoga menjadi anak yang soleh, murah rezeki, sihat sentiasa hendaknya, menjadi anak yang bijak, jgn asyik gadh ngan adik jek etc.

Ni barang2 ssebelum dipacking ada air kotak bunga, soya & laici 1 tiap packing, sumi, wafer milo, and yg lain tu mummy x tau nama hehhe.




Ni dah siap packing, ni semua ayah yang packing coz mummy keje hehe.

26 JULY 08

Arini g KIPMART TAMPOI ngan mummy ayah x g coz kena keje huahuahua bile dah g ngan mummy macam2 ah dapat gamaknye

Ni dalam kereta kat tol tunggu nenek g toilet. Daneen suke mmg bt muke camtu klu marah ngan abang enterframe gambo dia.



Masa ni ngah berbaik.

1st entry

Jot Down by Mummy Dasy at 12:00 PM 0 yang membebel


This is our 1st entry. Blog ni semua mengenai my love's one.







 

Ω Bebelan DaSy Ω Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea