Sunday, September 13, 2009

Kronologi kelahiran Daneen aps. 2

Jot Down by Mummy Dasy at 8:33 AM
3 tahun lepas waktu ni Mummy dah on d way gi HSA.
Sebelum tu gi klinik desa tu check-up coz dah ada stain.
smpi klinik desa misi tu cakap
dah tanda ni tapi baru buka 3cm, tapi kena gak gi spital coz yg 1st c-sect diorang x nak nnt tanggung risiko.
so kitorang terus gi HSA, sampai sana terus gi kat bilik saringan.
Ya! Allah berejam dari kul 8am-12pm baru masuk untuk check-up.
Masa Mummy masuk bilik saringan, hBy gi settlekan bilik.
Mule2 hBy call bgtau dpt 2nd class 4 katil Mummy cakap x kisah mana2.
Pastu hBy masuk bilik saringan bgtau 1st class tp xleh tunggu dlm bilik.
Watpe 1st class klu xleh org lain tgg sama Mummy berkata dlm ati jek ah.
Pas doc. check terus masuk bilik, pastu hBy balik amik Danish & my mom.
Duduk kat ward cam org budus k.
Dah ah dok sorang2 sliding door terus ke beranda menyeramkan kalau waktu malam.
Bile hBy smpi semula terus kena check & terus pecahkan air ketuban,
Danish & nenek tunggu kat playground, hBy tolak Mummy ke labour room.
Waktu tu kul 5pm huhuhu belum makan tau x sempat makanan belum smpi tapi me sempat tengok ada chicken chop :(
Dok lama kat labour room still x banak2 gi, hBy siap anta Danish balik umah datang semula kul 9pm pun Mummy x bersalin lagi hahaha susah tul nak kuar anak2 ku ini
pastu nurse yg jaga shift tu cakap
"Dik x rasa sakit ke muke relax jek"
"Tak rasa ape2 pun kak, mulas2 pun tak tapi napa ntah diorg tolak masuk LR ni"
"Klu tgk kat sini (smbl tjk meter) dah kuat sakit ni, akak nak balik jap lagi ni klu still tak bersalin lagi akak doakan semuanya selamat ye"
"Trima kasih kak"
sebelum akak tu balik dia inject 2 kali supaya tak rasa sakit bile time bersalin
sebelum tu ada kes kelako hehehe
me jenis yg suke tahan bile nak membuang klu x betul2 sakit memang x akan masuk toilet
bile staff nurse check & then tanye awak x buang lagi he
me jawab ah tak, terus dia suh nurse masuk ubat dr vontot dia kata buang jek kat sini nnt dia cucikan.
Time tu masya'allah malu yang amat sangat okey hBy lak xde masa tu.
Tepat kul 12am kontraksi dah kuat hBy panggil nurse teran2 xleh gak kuar,
nurse suh hBy tgk at first dia xnak coz takut darah.
Nurse yakinkan ang xde darah, dia kuatkan semangat tengok gak kepala baby dah kuar auk kuar masuk, hBy usap2 kepala sambil bgtau
"Push syg, Ney dah nmpk kepala baby kesian xleh kuar"
me dah xleh cakap ape lagi coz dah xde tenaga tak makan ape2 dari siang.
tapi dlm hati ckp "Senang cakap, dah teran xleh gak kuar mcmne bukan nak teran"
sejam pastu nurse terus panggil doctor coz takut baby lemas.
Doctor masuk terus siapkan perkakas untuk vacuum,
tepat kul 2.08am lahir ah baby girl yg di tunggu2 selama ini seberat 3.61kg
NUR DANEEN SYAHINDAH mule2 nak namakan DAMIA SYAHINDAH hBy minta pendapat my SIL dia kata DAMIA dah biasa dengar letak DANEEN belum pnah dgr.

NUR - cahaya
DANEEN - puteri
SYAHINDAH - yg warak


actually mmg dah tau gender girl coz kitorang scan 3D kat Elite siap nampak jelas baby ngah hisap jari last2 dr lahir sampai 2y habit dia hisap 5 jari sekaligus cam dalam perut.
pas baby kuar hBy azankan me lak dok tido dlm LR tu x sedar2, sedar jek nurse bagi bb dia kata
"Sorry dah 4 jam saya lupe anta bb takut dia x reti susu nanti"
mule2 bukan main susah coz dia x reti hisap puting, hBy xde dah masa tu kat surau solat & tido sat coz xleh masuk lagi.
lama gak kat LR kul 7am baru masuk ward tu pun tersadai kat entrance coz xde nurse nak datang amik, masa dok tersadai nurse2 semua puji cakap putihnye baby ni cam anak Cina. Ni bukan tekan lift ye but that's the fact.
esoknye dah balik umah. HUhuhu serik nak bersalin normal lagi coz ku x daya nak meneran. Agak2 klu 3rd baby minta C-sect leh x?????



head4_edited-1

3 yang membebel:

niza said...

hehehee...sy pun klu bg option nak mintak csect gak...hehehehe....

Siti @ nurie said...

ish ish....cm seram je nak bersalin normal ni...he h ehe.tapi nak rasa gak...sbb yg 2st tu dah csect kan/...tapi, cm tak de harapan je....montot ku je besar, tapi tulang pinggul ku kecik....

Mama Qaseh said...

Tkpe Yang..bsalin normal 4 me satu perasaan yg tk dpt d bayangkan n sakit pun sekjap jer kan..
Lgpun Mummy kuat bjalan jgak kan msa preggy..
Org kta senang nk bsalin coz kuat bjalan..

 

Ω Bebelan DaSy Ω Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea