Wednesday, December 30, 2009

Merajuk

Jot Down by Mummy Dasy at 8:07 AM 5 yang membebel
Skang ni byk ayat yang kelako kuar dari mulut Daneen
salah satunya, kalau time merajuk

"Dah ah, adik dah tak berguna lagi" sambil berpeluk tubuh.

kadang2 tu bile bergaduh ngan Mummy @ Ayah

"Mummy & Ayah, dah jadi ja'at jahat tau"

entah ape ah maksudnye agaknye.
Makin nak sekolah makin kuat merajuknye pantang salah ckit.
Macam2 ragam, kadang2 leh nangis Mummy x tahan ngan pangainye.
Ngan semua orang dia takut pabila kena marah kecuali PakNgah ape mendrem ah PakNgah pakai agaknye.
Kakak,kakak cuba ah control ckit pangai tu jangan asik nak meradang jek Tuan Puteri oiiii...
Animated Gifs


footer

Tuesday, December 29, 2009

Cuti-cuti Christmas

Jot Down by Mummy Dasy at 9:28 PM 1 yang membebel

Ari Jumaat cuti xde mood nak mengupdate blog
semua gara2 malas yang amat sangat.
Jumaat malam gi Rest. Yeo's, Gelang Patah
makan malam d sana beramai2.
Sabtu xde xtvt melainkan dari pagi sampai petang ber"mukabuku"
sesungguhnye skang ni ngah tegar ngan mukabuku.
hahaha sesungguhnya kawan2 aku ngah kemaruk ngan games ni
nasib Mr.hBy x beli PSP klu x mau 24/hour ngan mende tu.
Tapikan sesungguhnye hBy pun cbuk melayan cafe world tu gak.
Pastu tghari gi Desa Cemerlang kenduri kawin.
Gi ngan TokAyah, Nenek & anak2 shj coz hBy keje 7am-7pm.
Semalam jadi driver aduhai jammed giler kat Kempas tu
sakit kaki ni tekan clutch tu keta manual.
Pesanan untuk Mr.hBy "Bile agaknye dapat tukar keta gear auto" :)
Ni Masa kat umah pengantin, Nenek dok habiskan tat gulung
siap bungkus bawak balik letak dlm goodies bag. Sungguh x malu, mentang2 umah sedara.

Ahad pagi, eh x ah pagi sgt pun kul 11am
awal2 pagi bermukabuku dulu rutin harian hihihi
Mr.hBy gi tengok games Paintball kat TUTA ngan Danish
me & my lil princess ke merata tempat hahaha
naik keta PakNgah yang penting auto ye.
Gi ngan Nenek ke Peladang,Skudai pastu Giant, Pulai
hehehe 1st time tu gi Giant tu.
Cam orang jakun 2 banak gi sana.
Masalahnye klu gi ngan Daneen, Mummy x terkawal ape yang dia nak semua dapat.
naik kopak, licin dalam purse keje dia, pisau cukur betul tau....

[Note : Malas letak gambo, nak tengok gambo g SINI]


footer

Thursday, December 24, 2009

Zoo Negara

Jot Down by Mummy Dasy at 6:50 AM 7 yang membebel
Masih lagi nga cerita basi kisah percutian kami yang ala2 gitu
Lepas balik dari Langkawi
kami g lak ke ke ZOO NEGARA.
Punye ah susah nak mencari dari Putrajaya
tapi at last berjaya gak jumpe ngan bantuan GPS.
Bukan main excited lagi budak 2 tu tapi bile sampai dalam Daneen takut.
Banyak2 binatang yang dia excited nak tengok adalah lembu.
dari kul 11am sampai ke kul 3pm kat dalam tu naik patah kaki w/pon tram kami naik gak.
Balik dari zoo kami terus ke IKEA hahaha at 1st sesat gak
tapi jumpe akhirnye lebih kurg kul 5pm to 7pm.
Pastu kami ke Alamanda plak cari baju tido Daneen ngan sepentot Danish.
Sekali dah sampai umah ghupenye baju tido Danish daaa yang dah habis terpaksa recycle.
Kami makan di Chicken Rice Shop sungguh x berapa sedap.
Balik umah mandi pastu mata ngantuk tapi ditahan coz nak tgk CSI.
Pastu tido coz esoknye we have a long journey.....
^_^


footer

Wednesday, December 23, 2009

Surprise

Jot Down by Mummy Dasy at 11:33 PM 3 yang membebel
Isnin naik keje tgk ada pos ekspres atas meja
diorang kata sabtu lepas dapat oleh kerna aritu dah start cuti
minggu lepas x tau kewujudannye.
buka punya buka tgk ghupenye Daneen menang pilihan juri dalam contest INI.
Luv it, so cute :)


footer

Monday, December 21, 2009

Hasil Tangkapan

Jot Down by Mummy Dasy at 10:11 PM 3 yang membebel
Sabtu baru ni Danish gi mancing
ikut hBy ngan PakNgah gi mancing
dapat siakap sekor.
Ucu terror x benti2 dapat siakap.
Lebih kurang 80++ ekor siakap diorang dapat.
hahaha nak tau camne leh dapat coz diorang mancing kat kolam siakap
ofcoz ah dapat siakap semua.
Gi mancing kat kolam siakap Pak Teh, dekat perikanan Gelang Patah.

Yang ni lak baru thrill coz real hasil pancingan.
Ni 1st casting kata PakNgah.
Toman paling beso sepanjang dia memancing
dapat kat Sedili, tul ke ni coz me x tau tempat2 ni.
Lain kali nak join gak diorang gi mancing.


footer

Friday, December 18, 2009

Hari Terakhir

Jot Down by Mummy Dasy at 11:58 PM 10 yang membebel
Hari terakhir awal pagi ke Kuah memborong di Haji Ismail Group (HIG)
pastu balik chalet untuk checkout.
Lepas checkout gi lak Makam Mahsuri.
huhuhu xde ape yg best pun kat situ.
Tak ke Idaman Suri pun kata hBy sama jek menyampahnye..........


Pastu kitorang ke Beras Terbakar.
pun sama xde ape2 yang best.
Sebab pada Mummy yang best adalah tempat yang ada xtvt.
Pastu terus ke airport coz flight kul 5pm so kena check-in kul 3pm.
Kul 6.30pm kitorang sampai LCCT.
Penatnye badan toksah cakap kul 8.30pm dah masuk tido bangun 8am baru sedar.

footer

Cable Car & Wildlife Park

Jot Down by Mummy Dasy at 9:08 PM 3 yang membebel
2nd day plak kitorang naik Cable car.
punye ah ramai orang, cuti sekolah sendiri mau ingat ah...
mule2 cam fed-up coz anak dara ni wat hal
dia dok membebel cakap
"Kata nak naik cable car, abish tu wat pe pucing sana pucing cini pusing sana pusing sini"
uish sungguh kurang sabo okey....
bile dah turn kena plak queue lagi, makin ah hangin kawan membebel jek mulut dia.

Bila dah naik & dah sampai puncak pun bising lagi mulut dia
coz dia nak gula2 kapas tapi yang ada cuma kat 1 station jek.

Lepas turun dari cable car, gi meround kat taman2 dekat situ plak.
Gi taman haiwan feed rusa & arnab.
kenapa gambo semua nampak gambo pagar.
Nak tau napa?
Ni semua gara2 minah ni melolong takut.
huh muka gangster tapi penakut.
So terpaksa ah Mummy melayan dia dia luar pago sahaja while Mr.hBy & Danish memberi rusa makanan & main2 ngan rusa.

okey tengok ekspresi muka Daneen hihihi

1) "Adik takut" katanya nak bagi rusa tu makan
2) Luv u Mummy
3) Ngah tengok abangnye kejar2an ngn rusa , jeles pun ada gak tu
4) Ngah jilat hingus yaks pengotor tau
5) "Nanti adik dah beso adik nak bagi rusa makan" sambil mencebik nak nangis

Lepas tu gi makan2, kat tepi jalan jek coz dah lapo sangat.
Nasi Ayam Thailand
sedap gak rasanya cam Nasi Beryani tapi beza pada sos & ada sup.
Sos cili dia heaven okey sungguh sedap, sape tau buat.
Boleh kata semua kedai makan mesti ada sos cili ni.

Pas makan kitorang gi plak Bird & Wildlife Park klu x silap namanya.
Sungguh x best okey, tapi klu untuk budak2 sekolah d syorkan g sini.
Kat sini masuk2 jek boleh bagi makanan pada binatang 1 plastik beg RM5 macam2 ada kat dalam tu.
Sekali lagi ah mule2 minah paling excited nak masuk tapi pastu dia yang takut.
Siap kena kejar arnab coz arnab tu nak makan, dia beria2 lari.
Sampai 1 saat nak di sepak dia arnab tu coz dia dah geram sangat.
Dalam kul 4pm balik semula chalet coz diorang nak mandi laut lagi.
Kali ni baldi yg letak siput yang Danish kutip telah d curi orang,
kitorang tinggal depan pintu chalet balik tgk dah xde.
Bile tanya budak room service kata diorang xde amik.
Last2 dia gi cari semula tapi letak dalam plastik cup.

[Note : Xde gambo coz Mummy aka pohotographer pun cbuk nak mandi sama hahaha]


footer

Pantai Cenang

Jot Down by Mummy Dasy at 3:25 PM 3 yang membebel
Belah petangnya plak kitorang bercanda di tepian Pantai Cenang.
Masa ni panas yang amat teriknye.
Akan tetapi dari awal lagi Daneen dah nampak pantai tu & merengek jek
so layankan jek ah w/pon panas.


Anak dara tu xnak naik ke darat asik sangat nak mandi.
Pastu yang terbaring tu edisi menghitamkan kulit dia.
Sunburn, habis mengelupas kulit muke dia.
Plak tu Mummy x bawak losyen ape2 pun untuk dia.

Sunset Pantai Cenang.
orang tersangat ramainye, ramai warga asing.
Kata hBy klu anak2 beso leh main xtvt pantai.
Ni anak2 kecik Daneen ok ah gak nak berenang, Danish cbuk ngan mcari siput.

footer

Hari Pertama

Jot Down by Mummy Dasy at 12:20 PM 3 yang membebel
Sampai Langkawi kul 9.05am xleh check-in chalet lagi
so kitorang gi Underwater World.
Melayan anak2 katanya.
Yang paling excited masa mule2 masuk ofcos Daneen beria2 gitu.

Kat entrance Daneen yang suh amik gambo

Ni pun diorg pose sendiri, xde keje lain bergambo jek kejenya.

Ngan Mr.hBy, ikan apentah ni.

Muke Daneen cam orang x takut, menyampah tul.

X reti diam minah ni bergambo nyampahhhhhhh


masa ni wat sand art kat dlm tu bagi diorang hilang bosan tengok ikan2 tu.

huhuhu masa ni amat memalukan okey
coz actually ni seat tuk orang berehat tapi budak 2 ni leh wat main skating plak.
Tengok Daneen penuh perasaan konon2 takut jatuh.
Gambo dia blurr plak pki hp jek amik ni...
Pas kuar tu gi makan2 dulu pastu baru check-in chalet.
Chalet kat Langgura, Pantai Cenang murah jek.

footer

Thursday, December 17, 2009

Perjalanan Bermula

Jot Down by Mummy Dasy at 11:36 PM 4 yang membebel
Seperti di war2kan kami gi bercuti.
Sabtu pagi terpaksa keje coz ada keje kena settlekan.
Pastu petang balik keje terus lak bertolak ke Putrajaya coz naik dari LCCT.
Seawal 6am dah bertolak dari quarters Putrajaya.
Labih kurang kul 7.55am boarding.
Kami menaiki AirAsia semua orang boleh terbang :)

Perjalanan ambik masa lebih kurang sejam.
Dalam flight budak 2 ni pun x reti diam okey menjerit wat cam umah sendiri.
Ke mana kami tuju selepas ini..................


footer

DOA AKHIR DAN AWAL TAHUN

Jot Down by Mummy Dasy at 10:28 PM 1 yang membebel

Doa Menjelang Awal Muharram

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata: "Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun"


Klik Gambar Untuk Tulisan Lebih Jelas

Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata
: "Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan.
doa maal hijrah doal tahun baru doa maal hijrah doa tahun baru
a awal muharram doa satu muharram

footer

Wednesday, December 16, 2009

Bersawang

Jot Down by Mummy Dasy at 10:15 PM 2 yang membebel
I'm back!!!!
lama giler x update blog ni
semuanya gara2 malas & ber"honeymoon"
hahaha honeymoon xde maknenye okey.....
ke mana kami pergi? Ada yang nak tau ke?
hahaha next N3 okey nak melayan FB sat....

footer

Wednesday, December 9, 2009

Nak beli baby...

Jot Down by Mummy Dasy at 1:22 PM 12 yang membebel
Sejak Zikri dah ada kat umah MIL ni
Daneen asik nak ke sana jek.
Ada 1 aritu ngah berbual² ngan dia, sekali dia bagi soalan.

Daneen : Adik nak bb macam kaklong(ibu Zikri).
Mummy : Kan kakak dah bagi Zikri.
Daneen : Nak beli bb macam kaklong tu. Kaklong beli katne?
Ayah : Baby ape? sore dah nak angin.
Mummy : Bb resdung tu ah.
Daneen : Bukan bb resdung, nak beli baby Jikki Zikri...

Mummy & Ayah dah ketawa terbahak², anak dara dok melalak coz kena ketawa
Dalam dok kalut si abang tolong jawabkan

Danish : Baby tu xleh beli, yang tu kena beranak.
Daneen : Adik xnak beranak....sambil menangis² bagai...

Daneen..Daneen... ape perasaan dia gaknye bile tengok baby tu. Dia ingat Kaklong dia beli gaknya baby tu.

see dia leh dok dalam kelambu tu ngan Zikri.
Gambo ni semalam amik, kata hBy dia dah puas penat dok camtu dia join plak baring dlm kelambu tu sekali.
Pic ni curi kat FB Ibu Zikri.
gaknye kalau ada adik sendiri boleh jadi kakak yang dharap.

footer

Tuesday, December 8, 2009

Shopping di malam hari

Jot Down by Mummy Dasy at 2:14 PM 8 yang membebel
Citer malam tadi ni...
lepas maghrib terus gi AEON,BI membeli pacifier Daneen.
sebelum ada yang tanya nape suke g ctu, jawapannye
ITU YANG PALING DEKAT.
Ada lagi yang nak tanya paci tu xde jual kat GP ke?
Anak dara tu gune paci Avent, klu ada jual kat GP gtau ah ye.
Mana tau terlepas pandang ada kedai yg mjual brand tu kat GP :)
Pas beli paci Daneen, gi beli something for Zikri... maknye pesan nappyliner & Daneen suh belikan paci tuk budak kecik tu sama ngan dia.
Pastu melayan Daneen tgk org menari kat stage fround floor while Mr.hBy gi belikan Danish jitbitz Crocs.
Kalau bawa Daneen mau huru-hara dia nak jugak.
Pastu gi Baskin Robbin melayan Daneen nak aiskrim.
Budak tu baru baik demam, klu x dilayan kang mau berguling kat situ
so sebagai mak&pak mithali layankan jelah, klu demam bagi ubat hehehehe
Danish melayan cherry.... lupe lak namanye
Daneen strawberry
Mr.hBy & Me peppermint & orange

Pic ni Danish yang snap hehehe
ok ah tu

Pas dah snap gambo mummy & ayah
diorang suh snap plak gambo diorg
uish gedik sungguh anakdara ni kalau mood nak bergambo sdah mari....


footer

Saturday, December 5, 2009

J'card Day

Jot Down by Mummy Dasy at 9:40 AM 5 yang membebel
3hb gi AEON Tebrau sempena J'Card Day
gi berdua jek ngan Mr.hBy, kul 9am dah kuar
konon2nya biar awal dari org lain.
Sekalinye org dah ramai daaaaaa....
Sanggup cuti aritu, ngah dok berasak2 my Senior Executive sms
"Arini manager Port Klang datang"
ingat dia saja tipu, bile called clerk HQ mmg confirm datang.
huh nasib ah nape sehari sebelum x inform ape2.

Mule2 g beli barang Mr.hBy
wallet & oakley membazir jek pada wifr dia coz bukannye pakai sgt pun.
As for me borong habis2an Voir nyer seluar baju :)

Pastu dah penat2 sekali tengok jam kul 1pm
bergegas cari kedai makan. Makan kat The Chicken Rice Shop.
Orang sebelah makan x habis pun w/pon berempat
tapi kami berdua makan licin huhuhu lapo beb.

lepas tu ke Giant beli susu anak & barang dapur.
Then ke Aeon Bukit Indah beli barang dapo gak :)
masa nak kuar nampak tugu ni :P lawa plak pokok ni diorang wat pakai kotak telur.
Sungguh kreatif.

Note : Pasni kami nak kemana plak ye?????

footer
 

Ω Bebelan DaSy Ω Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea