Wednesday, February 24, 2010

Diet ke?

Jot Down by Mummy Dasy at 8:02 PM 3 yang membebel
Ini bukan menu diet ye kawan².
Ini menu mengikut selera tekak Mummy DaSy.
Lettuce with thousand island + bean in tomato sauce + ayam teriyaki
memang melazatkan, Danish bertambah² makan tapi ayam sahaja sayur² ngan beans tu tolak tepi.
Ayam Teriyaki tu me tengok di Hana's blog. Memang delicious sehingga menjilat jari.
Resepi C&P from Hana's blog.

Bahan-bahan
2-3 keping dada ayam boneless- atau apa2 bahagian
3 inci halia - parut
3 ulas bawang putih - parut
3 sb madu
4 sb kicap manis
1 sb gula perang
1 sk garam

Cara-cara
Cucuk2kan ayam menggunakan garfu.
Satukan semua bahan dan perap lebih kurang sejam atau lebih dalam peti sejuk.
Panaskan non-stick dengan sedikit minyak dan panggang ayam tadi. Tutup kuali dan sesekali balik2kan ayam.
Curahkan lebihan kuah perapan ke atas ayam dan sentiasa dibalik2kan agar masak sekata dan berkilat.
Dah masak, angkat, hiris2 dan hidangkan. curahkan lebihan kuah ayam tadi.



footer

Selipar

Jot Down by Mummy Dasy at 6:43 PM 3 yang membebel
Lawa x selipar tu..
agak2 siapa punye tu?
kalau dah comel lote, kurus cam org x cukup mkan ofcos ah
DANEEN yang punye
ni semua gara² tengok hasil seni Danish kat sekolah.
Ape yang yang abang dia wat, dia pun nak sama
nasib baik hBy ada kat umah, leh ah dia melayan.
Kalau ngan Mummy ish dak kose ah nak melayan.
Kang dok melayan ada x makan ko anak beranak.
Keluar masuk dari dapur ke ruang tamu ngan selipar baru tu,
Mummy pun setakat guna selipar kat dapur jek.
Tapi bile masuk bilik pandai lak dia bukak letak depan pintu bilik.
Bila di tanya, katanya
"Tak boleh bawak masuk bilik, tak baik tempat semayang"
huhuhuu pandai lak ko berkata² ye nak...
Tapi selipar tu cume bertahan selama 1/2 ari jek biasa ah klu Daneen semua harta xbertahan lama.
Danish punye masih sempurna lagi, dia punye dah putus 2 dah....
sape² nak order leh ah inform ye miahaha.......

[Note :: Jiwa kacau]



footer

Coke Light

Jot Down by Mummy Dasy at 1:30 PM 1 yang membebel
Sape2 dah cuba ini
Coca Cola Light zero sugar
leh caya ke?
ZERO SUGAR
ngah musim2 panas ni syiok minum ni.
Tapi agak2 mau kena kencing manis bile usia meningkat.
Tu yang x syiok....


footer

Monday, February 22, 2010

Bile dah xde keje

Jot Down by Mummy Dasy at 10:56 PM 2 yang membebel
Sabtu lepas gi window shopping
yelah window shopping, tp Mummy yg window,
Mr.hBy door shopping miahaha
oleh kerna dok umah rasa cam gatal jek kaki :)
kul 12pm kuar umah g jemputan kawin dulu
pastu g EconSave beli barang2 nenek kirim.
Then ke GIANT
macam biasa ah tengah2 bulan barang dapur semua kering terutama susu anak2.
Sambil tu Mummy redeem ini



sape gi selalu gi GIANT sure tau pasal stamp inikan. Mummy berjaya mengumpul sebanyak 350 dan menukar ini dengan tambahan duit sebanyak RM15.90. Sejak kawin ni kemaruk ada periuk beso2, bak kata hBy nak watpe ntah byk2.


Lepas tu kami ke kedai gambar MEE TOO
hBy cari SB-900.
Pastu cari photo bag x berkenan.
Nampak tak budak 2 tu.
Orang ngah cbuk kat kedai kamera diorang dok wat sampan.
Pastu kitorang ke branch MEE TOO kat Tebrau City plak.
Berkenan yang ini xde jenama pun. Brands Kata-Bags DR466i.
yang membuatkan Mummy suh ayah pilih kerna
*
*
*
*
*

(Gambo ihsan Kata-Bags)

ada compartment untuk laptop.
Lepas ni x de alasan xleh membimbit my Mr.Black okey.
Pastu gi mana lagi ek.
Harus ah makan, w/pon dah makan nasi minyak tapi mmg trend anak2.
Makpak lain jgn ikut tabiat membazir anak2 ku ini ye.
Kitorg makan KFC jek Danish request ke situ, layan jek.
Pastu, ke mana lagi ek????
BALIK ah x reti2.....

[Note :: ketawa paksaan, ni semua si pengadu domba punye pacai]

footer

Thursday, February 18, 2010

XTVT petang

Jot Down by Mummy Dasy at 9:16 AM 7 yang membebel
Sekarang setiap petang bertambah jadual untuk anak2 & mummy
coz sekarang diorang dah start ngaji.
Balik keje kul 5pm terus amik diorang terus anta ngaji.
Ngaji lebih kurang 20min jek x lama pun.
selalunye kul 6pm dah amik.

Tapi minggu lepas masa anta diorang ngaji.
Dalam keadaan hujan renyai rintik2 binatang ni lalu kat area tempat diorang ngaji.
DaSy & Mummy ala2 jakun pun ada coz selalu nmpk kat zoo tapi kali ni depan mata,
takut pun ada gak watnye binatang tu ngamuk dengar bunyi keta mau haru.
Binatang tu adalah KUDA.
Nampak tak, tak jelas sangat ah sekadar menggunakan hp camera itu jek yg mampu.
Rutin harian mummy pun semakin lama, semakin berubah.
Semakin padat nampaknye.


footer

Seni

Jot Down by Mummy Dasy at 7:27 AM 4 yang membebel
Dari pengamatan mata kasar u'olls ape yg korang nmpk?
Kalau tanya me, ofcos ah cat yang terkopek.
Akan tetapi bile tanya Daneen, jawapannya
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

SUNGGUH MENYAKITKAN HATI

Small Emoticons

JAWAPAN DIA

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Ini KUCING
lawa x?

huhuhu menangis tau dengar jawapan dia.
Dia selamba jek wat hasil seni kat dinding umah,
pastu tanpa rasa bersalah menjawabnya.


footer

Wednesday, February 17, 2010

Cuti lama sangat

Jot Down by Mummy Dasy at 11:35 PM 0 yang membebel
Love Emoticons

CUTI amacam....

To me...
xde special, xde g mana2 pun
hanya terperap kat umah sambil melayan bendera jepun.
Setelah 2y++ bersembunyi akhirnya menjelma bendera tu,
sakit perut toksah citer, kalau boleh hanya nak baring 24/7.
Actually ada plan lain tapi semua x menjadi.
Sepatutnye arini Mummy start keje tapi leh luper ah plak.
Boleh gitu, at last amik EL.
Esok dah start keje & Danish pun dah naik sekolah.
Keje, aduhai malasnya.....
Camne ngan cuti korang best ke??????


footer

Pengantin

Jot Down by Mummy Dasy at 9:31 PM 1 yang membebel
Pengantin basi dah ni.
Actually ni masa cousin me kawin last week.
Pasangan muda ni, wish them
semoga berkekalan sehingga ke anak cucu.

Setiap kali g umah org kawin diorang mesti nak bunga manggar ni.
Daneen lak mesti melalak nak tengok org kawin.
Selagi x tengok bersanding bukan ah gi jemputan kahwin pada dia.
[Note : sejak 2 menjak ni malas nak tulis panjang2 layan gambo jek ah ye]


footer

Sunday, February 14, 2010

She like when...

Jot Down by Mummy Dasy at 9:57 AM 4 yang membebel
we went to Jusco, coz...

sebab utama kalau ada show kat stage ground floor.
last week ada show sempena CNY melangkah masuk jek terus nampak dari jauh
dia berlari terus jek tuju ke pentas.

Aksi last tu Daneen nak wat gak.
weyyy x ngagak okey watnye patah riuk x ke naya.

Khusyuk okeh...cam tugu negara x berganjak2.


Ni salah 1 tempat yang dia suke gak
TOILET
huhuhu yang plg nyampah klu time makan ah, hilang konsentrasi Mummy nak makan
dok bawak dia ulang alik g toilet.
Kalau ke Giant or Kipmart xnak lak dok ulang alik
kadang2 dok paksa suh pakaikan pampers, alasan

"Dirty"
siap dia kejang xnak masuk toilet, bikin hangin tau.


[ note : cuti2 ni nak claim tido ]

footer

Saturday, February 13, 2010

Homework

Jot Down by Mummy Dasy at 11:26 PM 2 yang membebel

Dah cuti sekolah ni, anak2 pun ofcos ah banyak homework cikgu bagi.
camtu gak ngan Danish & Daneen.
Daneen suke wat homework coz ckit jek.
Danish lak bile dah banyak mule ah macam2 alasan dia.
Kejap2 kang...

"May i go to toilet"
mule2 Mr.hBy x kisah ah, yang nak gi toilet watnye berjejeh kat lantai sape yang susah,
kang x pasal2 Mummy bertukar hijau.
Yang menjadi masalah sekarang setia 5 minit nak g toilet hurmmm mesti ah something wrong kan.
Tadi lepas Maghrib, Mummy yang tolong siapkan coz hBy keje.
Danish mumbling alone, Daneen xde coz jalan ikut PakUda.

"Aduh banyaknye lagi. Nape ah cikgu x bagi ckit jek."

Mummy senyap jek coz cbuk melayan FB, sekali tengok keje dia masya'allah ntah2 ape2 dia tulis akibatnye padam semua suh wat semula.
Nak taknak dia kena siapkan arini gak coz ari Khamis dah start sekolah semula pastu dia kena hafal dialog untuk teater sekolah lagi.

Anak2 dah sekolah ni makin bertambah keje seorang ibu.
Itu xtvt ari pertama cuti saya..how about u, u and u????????

footer

Friday, February 12, 2010

xīn nián kuài lè

Jot Down by Mummy Dasy at 10:12 PM 2 yang membebel

Minggu cuti, tambah plak anak2 pun cuti sekolah
nikmatnye dapat tido puas2.

Cuti2 pun bukan ada xtvt, dok umah jek pun bosan gak.
sebenonye minggu ni jek me dah cuti 2 ari hahaha
mood nak keje semakin berkurang.

kepada semua warga Malaysia, diucapkan

HAPPY CHINESE NEW YEAR.

footer

Sunday, February 7, 2010

Baby Boy

Jot Down by Mummy Dasy at 9:28 PM 5 yang membebel

Last few weeks,ada tulis N3 about my BFF yang bersalin.
Inilah hasilnya. Luper ah plak fullname tapi ada ASYRAFF panjang sangat.
Pastu azie pun panggil anaknye ASYRAFF.

Dear Friends,
nilah rupa anak Azie ye.
Comel bangat, muke pada aku ngan Edah ikut Azie masa ni.

Me gi ngan Edah + Adam (Edah son) + Daneen (my lil princess).
Gi Isnin lepas, kebetulan masa tu 1/2day coz DaSy xde org jaga lagipun Edah ada balik kg. tu yang wat plan g tengok Azie.
Masuk jek umah dia me terus merutai okey, coz dia leh duduk ala2 mengangkang tapi masih lagi dalam keadaan sopan.
Yang wat kitorang menjerit (me & Edah) x sesuai ah duduk camtu untuk baru 6 ari bersalin.
So sweet, gambo masa ni Azie g dapur buang pampers coz bb poopoo & nak amik susu.
BB boy ni dok menjerit nonstop, oleh kerana Azie g dapur, Edah lak melayan anak dia Adam BF, si Asyraff ni lak melalak macam ape nak susu, plak tu camne ntah tangan terlepas dari bedung, so apelagi as a Mummy amik jari dia terus sumbat dalam mulut xkan nak bagi susu aku plakkan.
Dapat jek jari terus senyap cotcotcot bunyi dia hisap jari.
Masa BB dok menjerit Edah lak wat statement "Ko dukung ah, aku takut budak nangis camni takut pengsan"
Hampagas tul tau, menakutkan jek, tu yang me dukung nasib masa tu angin Daneen okey, kalau tak, tak tau ape jadi.
Asyraff pasni leh lak kawan ngan Ean, Adam & Iman....

[Note : suke tengok budak2 kecik2 gini]

footer
 

Ω Bebelan DaSy Ω Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea