Wednesday, September 30, 2009

Kenyang

Jot Down by Mummy Dasy at 2:58 PM 3 yang membebel
Erkkk ayamduyiyah alhamdulillah versi Daneen
tadi kenyang ni cam lapo ah plak semula
tapi cam xde selera ah plak nak makan
ngah minum Nescafe ....... harus malam x dapat tido

gambo ihsan googles

P/S : huhuhu keje x siap dah merayap sana sini


head4_edited-1

Tuesday, September 29, 2009

Buhsan + Bosan

Jot Down by Mummy Dasy at 2:03 PM 4 yang membebel
Dah naik berpinar wat keje ni
dari semalam kat tmpt keje bawa balik umah sambung semula kat ofis keje tak siap²
naik muntah darah dah ni
ngadu ngan hBy, kata Mr.hBy "Dalam banyak keje sempat lagi edit gambo tukar header ngan layout blog. Macam xde keje, mana nak siap keje tu"
lorrrr perli+ceramah ah lak kang klu asik tgk number² ni kang x pasal² bini mu ni giler nombor plak miahaha
baru siap keje untuk 17hb ada lagi 10 ari x siap huhuhu lusa nak kena anta ni
TOLONGGGGGGGGGG
tu jek nak bagitau

p/s : dah datang angin ngokngek ni tak betul dah ni ^__^


head4_edited-1

Monday, September 28, 2009

Beraya ke Benut & Pasir Gudang

Jot Down by Mummy Dasy at 3:39 PM 5 yang membebel
Sabtu gi balik kampung kat Benut
ramai ah sanak sedara yang dijumpa oleh kerna seawal kul 8 pagi dah gerak
xde ah kederat nak snap² sana sini
gambo² ni semua ihsan PakNgah yg amik
Mummy cuma download jek hahaha xde PakNgah xde ah gambo²ni
thanx bro............


tujuan balik kampung adalah kerna nenek sedara menikah lagi
hikhikhik nanti Mummy tepek gambo atuk sedara baru ye.....
punye ah awal kuar umah ghupenye nikah lepas Zohor
sempat tido bagai kat sana
Lepas jek majlis bertolak lak ke Pasir Gudang untuk majlis tunang Aunty Dilla
alamak xde ah pulok gambonye nnt klu ada Mummy tepek kat sini.
Dari Benut terus naik highway ke Seri Alam, Pasir Gudang


Pic's ni benti kat Kulai sat coz ayah gi toilet.
Danish xde dlm pic coz membadakkan diri......
baik ah plak ngan PakNgah klau bab bergambo bagi ah kat minah ni confirm x kisah ape pattern semua dia leh buat.....
mulut sambil nguyah lollipop
aritu PakNgah jadi driver, ayah rehat kat sebelah
Nikmatkan Ney dok sebelah asyik membadak....


head4_edited-1

3rd Day Raya

Jot Down by Mummy Dasy at 11:57 AM 3 yang membebel

Raya tahun ni lama kat umah NekYang coz ramai orang.
Ni pic'z Daneen and her cousin Ain.
Ain ni muda setahun tapi badan dia lebih beso dari Daneen.
Kesian anak Mummy cam orang x cukup makan jek kurus kecik.
Hihihi tapi klu tang menjerit mmg johan sampai semua org takut nak kacau hahahaha
senyum bukan main lagi.... tapi ada kes masa amik gambo ni
Daneen dok geli² masa Ain nak pegang bahu dia
Mr.hBy cakap "Kakak, cuba duduk betul² cam Ain lawa jek"
lah terus majuk pusing muka, bila di tanya dia jawab
"Habis ayah x cakap kakak lawa, cakap Ain jek lawa"
ah sudah majuk ah pulok, padan muka ayah ko.... last² Ain yang pujuk dia cakap
"Dah, Dah ah tu" sambil tepuk and tarik tangan Daneen..... huhuhu kelaka lak budak kecik mujuk budak kecik org lain bantai gelakkan diorang :P
bila dah ramai² tu macam² kerenah kuar.... anak²


head4_edited-1

2nd Day Raya

Jot Down by Mummy Dasy at 9:45 AM 1 yang membebel
Hari raya ke-2 kat umah NekYang DASY
ramai lebih kurang semua anak,cucu,cicit ada
tak berenti² kitorang masak.
Mule² awal pagi masak Nasi Beryani Gam coz ada orang nak datang,
pastu malam masak nasi putih lauk ayam goreng berempah, lauk capcai Mummy yg masak, ikan keli pekasam, sambal belacan, betik masak air and asam pedas ikan parang.
Mr.hBy yangbekerja pun seperti org tak bekerja, coz tempat keje dekat ngan umah NekYang tu yang dia melepak kat situ jek. Standby katanya.
Ngah cbuk² masih lagi nekUsu sempat isi borang untuk sekolah berasrama for Maklong Fatin.

Aritu kitorang makan dalam dulang kerna malas nak membasuh pinggan.
Bile makan camtu rasa seronok plak cam zaman sekolah dulu².
Tapi kalau makan ngan orang yg kuat makan okey ah ada regu klau ngan yg tak berapa kuat makan maut kena tinggal cam NekNgah gambar tepi tu sorang² kena habiskan.
bile dah ramai² tu macam² citer yg keluar ada suka dan ada yang duka.
Dalam bersuka ria tu sebenarnye ada satu kisah yang tak dapt di ceritakan.
Bila lagi ah agaknya dapat merasa suasana camtu tu lagi bukan senang nak berkumpul selain hari raya
:(


head4_edited-1

Sunday, September 27, 2009

1st Day Raya

Jot Down by Mummy Dasy at 7:55 PM 4 yang membebel
Hahaha dah seminggu raya baru terkedek² nak mengupdate
pagi raya cam biasa mesti gi umah MIL dulu pastu terus gi masjid solat raya
pagi raya tahun ni agak kurang meriah x tau napa


dah amik gambar family baru bersalam² sesama sendiri
yang anak² plak salam untuk duit raya
hikhikhik collect di hari raya harus untuk anak²

pastu ada ckit kenduri kat umah MIL
kenduri sesama anak-banak pun dah penuh umah w/pon ada yang takda coz balik kampung.
Pastu kitorang balik umah coz Mr.hBy kena keje coz sebelum raya dah cuti, bile raya cbuk nak keje bijak sungguh untuk mengejar triple gaji......

To Be Continued

head4_edited-1

Saturday, September 26, 2009

Letih

Jot Down by Mummy Dasy at 8:17 PM 0 yang membebel
Lg kat highway
Baru habis beraya dari pagi kul 8am kuar
la ni baru nak balik
on d way nak balik umah letih makcik
Dah lama x berupdate blog ni dah naik bersawang

P/s : untuk kwn2ku ape yg drancang xdpt dlaksanakan mr.hBy dah bersuara terlebih dahulu.....


[post via xpressmusic]

Sunday, September 20, 2009

Family Pic's

Jot Down by Mummy Dasy at 6:38 PM 4 yang membebel

Gambo ni pagi tadi amik :p

raya2 sempatkan menjengah blog

tahun ni merah+meroon ye......

dah macam xkena jek colornya ngan kulit ku yg ireng ni

pic's ni amik kat umah my MIL........

arini baju ini, esok ada lagi baju lain

nak tau tungguuuuuuuuuuuuu..............

ni nak mandi pastu solat now bersiaran langsung kat umah NekYang DASY...

Gantung Kad Raya kawan²

Jot Down by Mummy Dasy at 12:17 PM 8 yang membebel
From >> Mummy_ Ayu

From >> Zety Zin

From >> Alimaz

From >> Cutemiut

From >> Kak Nza

From >> Kirana

From >> Kak Rinna

From >> Shida

From >> KV

From >> HerneeNazir



head4_edited-1

Aksi

Jot Down by Mummy Dasy at 11:41 AM 0 yang membebel

Gedik....
Di pagi raya, berbulu mata mummy tengok anak dara ni
Orang semua melayan makin jadi gediknya......
Ape2 pun selamat ari raya, maaf zahir & batin dari kami sekeluarga

[post via N97]

Thursday, September 17, 2009

Dari Kami

Jot Down by Mummy Dasy at 12:00 AM 5 yang membebel

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA
MAAF KU PINTA ANDAI ADA YG TERASA D ATI..
WAT PARA TETAMU SILA AMIK KAD NI YE JANGAN MALU & SEGAN.

[note : hahaha ni warna tema kami sekeluarga tahun ni...lari lak dari background color umah]

head4_edited-1

Wednesday, September 16, 2009

Hair Cut

Jot Down by Mummy Dasy at 1:57 PM 4 yang membebel

Jumaat lepas bawak Daneen gi gunting rambut.
Mule2 dari dalam keta lagi dah cakap
"Adik, gunting nak ngan ayah"
bile dah smpi turn dia Amoi tu cakap
"Lawa ah putih cam Chinese"
muke minah ni dah masam smacam coz selama ni Mummy jek yg guntingkan kat umah.
Pastu hBy marah Danish suh duduk coz dia ngelenya semacam, hBy dok sekali ngan Danish kat kerusi lain.
Daneen dah jerit
"Nak ayah, nak ayah"
bile hBy sampai kat dia cakap
"Tumbuk karang" sambil tjk penumbuk kat ayah dia.
Amoi tu cakap "Huiii garang pompuan ni"
Amoi tu dah kelam-kabut gunting coz dia dah melolong cam histeria.
Tapi selamat gak rambut di gunting.


Rambut belakang masih panjang lagi.
Depan ngan tepi jek di gunting. Cam tak lawa plak Mummy tengok rambut minah ni.
Harus kena ubah balik semula ni.....:P


head4_edited-1

Monday, September 14, 2009

Korang Panggil Ape?

Jot Down by Mummy Dasy at 10:10 AM 16 yang membebel

Semalam gi Kotaraya ada sorang pompuan ni cbuk cerita pasal kuih ni.
And masuk blog blog CEERA pun kecoh pasal kuih ni.
Dari dulu pun me panggil kuih ni Telinga K***** ni bukan nak mengata nnt jadi kes plak.
Berbalik pada pompuan tadi me kata dalam hati
uish pasal kuih ppun kecoh semacam.
Me plak cbuk membelek kek Lapis Sarawak coz mmg x berapa suka makan kuih tu lain ah PakUda memang fav. dia.
Ngan kepoh tengok muka pompuan tu sekali ghupenya Ekin wife Mawi daaaaa
Ekin pun panggil kuih ni Telinga K*****,coz masa dia nak cakap ngan mak dia, dia cakap "Kuih Telinga...." dia x teruskan coz ada org agama lain kat situ u all fahamkan ape yg i maksudkan.
nak amik gambo kata hBy
"Watpe bukan glamour pun"
boleh gitu time ni baru terfikir klu ada hp cam Pn.Hernee best boleh candid.
Pastu bile Ekin ni dah gerak ada ah beberapa org amik gambo ngan dia hBy boring jek coz susah nak jalan.
Ape da hBy aku ni.........
Selain tu ape nama kuih ni ek?


head4_edited-1

Kad Raya

Jot Down by Mummy Dasy at 9:06 AM 2 yang membebel

Dapat kad raya dari Zyma
Thanks ye lawa sangat... Selamat hari raya & maaf andai ada komen yg terasa di hati.


head4_edited-1

Piccas of Daneen

Jot Down by Mummy Dasy at 9:00 AM 4 yang membebel
New Born 14 September 2006

0-1y

1y to 2y

new piccas



head4_edited-1

3 tahun sudah

Jot Down by Mummy Dasy at 8:54 AM 2 yang membebel
Arini genap umur Daneen 3 tahun.
Xde sambut pun coz puasa, hadiah jek tu pun ayah dah belikan minggu lepas dia asyik menuntut jek naik panas telinga dengar.
Mummy doakan moga
jadi anak yang solehah, diberkati sentiasa, jadi insan yg berguna, bijak & mendengar kata.
Aminnnnnn


head4_edited-1

Sunday, September 13, 2009

Kronologi kelahiran Daneen aps. 2

Jot Down by Mummy Dasy at 8:33 AM 3 yang membebel
3 tahun lepas waktu ni Mummy dah on d way gi HSA.
Sebelum tu gi klinik desa tu check-up coz dah ada stain.
smpi klinik desa misi tu cakap
dah tanda ni tapi baru buka 3cm, tapi kena gak gi spital coz yg 1st c-sect diorang x nak nnt tanggung risiko.
so kitorang terus gi HSA, sampai sana terus gi kat bilik saringan.
Ya! Allah berejam dari kul 8am-12pm baru masuk untuk check-up.
Masa Mummy masuk bilik saringan, hBy gi settlekan bilik.
Mule2 hBy call bgtau dpt 2nd class 4 katil Mummy cakap x kisah mana2.
Pastu hBy masuk bilik saringan bgtau 1st class tp xleh tunggu dlm bilik.
Watpe 1st class klu xleh org lain tgg sama Mummy berkata dlm ati jek ah.
Pas doc. check terus masuk bilik, pastu hBy balik amik Danish & my mom.
Duduk kat ward cam org budus k.
Dah ah dok sorang2 sliding door terus ke beranda menyeramkan kalau waktu malam.
Bile hBy smpi semula terus kena check & terus pecahkan air ketuban,
Danish & nenek tunggu kat playground, hBy tolak Mummy ke labour room.
Waktu tu kul 5pm huhuhu belum makan tau x sempat makanan belum smpi tapi me sempat tengok ada chicken chop :(
Dok lama kat labour room still x banak2 gi, hBy siap anta Danish balik umah datang semula kul 9pm pun Mummy x bersalin lagi hahaha susah tul nak kuar anak2 ku ini
pastu nurse yg jaga shift tu cakap
"Dik x rasa sakit ke muke relax jek"
"Tak rasa ape2 pun kak, mulas2 pun tak tapi napa ntah diorg tolak masuk LR ni"
"Klu tgk kat sini (smbl tjk meter) dah kuat sakit ni, akak nak balik jap lagi ni klu still tak bersalin lagi akak doakan semuanya selamat ye"
"Trima kasih kak"
sebelum akak tu balik dia inject 2 kali supaya tak rasa sakit bile time bersalin
sebelum tu ada kes kelako hehehe
me jenis yg suke tahan bile nak membuang klu x betul2 sakit memang x akan masuk toilet
bile staff nurse check & then tanye awak x buang lagi he
me jawab ah tak, terus dia suh nurse masuk ubat dr vontot dia kata buang jek kat sini nnt dia cucikan.
Time tu masya'allah malu yang amat sangat okey hBy lak xde masa tu.
Tepat kul 12am kontraksi dah kuat hBy panggil nurse teran2 xleh gak kuar,
nurse suh hBy tgk at first dia xnak coz takut darah.
Nurse yakinkan ang xde darah, dia kuatkan semangat tengok gak kepala baby dah kuar auk kuar masuk, hBy usap2 kepala sambil bgtau
"Push syg, Ney dah nmpk kepala baby kesian xleh kuar"
me dah xleh cakap ape lagi coz dah xde tenaga tak makan ape2 dari siang.
tapi dlm hati ckp "Senang cakap, dah teran xleh gak kuar mcmne bukan nak teran"
sejam pastu nurse terus panggil doctor coz takut baby lemas.
Doctor masuk terus siapkan perkakas untuk vacuum,
tepat kul 2.08am lahir ah baby girl yg di tunggu2 selama ini seberat 3.61kg
NUR DANEEN SYAHINDAH mule2 nak namakan DAMIA SYAHINDAH hBy minta pendapat my SIL dia kata DAMIA dah biasa dengar letak DANEEN belum pnah dgr.

NUR - cahaya
DANEEN - puteri
SYAHINDAH - yg warak


actually mmg dah tau gender girl coz kitorang scan 3D kat Elite siap nampak jelas baby ngah hisap jari last2 dr lahir sampai 2y habit dia hisap 5 jari sekaligus cam dalam perut.
pas baby kuar hBy azankan me lak dok tido dlm LR tu x sedar2, sedar jek nurse bagi bb dia kata
"Sorry dah 4 jam saya lupe anta bb takut dia x reti susu nanti"
mule2 bukan main susah coz dia x reti hisap puting, hBy xde dah masa tu kat surau solat & tido sat coz xleh masuk lagi.
lama gak kat LR kul 7am baru masuk ward tu pun tersadai kat entrance coz xde nurse nak datang amik, masa dok tersadai nurse2 semua puji cakap putihnye baby ni cam anak Cina. Ni bukan tekan lift ye but that's the fact.
esoknye dah balik umah. HUhuhu serik nak bersalin normal lagi coz ku x daya nak meneran. Agak2 klu 3rd baby minta C-sect leh x?????



head4_edited-1

Saturday, September 12, 2009

Kronologi Daneen Eps. 1

Jot Down by Mummy Dasy at 3:57 PM 4 yang membebel
Dapat Daneen memang tak dijangka, coz masa tau tu baru 2weeks preggy
ngan Danish baru 1y6m kecik na lagi tau.
Wat UPT line ke-2 x nmpk sgt, nak sedapkan hati cakap ngan diri sendiri rosak gaknye benda alah ni.
Tapi nak wat camne dah rezeki.
Ngandung dia macam2 yang pernah masa ngandung mule2.
Morning sickness smpi 3mth pastu xde ah baik na tapi leh ah makan ckit2 (ckit ke?)
Asam2 konon2nya untuk kurangkan loya lgsg xleh masuk yg larat masuk cuma 100plus & coke sahaja dr awal sampai habis mabuk.
Masa 1st time minum tu tawakkal jek ah xde ape2 ngan bb.
Sepanjang pregnant 1 badan asik hangin tiap2 ari lak tu.
Sebab tu ah gaknye anak dara tu panas baran.
Pregnant pun asik jalan2 sana sini hehehehe smpi la ni anak dara tu kuat berjalan.
2 weeks pregnant dlm keadaan loya+muntah tu bergantung ngan pil tahan muntah gagah bershopping ke KL.
5mth pregnant ke NS umah NekSu.
6mth pregnant ke Sarawak bercuti.
8mth pregnant ke KL bercuti.
9mth pregnant ke Perak keje kawin.
Seminggu sebelum bersalin ke NS keje kawin gak.
Sehari sebelum bersalin sempat lagi gi Giant beli barang dapur :p

TO BE CONTINUED...................


head4_edited-1

Friday, September 11, 2009

Header

Jot Down by Mummy Dasy at 12:26 AM 5 yang membebel
Sempena nak raya ni tuko ckit header tu
Mr.hBy tengok mesti complain ni
coz nak puasa x lak tukar raya cbuk nak tukar....
gatal tul tangan ni berlambak keje kat umah ni header blog sempat plak ubah....


head4_edited-1

Thursday, September 10, 2009

Akhirnya tercapai hajat

Jot Down by Mummy Dasy at 4:49 PM 1 yang membebel
Setelah kehampaan aritu
semalam akhirnye berjaya gak membeli ape yg diidamkan :)
lepas balik dari membeli Tupperware balik umah dulu
dah agak petang baru Mr.hBy keluar beli
me ingat dapat ah makan kat luar sekali musnah harapan kata hBy tapaw jek bawak balik.
uish nyampah tul tau, kedekut tul.
Alasannye malas kerenah anak² nnt dia naik angin.
akhirnye berbuka hanya di rumah sahaja.
hBy sampai umah kul 7pm ada lagi 10min Daneen lak dah makan dulu wat ngecur jek sambil jilat2 kentang tu tau :p
Azan jek tak amik kurma terus capai cheezy wedges bergaduh² ngan Danish takut habis hahaha
kata hBy dah mcam org ngidam jek...xde maknanye Ney org nak mengidam.

[note : xde gambo dah terliur tgk cheezy wedges tu.]


head4_edited-1

Arini 20 Ramadhan

Jot Down by Mummy Dasy at 3:58 PM 2 yang membebel
Arini genap 20 ari berpuasa
Alhamdulillah setakat arini xde ponteng lagi gamaknye tahun ni penuh puasa
preparation untuk raya

- baju melayu Danish & Mr.hBy sepasang belum amik
- baju kurung for me 4 pasang belum amik
- jubah untuk Daneen pun sama belum amik sedondon ngan Mummy
- baju, seluar anak² dah settle
- baju makpak jek belum
- kuih blum gi beli lagi, kerepek dah, rasa cam nak buat ckit2 tp xtau bile

tahun ni puasa tak macam lepas² x terasa kelaparan sgt.
Pegi keje cam basa 7.30am coz anta Danish pastu balik dari kul 11am-1.30pm pastu gi keje semula balik kul 5pm masak2 terus buka.
Masa cam tak terasa sangat sbb tu kot leh bertahan.
Dah ah tahun ni bonus xde menyampahnye aku.......
huhuhu xleh berbelanja sesuka ati ah gamaknya, duit hBy segan nak mintak lebih².

Dah 20 ari puasa boleh kira berapa kali jek masak sendiri
hujung minggu dah menempel kat umah MIL
klu ari keje lak beli kat PaRam nasi kerabu @ nasi lemak @ nasi beryani @ murtabak @ karipap kentang favvy. Danish @ kebab @ air mangga fresh banyaknye... ni bukan beli semua sekaligus gilir² kalau semua mau senak perut.

Lagi 9 ari nak raya semangat belum mari lagi ni? u all camne plak?


head4_edited-1

Wednesday, September 9, 2009

Semangat

Jot Down by Mummy Dasy at 7:49 PM 3 yang membebel
nak wat N3 berderet ko arini
ni semua gara² kat ofis ni setiap kali masuk Facebook mesti PC hang......
menyampah tapi hikmahnye blog yg bersawang ni dah kurang sawang miahaha
ape ah ko merapu ni?
huhuhu camne ah FV, FT, restaurant semua :(


head4_edited-1

09.09.09 bersamaan 19 Ramadhan

Jot Down by Mummy Dasy at 4:03 PM 1 yang membebel
Nabi Muhammad s.a.w. menyatakan di dalam salah satu hadithnya bahawa terdapat dari kalangan umatnya yang berpuasa pada siangnya tetapi tidak mendapat apa-apa dari puasanya kecuali hanya mendapat lapar sahaja. Baginda s.a.w. juga menyatakan ada dari kalangan umatnya yang qiyam Ramadhan pada malamnya tetapi tidak mendapat apa-apa kecuali berjaga sahaja. Sabda Rasulullah s.a.w. :
"Berapa banyak orang yang berpuasa yang tidak mendapat pahala puasanya kecuali lapar sahaja, dan berapa banyak orang yang qiyam (tarawih dan witir) yang tidak mendapat pahala qiyamnya kecuali hanya berjaga sahaja."
( H.R. Al-Nasaai, Ibn Majah, Al-Hakim ; Katanya : Sahih dengan syarat Bukhari )

title xde kena mengena hahaha dah bengong ni...

head4_edited-1
 

Ω Bebelan DaSy Ω Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea