Tuesday, March 30, 2010

Award - Top Blogger 2010

Jot Down by Mummy Dasy at 10:09 PM 8 yang membebel

1) Thank and link the person that give u the award

-
Thanks to HUcK.

2) Pass this award onto 20 bloggers you've recently discovered and think are fantastic...

Cdot
Hernee Nazir
Siti
Mummy Ayu
CiKaYu
Cinta Hatiku (Murni)
Bulan
Shida
Paij188
YatieJay
mmyYen
naem
Jade
sape2 nak amik di sila2kan ah ye... malas eh nak tulis satu persatu.


footer

Derma Darah

Jot Down by Mummy Dasy at 9:47 PM 0 yang membebel

Kepada siapa yg ada darah jenis O, sila hulurkan bantuan untuk Din Beramboi yg sedang dalam keadaan kritikal sekarang ini di Hospital Selayang kerana jangkitan kuman. Bantuan anda dalam masa 24 jam ini sangat2 diperlukan.. TQ


C&P dari Linda Onn status. sesiapa yang dekat tu, gi lah derma.

Ni plak dari Utusan Online

KUALA LUMPUR 30 Mac — Seorang penyampai radio popular yang juga personaliti televisyen, Mior Ahmad Fuad atau lebih dikenali sebagai Din Beramboi, kini dalam keadaan kritikal selepas dipercayai dijangkiti virus kencing tikus.

Din Beramboi, 43, dimasukkan ke Hospital Selayang kira-kira 3.25 petang semalam, demikian menurut jurucakap hospital itu ketika dihubungi hari ini.

"Doktor mengesahkan keadaannya kini sangat kritikal dan sedang menerima rawatan di Unit Rawatan Rapi,” menurut jurucakap itu.

Punca beliau dijangkiti penyakit itu masih dalam siasatan, kata jurucakap itu lagi.

Selain menjadi penyampai radio, Din Beramboi juga pernah bergiat dalam bidang nyanyian, kartunis, pelakon dan pernah menjadi juri dalam rancangan program realiti Raja Lawak baru-baru ini.

— BERNAMA

Semoga beliau sembuh seperti biasa. AMIN....

footer

:)

Jot Down by Mummy Dasy at 1:17 AM 2 yang membebel

Nak kunci hehehehe

footer

Jalan2 TESCO

Jot Down by Mummy Dasy at 12:37 AM 3 yang membebel
Sabtu lepas gi TESCO berubah angin dah xnak ke GIANT kononnya.
Tapi nmpk gaya GIANT masih lagi bertakhta di hati :)
sebabnye banyak barang susah dapat weyyyy kat TESCO....
Di atas ini bukan model TESCO ye.

Anak dara ni macam biasa mesti nak over expose menyampah!
Masa ni ngah beli kayaball, tiba2 dia cakap

"Mummy, amik gambo adik"

terus dia dok bawah sign ni.... orang lalu lalang susah aiii nak amik gambo dia.

Mamat ni nak gak tapi malu2 ah pulok.


ni bukan nak amik gambo minah ni ye, tapi minah ni cam perasan lak aku nak amik gambo dia gitu,
actually nak amik COOL BLOG kat belakang tu.
sape suke minum, me dulu mmg minat giler tau, esp. pearlnye aduih...
but ada incident di mana, Mr.hBy nampak chinese yg godak pearl tu tak pakai glove okeh
terus kembang & sejak dari tu tertutup selera nak minum COOL BLOG ni.

Dalam sekelip mata minah ni berubah spec.
ape perasaan dia gaknye masa ni?
Abaikan pipi yg kembong tu, ngah makan gula2 mana gigi x rongak...

[Note : 1 lagi berita sedih, Al-fatihah untuk allahyarham Fazeal bin Mokhtar, my fren]

footer

Monday, March 29, 2010

Penat

Jot Down by Mummy Dasy at 9:47 PM 1 yang membebel
Sekarang ini ngah ........ Xtau ape nak describe
Penat tu jek yg blh ckap.
Sabtu & Ahad w/pon cuti, masih gak wat keje ofis yg x habis2 dtambah ngan system baru, try & error
3,4 kali modified still lg mencuba & terus mencuba, dari awal bulan try & err.
Macam nak pech kepala cari mana silapnye, blik plak mlayan kerenah anak2, penat camne pun layan tp kdg2 kite ni manusia selagi mampu bertahan kite tahan
Tapi bile dah terlampau penat kdg2 anak2 yg jd mangsa keadaan nak2 bile dah terlalu penat
Mmg ah org tgk keje ofis xpenat, tp sebenonya x cam nak pecah pala ni tau...
Rutin berjalan seperti biasa
7.30am - anta anak2 sekolah
11.30am - amik Daneen anta umah NekYang pastu balik
12.30pm - amik Danish lak anta plak umah yang.
Pastu g ofis semula, w/pon kat ofis tu 8hours on9 tp krje tetap gak buat, mana nak layan bermacam2 ragam manusia.
Kadang rasa tension tau, plak tu berurusan ngan Nepalis, diorang ni banyak cekadak.
Kadang2 tension tau rasa, xtau camne nak release
5.00pm - balik keje anta Danish training teater, pastu balik masak, w/pon masak smbil tgk tv still gak wat keje.
6.30pm - amik lak Danish balik teater
Pastu sambung plak masak smpi kul 7.30pm, anta diorg ngaji kul 8pm
Pastu mkan, tapi klu Mr.hBy ada tugas tu ringan ah ckit tp still gak keje and penat, perlukan rehat.
Waktu untuk berehat adalah lps makan,
dan istilah rehat to me, adalah duduk dhadapan tv tanpa sebarang gangguan, klu xpun melayari internet tanpa gangguan itu jek cara nak hilangkan tekanan keje.
Tapi masalahnye waktu2 itu xde lagi untuk bulan March 2010 ni, klu on9 smpi tgh mlm pun sbb takutkan perompak smbl menahan mata yg mengantuk, makin pening kepala jadinye.
This month, really2 mencabar & mganggu emosi (ceh ayat...)
Penat...penat...penat...
Bukannya nak dok umah tanpa wat keje, tapi bila waktu yang sesuai nak berehat, ni dah berapa ari kepala sakit, arini lak dr pg skit perut pastu muntah2, makan pun xguna coz lebih byk yg kuar semula. Tapi mesti mkan kalau x gastrik lak nanti
Agak2 kalau SAHM byk keje tak ek?
Rasa cam nak beraliharah lak ah, tp nnt x pegang duit sdiri lak, xleh nak berjoli katak...
Arggghhh kdg2 ble bersuara salah, berdiam kang salah
Tension tau.. Korg baca ah n3 meraban d malam ari dr Mummy DaSy, kpala nak pecah dah ni...
Tido bkn ah cara nak rehatkan badan. Tido xmerehatkan malah makin memenatkan okey...
Gaknye selagi x tutup mata
Keje..keje..keje terima jek ah :)

Saturday, March 27, 2010

Hanya Seketika

Jot Down by Mummy Dasy at 9:27 PM 5 yang membebel
Ini ngam2 kul 8.30pm, ngan semangat Mummy tutup segala lampu
dak 2 tu apalagi ambil kesempatan manjat sana sini.

W/pon menyokong Earth Hour ni akan tetapi tetap gak on9 okey.
Cuma bertahan selama 15minit jek coz my BIL datang anta kuih.
Lagipun ngah berkobar2 nak tengok Konsert AF
Daneen yg beria2 nak dengar lagu Menatap Matamu
nasib swith on TV terus lagu tu.
Pastu terus suh dia tido, Danish xde ikut Mr.hBy gi kenduri.
Best lak version AF8 ni bawak lagu Aril :)


footer

Gelap Gelita

Jot Down by Mummy Dasy at 6:54 PM 4 yang membebel

Sat gi sama2 jalankan kempen ni...
nape ah time Konsert.
Mmg selalu pun umah ni time2 ni gelap gelita,
coz time anak2 masuk tido dan ini ah masa Mummy melayari internet.
Jom sama2 padamkan lampu 8.30-9.30 malam ini.
Tapi kalau kul 9pm switch on TV boleh kot, nak tengok Konsert AF :)....

footer

Tuesday, March 23, 2010

Takziah...

Jot Down by Mummy Dasy at 7:13 PM 6 yang membebel


kepada kawan2 blogger yang kenal Pn.Hernee
sama2 ah kite sedekahkan Al-Fatihah untuk arwah emaknye
KASMAH BINTI DAUD
semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman.
AMIN

footer

Mengantuk...

Jot Down by Mummy Dasy at 9:23 AM 6 yang membebel
*Pic ehsan En.Google

Tika dan saat ini rasa nak melepek cam menatang kat atas tu.
Mata pun dah naik lebam cam menatang tu.
ni semua gara² Mr.hBy keje malam, pastu Daneen leh wat citer imaginasi dia...

Kisah bermula
lepas amik anak² balik mengaji dalam kul 8pm, terus ajak diorang makan.
Masa ngah makan² tu me cakap "Lepas ni, masuk bilik tido"
sambil makan, sambil melayan Berita kat TV3.
Tiba² Daneen tunjuk kat tingkap yang mana me ngah membelakangkan
"Heeeeeee, Mummy ada hantu kat belakang Mummy"
me pandang Danish, Danish ngah dok berdepan so dia yang bertentang ngan tingkap.
Tapi dari mimik muke Daneen cam benda tu wujud.
Kata Danish "Xde ape² pun"
pastu mamat tu terus blah tengok tv, makan pun ckit jek.
Minah tu plak leh wat muka x bersalah terus makan & bile dah habis makan terus masuk dalam sambung tengok Upin&Ipin.
Mummynye yang konon² berani pun naik takut gak hokeh, meremang gak bulu roma.
Suh masuk bilik, Danish xnak, takut katanya
Daneen lak nak tunggu DVD habis.
Pastu dalam kul 9pm Mr.hBy balik, hahaha dengar jek bunyi motor Danish pun terus masuk bilik.
Pandai tul dia berlakon.
Bile dengar moto Mr.hBy gerak gi keje semula, dia pun terus keluar bilik
"Malam ni orang tido ngan Mummy he"
"Jangan nak ngengada, adik tido sorang² xde ape² pun"
pastu dia masuk bilik, setengah jam lepas tu me jengah kat bilik diorang
sekali ghupe²nye Danish bentang comforter dia kat lantai sebelah katil Daneen
alahai kesiannye anak aku ak ah.
Daneen yang mereka citer dah lena diulit mimpi.
Bukan takat Danish jek takut sebenonye
Mummy pun takut gak, kul 4am okey baru tido.
Mula2 tido sekatil ngan Daneen, tapi xtahan beb asik
"Kaki mu di muka ku" jek, merenyah tul anak dara ni tido.
Pindah lak katil Danish, adeh mata xleh tido gak sakit badan tilam keras.
Last² pindah bilik sdiri peluk bantal kuat².
Ni semua Daneen punye pacai
*
*
*
*
*


footer

Monday, March 22, 2010

G6PD

Jot Down by Mummy Dasy at 1:57 PM 3 yang membebel
sambungan entry ini
untuk informasi bagi yang kurang memahami & diri sendiri...

G6PD Deficiency (Kekurangan Enzim G6PD)

Pengenalan

G6PD ialah singkatan nama enzim Glucose-6-Phosphate Dehydrogenase, yang terdapat di dalam sel darah merah. Ia bertindak dalam melindungi sel darah merah daripada pecah (hemolisis) bila terdedah kepada ubat-ubat tertentu, makanan atau jangkitan.


Diagnosa

Kekurangan enzim G6PD sangat ketara di kalangan masyarakat Asia. Di negara kita semua bayi baru lahir akan disaring untuk kekurangan enzim G6PD dengan menggunakan darah dari tali pusat. Kekurangan enzim ini adalah keadaan yang diwarisi secara keturunan. Ia ditentukan oleh bahan baka yang dibawa oleh kromosom X. Oleh itu kebanyakan mereka yang mempunyai kekurangan enzim G6PD adalah kaum lelaki, manakala kaum perempuan biasanya adalah pembawa.

Ujian untuk mengesan kehadiran enzim ini adalah ujian darah yang mudah dilakukan. Pastikan anda tahu status enzim anda dan keluarga anda.


Gejala/Tanda-tanda

Kebanyakan mereka yang kekurangan enzim G6PD ini tidak mempunyai tanda-tanda khusus. Bayi baru lahir perlu diperhatikan di dalam wad untuk suatu jangka masa kerana mereka boleh mendapat penyakit kuning (jaundice) yang tinggi dengan cepat, akibat dari hemolisis berlebihan. Bayi yang kuning (jaundice) perlu diletakkan di bawah lampu (fototerapi) untuk menurunkan tahap bilirubin dalam darah.

Tanda-tanda yang terjadi sekiranya sel darah merah pecah (hemolisis) termasuk :

Akibat dari kurang darah

  • kelihatan pucat
  • tidak bermaya (atau keletihan yang teramat)
  • pening
  • degupan jantung yang laju
  • sukar bernafas
  • sakit dada

Akibat dari hemolisis

  • jaundis (kekuningan)- boleh dilihat pada mata putih atau kulit, warna air kencing seperti air teh O atau Coca-Cola.

Jika ini berlaku, dapatkan rawatan hospital dengan segera.

Kekurangan enzim G6PD adalah untuk seumur hidup. Walaupun tiada rawatan yang boleh menghilangkannya, ia tidak membawa kesan negatif yang ketara dan tidak menjejaskan perkembangan dan tumbesaran kanak-kanak.


Ubat-ubat dan bahan-bahan yang patut dielakkan

Bagi kanak- kanak dan orang dewasa yang kekurangan enzim G6PD, mereka perlu tahu mendalami mengenai keadaan ini agar dapat memahaminya dengan lebih jelas. Mereka perlu menjauhi dari terdedah kepada ubat-ubat serta bahan-bahan tertentu yang boleh menyebabkan hemolisis (senarai ubat-ubat serta bahan-bahan seperti di Rajah 1).

Hemolisis juga akan berlaku jika beliau termakan kacang parang atau menggunakan ubat gegat pada pakaian. Bahan-bahan ini patut dijauhi.

Ibu-ibu yang menyusu bayi yang kekurangan enzim G6PD digalakkan meneruskan penyusuan tetapi mereka perlu mengelakkan bahan-bahan/ubat-ubat seperti di Rajah 1 agar tidak termasuk di dalam susu ibu.

Jangkitan kuman juga boleh menyebabkan hemolisis berlaku.

Pastikan anda beritahu doktor anda sekiranya anda/anak anda mempunyai kekurangan enzim G6PD untuk memastikan ubat yang diterima selamat untuk anda dan tidak akan menyebabkan hemolisis berlebihan.

Rajah 1 : Bahan-bahan / Ubat-ubat Tertentu Yang Boleh Menyebabkan Hemolisis

Makanan dan Herba yang mesti dielakkan

  • Kacang parang (fava beans)
  • Ubat China
    • Chuen Lin
    • San Chi
    • 13 herbs
    • 12 herbs
  • Ubat tradisi lain (dapatkan nasihat doktor)

Bahan lain yang mesti dielakkan

  • Ubat gegat (moth balls)
  • Ubat nyamuk yang mengandungi pyrethium

Ubat yang mesti dielakkan

  • Acetanilide
  • Doxorubicin
  • Furazolidene
  • Methylene Blue
  • Nalidixic acid
  • Niridazole
  • Nitrofurantoin
  • Phenozopyridine
  • Primaquine
  • Sulfamethoxazole
  • Bactrim

Ubat yang boleh diberi dalam dos terapeutik

  • Paracetamol
  • Ascorbic acid
  • Aspirin
  • Chloramphenicol
  • Chloroquine
  • Colchicine
  • Diphenhydramine
  • Isoniazid
  • Phenacetin
  • Phenylbutazone
  • Phenytoin
  • Probenecid
  • Procainamide
  • Pyrimethamine
  • Quinidine
  • Streptomycin
  • Sulfisoxazole
  • Trimethoprim
  • Tripelennamine
  • Vitamin K
  • Mefloquine

*credit to myhealth


footer

Tatkala Ini....

Jot Down by Mummy Dasy at 1:47 PM 0 yang membebel
Pagi tadi dengar berita kat Era
Yanie mentor meninggal.
al-Fatihah untuk arwah...

actually bukan ini yang aku nak tulis.. xde kena mengena pun 1st phrase tu
tak tau nak mula dari mana sebenarnya..........
semalam gi umah Pn.Hernee, ziarah mak dia
act. mmg aku respect ko kuat & tabah
dan ko kena kuat.
Balik jek dari ziarah tu terus terfikir
kalau aku kat tempat ko, kuat ke aku
adakah anak2 aku nanti cam ko,
macam2 lagi yang difikirkan............
bak kata pepatah berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul.
seyes beb, bile aku teringatkan ko, confirm airmata ni mesti mengalir
masa type n3 ni pun airmata mengalir
tambah plak ofis yang senyap sunyi ni....
malam tadi pun aku xleh tido asik teringatkan ko...
Ape2 pun aku doakan yang terbaik untuk ko & family....

fullstop setakat ini, x reti dah nak tulis ape lagi ni hanya luahan perasaan untuk hilangkan rasa sedih yang membelenggu dari petang semalam.

footer

Sunday, March 21, 2010

G6PD

Jot Down by Mummy Dasy at 9:26 AM 3 yang membebel
Ari Rabu lepas me gi tengok baby Aryan
gambo terlupe ah plak nak amik
nak tgk pic gi blog Pn.Hernee coz ada gambonye kat situ.
Gi ngan my BFF, Azie ngan Edah hahaha hari bekerja tu
kononnye pasgi tengok baby nak masuk keje, akan tetapi penyakit "M" tu terlalu beso balik terus tido :), bila dah tido faham2 ah ye.....
Kalau tengok baby me suke bau baby cam best jek nak gomol2.
Masa dok berbual2 dapat tau baby ada G6PD
cam terbengap ah jap, pebenda tu?
pastu balik me search about G6PD.
sejenis penyakit tapi bukan penyakit berjangkit, and macam2 pantang larangnye
mule2 kite tengok carta G6PD di bawah.

G6PD Deficiency is inherited from one or both of your parents. It cannot be passed from one person to another in any other way. Males can either be G6PD Deficient or unaffected. Females can be carriers, G6PD Deficient or unaffected.

The following rules determine the probability of inheritance with each pregnancy.

Father is UNAFFECTED, mother is UNAFFECTED.

  • ALL of their children will be UNAFFECTED.

Father is G6PD Deficient, mother is UNAFFECTED.

  • All sons will be UNAFFECTED.
  • All daughters will be carriers.

Father is G6PD Deficient, mother is a CARRIER.

  • Out of two sons, one will be G6PD Deficient and the other will be UNAFFECTED.
  • Out of two daughters, one will be a carrier and the other will be G6PD Deficient.

Father and mother are G6PD Deficient.

  • All children will be G6PD Deficient.

Father is UNAFFECTED, mother is a carrier.

  • Out of two sons, one will be G6PD Deficient and the other will be UNAFFECTED.
  • Out of two daughters, one will be a carrier, the other UNAFFECTED.

Father is UNAFFECTED, mother is G6PD Deficient.

  • All sons will be G6PD Deficient.
  • All daughters will be carriers.

[Note : Entry bersambung ye.]

footer

Wednesday, March 17, 2010

Netbook HP by CELCOM

Jot Down by Mummy Dasy at 11:06 PM 2 yang membebel

Bukan me nak jual Netbook ni
tapi masa ngah surf tenet ni nampak plak bende ni
betul ke ni?
ada sape2 yang dah try ke?
memang betul ke rege tu.
Information please :)
kalau betul murah giler tu
Kang watnye gi Celcom watnye dia kata
"Maaf Puan, kami xde promosi tersebut"
tak ke naya berbakul2 Mr.hBy ceramah kat wife dia ni.


Okey ke spec. Netbook ni..
so bagi pengguna Netbook camne? Okey ke ni?

*pic ehsan Celcom

footer

Usia Meningkat

Jot Down by Mummy Dasy at 5:01 AM 13 yang membebel
Time passed so fast & in the twinkling of an eye, I am 29 years old.
Nothing much happened this year.
next year angka 3 dihadapan..... ooohhhhh tidak, dah tua hokeh.
Kerja seperti biasa pada hari ini, Mr.hBy ada kursus.
Nothing special i think, lalui hari ini seperti hari2 biasa.

To my dear Hubby, tolong tunaikan janji hahaha keji...
To friends, maaf dipinta andai ada yang terasa hati sepanjang perkenalan samaada dari segi percakapan @ penulisan.
Kadang2 tak sedar perbuatan kite menyakitkan hati orang lain. Lain orang, lain tanggapan.

“Ya Allah, jadikan aku sebagai isteri yang sentiasa menyokong dan membantu kerja2 suamiku dan mengingatinya dikala dia kelalaian…
Jauhilah kami daripada sifat ujub, angkuh dan sombong serta sifat2 yang dibenci oleh Mu… Redhailah kami dan permudahkan segala urusan kami…
Semoga anak2 menjadi anak yang soleh & solehah....
Amin ya rabbal a'lamin..”


footer

Tuesday, March 16, 2010

PELUANG KERJA

Jot Down by Mummy Dasy at 1:23 PM 3 yang membebel
STICKY MODE

Ini ada peluang pekerjaan untuk semua
ceh dah macam iklan plak.


Kepada siape2 yang berminat untuk mengajar,
my SIL tengah mencari sape2 yang minat untuk menjadi guru.
Tenaga pengajar untuk SMART READER if not mistaken.

main-logos

Akan di buka di
NUSA PERINTIS, GELANG PATAH, NUSAJAYA.
Tak perlu ape2 kelayakan kerana latihan akan di beri.
Boleh memohon dengan email resume anda ke
faridah.hasan@gmail.com
That's all. Good Luck.

footer

Pose from DaSy

Jot Down by Mummy Dasy at 11:18 AM 14 yang membebel
Semalam ada jemputan kahwin g 3 buah umah.
Pastu sebelum gi masa Mummy dok cbuk bersiap
Daneen merengek nak amik gambo dia.
Uish pantang pakai lawa2 mesti nak berposing.
Kali ni Danish jadi mangsa, coz dia nak bergambo cam gambo kawin Mummy ngan ayah katanya.

See bukan main lentik sana sini dia berposing okey.
Ini tanpa tunjuk ajar mu SIFU.
Semua dia pose sendiri.

Adik yang control ayu, sementara abang yang terpaksa layan jek kerenah si adiknye.

Suka gambo ni.
Candid, gurauan adikbadik......


footer

Monday, March 15, 2010

Asam Pedas KAYA

Jot Down by Mummy Dasy at 11:19 PM 3 yang membebel
Title tak ngalah :)
Actually last week masa nak memasak asam pedas
ofcos ah asam jawa menjadi salah satu bahan.
Bila xde asam jawa maka bukan ah Asam Pedas namanye.
Ngah dok kalut memasak ngan Daneen dok nyibuk nak macam2
terambik 1 botol yang sama color.
Tapi masa ngah kaut nak bubuh dalam kuah tu terperasan ada yang lain.
Nasib belum sempat campak dalam kuah me perasan, ghupenye yg di cedok bukan ah Asam Jawa akan tetapi Kaya Nonya.

See samakan.
Nasib asam pedas me x rasa kaya.
Kalau tak confirm terus ke longkang asam pedas tu.

footer

Friday, March 12, 2010

CUTI

Jot Down by Mummy Dasy at 5:05 PM 0 yang membebel
*Cik Google punye

Arini last sekolah, cuti sampai 21 March 2010.
Anak yang cuti Mummy yang happy ape kes?
Sebabnye dapat ah bangun lambat gi cuti pun dapat ah lambat ckit :)

TO ALL HAPPY HOLIDAY
* Untuk anak2 jek ye bukan untuk makpak.


footer

LASAGNA

Jot Down by Mummy Dasy at 3:29 PM 0 yang membebel
LASAGNA anyone.
Lately in our home, DaSy prefer western food.
Mentang2 ngentam western, terus ko speaking ek dasar...

Actually Mr.hBy dah request lama dah, tapi sebab bz memanjang tu yang x sempat nak wat.
huhuhu bz ah sangat, malas cakap jek ah Mummy DaSy....

Resepi untuk diri sendiri

Lasagna Sheet
yang ni me beli yang instant xyah nak rebus2 lagi terus lapis jek, dasar pemalas tul.

Red Sauce
3/4 cawan daging cincang
1 biji bawang putih (dicincang)
1/2 biji bawang besar ( dicincang dadu)
2 biji tomato ( potong dadu)
1/2 biji carrot ( potong dadu)
6 ketul cendawan ( potong dadu)
3 sudu besar tomato ketchup
2 sudu besar olive oil

White sauce
1 cawan susu segar
1/4 cawan tepung gandum
1 sudu besar cheese powder
2 sudu besar butter
1 sudu kecil garam
sedikit lada sulah

Sedikit mix cheese atau mozarela cheese untuk ditabur atas setiap layer lasagna


Caranya
1. Buat inti daging dulu, panaskan olive oil dan tumis bawang putih, bawang besar dan tomato ketchup, biar naik bau, baru masukkan daging cincang, kemudian masukkan carrot, cendawan dan tomato, masukkan juga setengah cawan air, sesuaikan rasa, masukkan sedikit garam, gula dan lada sulah biar mendidih dan agak kering. angkat dan sejukkan.

2. Buat White source
campurkan tepung gandum dengan sedikit air, bancuh hingga jadi pes, kemudian curahkan dalam periuk yang berisi susu segar tadi, masukkan lada sulah, butter dan garam, kacau higga pekat.

3. Sedia untuk melapis, ambil acuan petak, dan gliskan dengan marjerin, letakkan kepingan lasagna tutup permukaan dasar acuan, kemudian letakkan inti daging ,ratakan keselurahan acuan dan lapiskan dengan white sauce pula, tabur cheese dan ulang langkah ini sehingga semua nye habis, kiranya lapisan akan jadi 3 set lah, lapisan terakhir white auce, tabur atas white sauce tu dengan cheese. Bakar pada suhu 180 darjah selama 30 hingga 40 minit atau sehingga permukaan atas nye perang.
Makan panas-panas sangat menyelerakan.
NOM...NOM...NOM...NOM...

footer
 

Ω Bebelan DaSy Ω Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea