Wednesday, March 30, 2011

Bila baby nak keluar???

Jot Down by Mummy Dasy at 10:27 PM 0 yang membebel


Dah 38 minggu tapi tanda2 baby nak kuar belum ada lagi :(
entah bila ah baby ni nak kuar...

14/03 sampai 17/03 kena buat CTG
on 2nd day cam ada mild contraction then on 3rd day contraction tu terus xde cam pelik
lepas tu on 17/03 4th day menjalani CTG resultnya memberangsangkan
so dah xyah buat CTG lagi lagi...
Alhamdulillah dah tak yah nak berulang alik ke hospital lagi...
next appointment on 25/03 plak...

Tapi pada 24/03 ada kejadian yg menakutkan apabila
tiba-tiba keluar air cam warna susu cair dari kelengkang..
citernya pas mandi and masa nak pakai pants air meleleh jek keluar
ingat terkencing, me terus gi toilet basuh
pastu dah siap pantiliner baring jap sebab cam sakit kat pinggang
adalah dalam 5 minit baring then bangun sbb nak switch on a/cond
sekali tgk tengok dah basah atas katil, sebenonya masa baring tu memang terasa ada benda keluar tapi ingatkan keputihan biasa tak sangka ah boleh lencun camtu
Mr.hBY dah gelabah ajak gi klinik terus then me gitau tak payah ah sebab esokkan ada appointment ngan gynae, dia sambil gelabah terus lap atas katil hehehe
pastu gi toilet bersihkan diri semua, dah siap2 then air tu dah takde keluar
perasaan lega sedikit..
on 25/03 awal2 pagi lepas anta Daneen terus ke Puteri untuk jumpa Dr. Laila
seawal 9.30am kami dah sampai dapat no.5 hehehe
bila sampai giliran kami hati mula berdebar2 sebab doctor nak check VE
bila kami beritahu kejadian malam tadi gynae, dia ambil sampel untuk dihantar ke makmal takut jangkitan pada baby
check VE baby masih jauh ke atas lagi huhuhu baby ni napa lambat sangat nak engaged kalau ikut Daneen dah keluar dah time ni huwaaa...
bila dah check semua next appointment on 01/04/2011.

Sejak dari semalam semua kawan2 bertanya saya belum bersalin lagi ke?
Jawapannya adalah "YES" huhuhu baby ni pemalu ah, ke dia nak kuar ikut tarikh yg ayah ingini iaitu 040411
kalau betul tarikh tu baby keluar rasanya Mr.hBy kna buat pulut kuning hehehe
semalam juga adalah berita gembira untuk kami kerana keputusan ujian yg gynae ambil tu keluar
lebih kurang pukul 2.30pm asst. doc tipon gitau, keputusan makmal adalah negatif tiada sebarang virus ke ape2 jangkitan yg memudaratkan, alhamdulillah bersyukur kami padamu Ya Allah! peliharalah anak yg ku kandung ini sehingga dia keluar nanti...

Daneen plak makin geram baby x kuar2, bila dia geram di tekan sekuat2 perut Mummy sambil kata
"Baby ni lambat sangat keluar" kalau ayah dia xde memang makan penampo sulung itu budak
dia ingat x sakit agaknya perut Mummy ni...
Jot's :: Dalam hati Mummy berharap by next week baby dah kuar :)

Tuesday, March 15, 2011

Tanda-tanda Hampir Bersalin

Jot Down by Mummy Dasy at 9:20 PM 0 yang membebel
Sebelum ni tak tau camne rasa sakit nak bersalin, kalau org tak tau mesti kata 1st baby ;p
sebenarnya memang Mummy tak pernah rasa camne sakit pinggang nak bersalin semua tu sebab masa Danish & Daneen tak pernah rasa sakit camtu pun...

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
  • sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan. - dialami
  • kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing - dialami
  • sakit perut, memulas - dialami
  • kerap buang air besar - dialami
  • kerap terkentut - dialami :)
Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendir
  • Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis. - dialami
  • Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.
Sakit belakang
  • Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
  • Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi.
  • Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda.
  • Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring. - kna suh Mr.hBY urut malam ni mmg sakit belakang je ni
Pecah air ketuban

Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.

Pintu pangkal rahim terbuka dan menipis

Doktor akan melakukan pemeriksaan vagina. Pembukaan di bahagian pangkal rahim atau servik dikesan dengan skala 1 hingga 10.

Kontraksi yang tetap dan berterusan

Kira kontraksi atau pengecutan otot rahim anda. Buat jadual. Baca seterusnya di artikel "Kontraksi, Kelahiran Sebenar atau Palsu"

Bila Perlu ke Hospital

Segera ke Hospital untuk kepastian doktor bila:
  • kontraksi 5 minit sekali selama 1 jam. (datang lebih cepat jika anda tinggal jauh. Anda pasti tak mahu bersalin dalam kereta. :-) )
  • keluar air ketuban.
  • pergerakan bayi menjadi kurang kerap.
  • keluar darah dari vagina.
  • apa saja masalah yang dialami.
Sumber: RATUHATI



Jot's :: Baby nak keluar tunggu 17/3 k, esok ayah xde xde kna buat keje jauh klu nak kuar tgg smpi ayah balik huhuhu

CTG

Jot Down by Mummy Dasy at 4:12 PM 0 yang membebel

Arini 2nd day CTG
Kata nurse dah ada kontraksi
Sebenonya malam tadi dah ada rasa sakit perut tp ingatkan sakit nak ke toilet
Pesanan nurse yg membuatkan rasa kecut perut adalah
"Kalau makin kerap sakit malam terus gi hospital aeh"
Huhuhu baby tgg 17/3 aeh kalau nak kuar hehehe
Sebenonya Mummy x tau kontraksi nak bersalin camne sebab 1st ngan 2nd ada tanda trus g spital ni tanda xde lagi huhuhu
Bacaan CTG tu pun xtau mana 1 menunjuk kontraksi ngan gerak jantung bb...

36weeks

Jot Down by Mummy Dasy at 10:24 AM 0 yang membebel
Semalam gi checkup, dah scan semua doc suh wat CTG
sebab mummy gtau baby x aktif cam biasa huhuhu mulut gatal klu x bgtau rasanya xyah ulangalik tiap2 ari ke spital
tapi kalau x bgtau ape2 jadi nanti sendiri yang menyesalkan takpelah bukan untuk org lain untuk anak sdiri...
by next week klu result CTG x memuaskan mungkin kena deliver awal kalau tak semalam doc nak check dah ada jalan belum tapi sebab baru 36w doc taknak, lgpun nnt jd bb pramatang plakkan...
Masa ngah scan doc tanya "Dah tau bb ape?"
dengan confident Mummy jawab "Bb girl"
Doc check dan jawapan yang diberi "YES, girl"
hehehe I TELL U kan betul girl pasni x yah risau² pasal pink stuff tu semua hehehe...
Arini kna wat CTG lagi kul 3pm kang br gerak ke spital, andaikata nextweek bersalin keje² ofis semua harus disettlekan terlebih dahulu takkan ah nak tinggal jek keje x siap ada membebel org ganti ;p

Jot's :: Mr.hBY cbuk nak tarikh 04.04.11 klu caeser boleh ah pilih tarikh Ney, andai kata induce huhuhu mendebarkan

Friday, March 11, 2011

Braxton Hicks

Jot Down by Mummy Dasy at 10:30 AM 1 yang membebel
Apakah itu kontraksi Braxton Hicks?

Satu masa pada pertengahan kehamilan anda (atau lebih awal), anda akan merasakan otot uterus (rahim) anda mengecut. Jika anda meletakkan tangan pada perut semasa ini berlaku, anda boleh merasa betapa kerasnya uterus anda pada saat itu.
Setiap pengecutan hanyalah untuk setengah minit sahaja, dan barangkali anda tidak berasa tak selesa. Anda mungkin mengalami sensasi ini satu atau dua kali dalam satu jam, pada masa-masa tertentu dalam sehari. Bukan semua kita akan merasakan kontraksi-kontraksi ini, yang mengambil nama seorang doktor bangsa Inggeris yang mula mendeskripsikannya dalam tahun 1872.

Apakah tujuan kontraksi Braxton Hicks?

Kontraksi Braxton Hicks mungkin petanda yang uterus anda sedang melatih serat-serat ototnya. Mungkin kontraksi-kontraksi itu adalah cara uterus anda menjaga keadaan baik dan bersedia untuk bekerja keras bila tiba masa bersalin.
Ada pakar-pakar yang berpendapat bahawa kontraksi-kontraksi mempengaruhi serviks anda. Pada peringkat awal kelahiran, serviks anda mula memendek dan menjadi lebih lembut sebagai persediaan untuk mengembang bagi menyenangkan perjalanan bayi. Jadi mungkin kontraksi Braxton Hicks adalah cara serviks dilatih bagi peringkat ini.
Yang lain pula percaya bahawa kontraksi Braxton Hicks tidak membawa perubahan kepada serviks dan juga percaya bahawa perubahan hanya berlaku semasa pra-kelahiran, apabila kontraksi yang berkoordinasi bermula atau semasa proses kelahiran itu sendiri.

Bagaimana untuk saya mengetahui perbezaan antara Braxton Hicks dan kontraksi kelahiran sebenar?

Kebanyakan wanita yang hamil buat pertama kali akan bertanya soalan ini kepada doktor atau rakan-rakan, dan jawapannya selalu kabur dan tidak memuaskan: “Anda akan tahu akan kelahiran sebenar apabila ianya berlaku.”
Memang ada perbezaan antara kontraksi Braxton Hicks dan kontraksi kelahiran sebenar.

Kontraksi Braxton Hicks:

* biasanya tidak melebihi satu atau dua kali dalam masa sejam, beberapa kali sehari;
* lazimnya berhenti bila anda bertukar aktiviti, jadi pergilah berjalan kalau anda berduduk, dan sebaliknya;
* tidak teratur, dan jika teratur pun hanya untuk sekejap sahaja;
* tidak tahan lama, biasanya kurang dari satu minit;
* terus tidak boleh diduga dan tidak beritma;
* tidak bertambah intensiti.

Dibanding dengan kontraksi Braxton Hicks, kontraksi yang sebenar:

* tahan lama;
* lebih teratur;
* lebih kerap;
* lebih menyakitkan;
* lebih panjang dan lebih berkala, lebih kerap dan lebih sakit.

Anda mungkin juga mengalami sakit kelahiran palsu. Ini berlaku bila kontraksi Braxton Hicks lebih beritma, iaitu mungkin setiap 10 hingga 20 minit pada peringkat terakhir kehamilan.
Mungkin sukar bagi anda membeza sakit kelahiran palsu dengan yang benar, terutamanya jika kerengangan uterus sungguh tidak selesa. Tetapi, sakit kelahiran palsu tidak akan membawakan sebarang perubahan pada serviks anda. Doktor anda boleh membuat pemeriksaan vagina untuk menentukan.

Apa akan jadi jika kontraksi Braxton Hicks menjadi lebih sakit?
Apabila kehamilan anda berlalu, kontraksi ini mungkin menjadi lebih sakit dan kadangkala amat tidak selesa. Walau bagaimanapun, jika anda merasakan kontraksi anda menjadi reda dengan cara apapun, kemungkinan besar ianya Braxton Hicks.
Setengah profesional kesihatan mengesyorkan supaya anda menganggap Braxton Hicks sebagai “kontraksi latihan” bukan saja bagi uterus anda, juga bagi anda sendiri supaya boleh berlatih menggunakan latihan pernafasan yang anda akan memperolehi di kelas antenatal anda.
Anda mungkin sedar yang kontraksi datang dengan lebih kerap jika anda melakukan aktiviti fizikal walaupun ringan, seperti membawa barang beli-belah dari kereta. Jika anda merasa kurang selesa, kadangkala ianya membantu jika anda berbaring, atau sebaliknya, bangun dan pergi berjalan-jalan – perubahan aktivitilah yang akan meredakan sebarang kesakitan yang dirasakan. Kadangkala mandi air panas juga membantu.

Bilakah saya harus memanggil doktor???

Jika anda hamil kurang dari 37 minggu panggillah doktor anda jika kontraksi diikuti oleh:

* lelehan yang melekit dan berdarah;
* sakit pinggang atau kekejangan.
Ini semua adalah tanda-tanda yang menunjukkan kelahiran pramatang.
Selepas 37 minggu, panggil doktor anda jika:

* pergerakan bayi anda sudah mengurang;
* anda fikirkan anda sudah pecah ketuban;
* jika anda mengalami sebarang pendarahan.
Rujuk simptom-simptom kehamilan anda tidak harus abaikan.
Jika kontraksi menjadi lebih panjang dan kuat, lebih berkala dan kerap, ini menunjukkan proses kelahiran mungkin sudah bermula. Doktor anda mungkin sudah bercakap dengan anda tentang apa harus dilakukan apabila anda merasakan yang kelahiran sudah bermula, tetapi jika anda merasakan sebarang keraguan, hubungilah dia.

Tanda-tanda Hampir Bersalin:
Ramai wanita merasa bimbang yang mungkin mereka tidak dapat mengenali tanda-tanda hendak bersalin sekiranya ia terjadi. Adalah penting untuk anda mempelajari tanda tanda awal bersalin supaya anda boleh membuat persediaan yang optimal untuk menghadapi kelahiran.

Apakah tanda-tanda hampir bersalin?
Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah:

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun ‘turun’ ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:

* sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.
* kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing
* sakit perut, memulas
* kerap buang air besar
* kerap terkentut
Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendir:

* Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.
* Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.

Sakit belakang:

* Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
* Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi.
* Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda.
* Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring.
Pecah air ketuban
Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.
Pintu pangkal rahim terbuka dan menipis
Doktor akan melakukan pemeriksaan vagina. Pembukaan di bahagian pangkal rahim atau servik dikesan dengan skala 1 hingga 10.
Kontraksi yang tetap dan berterusan.
Kira kontraksi atau pengecutan otot rahim anda. Buat jadual. Baca seterusnya di artikel “Kontraksi, Kelahiran Sebenar atau Palsu”
Bila Perlu ke Hospital???

Segera ke Hospital untuk kepastian doktor bila:

* kontraksi 5 minit sekali selama 1 jam. (datang lebih cepat jika anda tinggal jauh. Anda pasti tak mahu bersalin dalam kereta )
* keluar air ketuban.
* pergerakan bayi menjadi kurang kerap.
* keluar darah dari vagina.
* apa saja masalah yang dialami.

sumber SCFM
Jot's :: Inilah yang Mummy ngah hadapi Braxton Hicks nak batuk pun ditahan2 sakit cam baru lepas caeser plak rasa :(

Sunday, March 6, 2011

Speaking

Jot Down by Mummy Dasy at 3:38 PM 1 yang membebel

Dialog muntah darah 2 beradik

Adik "one, two, three, four"
Abang "Adik cuba ah kira bahasa melayu"
Adik "Ish, adik x reti ah, adik reti english jek"

Mummy ngan Mr.hBy gelak jek dgr ayat Daneen.... Tp mmg nampak prkembangan Daneen skang ni..

 

Ω Bebelan DaSy Ω Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea