Saturday, November 28, 2009

Selamat Hari Raya AidilAdha

Jot Down by Mummy Dasy at 1:16 AM 0 yang membebel
Sticky mode... scroll down for new N3.




footer

Thursday, November 26, 2009

Prosperity Burger

Jot Down by Mummy Dasy at 7:18 AM 8 yang membebel
Akhirnye setelah mengidam berhajat dari ari Sabtu
semalam terlepas gak hajat nak makan burger ni.
Plan asal nak gi KipMart beli barang dapur,
tapi terpaksa ubah g arini, coz pagi nak kuar amik my sis kat stesen keretapi pastu terus ke KipMart.
Tapi tiba² hBy bersuara
"Boleh jek ah arini kite gi makan Mc'D umah pun xde lauk"
hihihi dalam ati Mummy "Faham pun maksud org beria ngajak gi beli lauk"
mmg dok di nantikan ketibaan Prosperity Burger ni.
Tapi rasanya best lagi last year coz air orange+sprite klu xsilap.
This year Coke jek, Mc'Flurry pun xde.
Cheh.. complain plak.
Ape² semalam makan mmg x cukup 1 nak minta lagi kang ada hBy kata
"Makan macam makan berdua"
dlm ati "Uish napa ah x pregnant klu x dpt tambah 1 lagi" :p

Korang dah dapat rasa ke? rugi wooo siapa x try lagi.....


footer

Puasa Sunat 9 Dzulhijjah

Jot Down by Mummy Dasy at 2:50 AM 0 yang membebel
BismillahirRahmanairRahiim;

Puasa sunat pada hari Arafah. Sabda Baginda Rasulullah S.A.W. yang bermaksud :
"Puasa pada hari Arafah itu menghapuskan dosa tahun yang lalu dan tahun yang akan datang." (Hadis riwayat Muslim).

Hari Arafah adalah bertepatan dengan 9 Zulhijjah. Tidak ada dalil syarak yang menetapkan bahawa puasa Arafah mesti dilakukan serentak dengan masa wukuf jemaah haji di Arafah. Sebaliknya, ia disunatkan pada tanggal 9 Zulhijjah. Bahkan, dengan bentuk dunia yang bulat dan perbezaan waktu, puasa yang dilakukan di benua dan rantau selain dari tanah suci, tidak akan dapat dijalankan serentak dengan wuquf, walau dilaksanakan pada hari wuquf itu sendiri.


Bertakbir, bertahmid dan bertahlil kepada Allah, serta berselawat ke atas Baginda Rasulullah S.A.W. bermula dari subuh hari Arafah (9 Zulhijjah) sehingga waktu Asar hari tasyriq yang terakhir (13 Zulhijjah). Ini berdasarkan Hadith Jabir r.a. yang bermaksud bahawa “Sesungguhnya Rasulullah S.A.W. bertakbir pada solat Fajar hari Arafah, sehingga waktu Asar daripada hari tasyriq yang terakhir, selepas Baginda memberi salam dari solat fardhu.” (riwayat Ad-Daruqutni)

Melaksanakan ibadat korban pada EidulAdha sehinggalah penghujung hari tasyriq. Ibadat ini mengingatkan masyarakat Islam untuk sentiasa bersifat ikhlas dan bertaqwa kepada Allah s.w.t. Ibadat ini juga dapat merapatkan hubungan dan menyebarkan kasih sayang di antara manusia, dengan perkongsian daging bersama mereka yang memerlukan, keluarga, sahabat dan jiran tetangga.

(C&P from Halaqah.net)

footer

Monday, November 23, 2009

Din Aladdin

Jot Down by Mummy Dasy at 7:17 PM 6 yang membebel
Ngah blog hopping kat blog Mumy
nampak N3 Ini
teringat Danish pun ada nyanyi lagu ni, tp versi lain.
1 ari tu balik sekolah dia nyanyi

Din...Aladdin...
naik motor x de lesen...
nak kawin, xde cincin...
anak sape botak licin?......

kena marah ngan hBy coz bukan2 jek liriknye....
uish mana dia dapat pun xtau, xkan cikgu lak yang ajarkan?

footer

Puteri Harbour

Jot Down by Mummy Dasy at 4:48 PM 4 yang membebel
Sabtu lepas jalan² ke Puteri Harbour, Nusajaya
membawa budak 2 tu gi tengok kapal.


Bab posing bagi ah kat diorg ,
gaya sendiri tanpa di ajar okey....

Sebelum gi, Daneen cbuk tanya "Nak gi mana?"
me jawab "Nak gi tengok kapal"
yang dia dok fikir lain
"Ha!! nak gi beli kapal"
huhu budak ni lain aku cakap lain plak dia translate.
Banyak sangat ke duit ayah awak nak beli kapal tuuuuuuuuuuuuu
sambil tu dalam ati cakap "Ni kalau aku 'ya' kan ada di heboh segala orang"
then me jawab "Tak kite tengok sahaja"
dia pun jawab "ohhhhhhhhhhh......Okey"
ramai gak ghupenye org gi situ
kitorang gi pun x lama coz ada agenda lain pastu...


footer

Sayang...

Jot Down by Mummy Dasy at 1:29 PM 1 yang membebel
airliur baci, kata Daneen
suh mandi susah sangat tapi bile nampak camera terus pose.

Uiks... watpe tangan dalam seluar tu.

Mamat ni tutup mulut coz belum gosok gigi.

Ingatkan budak kecik jek,
yang rua ni pun masih bertuala lagi.

Gara-gara takut air nak mandi kerna ujan.
Walhal guna water heater pun susah nak suh mandi.
Mana anak2 sedara x malas, pak sedara pun sama 2 kali 5.


footer

Friday, November 20, 2009

Pau

Jot Down by Mummy Dasy at 4:19 PM 10 yang membebel
Dah 3 ari berturut² makan pau ni
miahaha cam org ngidam okey.
1st day merengek² suh hBy belikan kat R&R
pastu 2nd & 3rd day beranikan diri beli sendiri.
Pasni cam ngidam burger plak :0
lOl


footer

School

Jot Down by Mummy Dasy at 3:57 PM 3 yang membebel
Cuba teka kaki sape ni?

poyo sungguh siap pakai stokin
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
montot sape plak ni

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

kedua²nye milik budak gigi jarang ni
miahaha
klu abang dia cbuk siap nak gi sekolah
dia pun cbuk gak nak gi sekolah.
Belum habis kite cakap, tengok² dia dah siap berstokin
pastu wat muke sedey
"Mummy, tolong adik boleh"
"Tolong ape?"
"Tolong anta umah cikgu NekYang"
sambil wat muke sedey ngan mata terkebil².
Nape dia panggil NekYang & TokYang dia cikgu tu hanya dia yang tau.
Kalau tanya banyak² kang dia jawab
"Suke ati adik nak panggil ape."
wat sakit jiwa jek jawapan okey....


footer

Barbie Girl

Jot Down by Mummy Dasy at 2:28 PM 6 yang membebel
Patung Barbie ni hBy beli sempena b'day Daneen.
Daneen namakan "BARBIE GIRL"
bile tanya nape bagi nama tu, dia jawab
"Sebab dia pompuan cam adik"
nak dijadikan kisah semalam dia tunjuk Barbie tu kat Mummy
"Mummy, adik nak macam mulut & mata Barbie Girl ni"
sambil tjuk mata ngan bibir patung tu.
"Buat pe bukan lawa pun, mata kakak lagi lawo"
"Bukan nak mata ah, ish Mummy ni x pa'am ah"
Mak ko ni mmg sentiasa blurr nak oiiii
pastu dia terus amik my lipgloss
ohhhohooo baru faham ape yang dia nak
ghupenye dia nak Mummy dia belikan lipstick ngan eyeshadow
aduhai Mummy pun x pakai benda² tu dik....
me cerita ngan nenek dia, ghupenye ada kisah yang neneknye x ceritakan
ni kes takut cucu dia kena marah ah ni.
Rupenya dia kalau kat umah nenek
senyap² masuk bilik mengerjakan listick neneknya naik ke pipi² berlistick
tapi me x pnah jumpe lagi wajah dia di conteng sedemikian rupe.
Ni ah kalau ada anak pompuan harus bermake-up² bagai.
Nasib dia x merengek nak contact lens sekali
**wink**

footer

Congrats Faisal Fahmi

Jot Down by Mummy Dasy at 1:08 PM 2 yang membebel
My nephew Faisal Fahmi
congrats coz score 5A result UPSR semalam
menangis call ibu dia ngtau result.
Pediam budaknye, x makan nasi okey selain dari nasi dia makan.
Dapat iPod dari ibu dia.
Plannya malam ni hBy nak belanja dia,
cancel sok baru Paksu belanja ye Mi....
Tahniah sekali lagi dari Paksu & Maksu.
hahaha anak sedara ku ni baca ke blog ni ????


footer

Wednesday, November 18, 2009

Berdating :D

Jot Down by Mummy Dasy at 3:59 PM 9 yang membebel
Semalam 1/2 day
kul 1pm Mr.hBy called "Yang banyak keje ke?"
"Xde, ada ah ckit nape?"
"Xda ape ah"
"Nape, cakap ah"
"G Jusco Bukit Indah jom, update acc. anak² ngan survey² ape yang patut"
"Jom ah"
hehehehe pucuk dicita ulam mendatang
boss pun xde balik Klang harus ah berjimba ye :p
sampai jek terus ke Maybank
pastu makan, kitorang makan kat Nando's
Mr.hBy nak mengetest.
Me ajak makan kat Grilled ape ntah namanya cam sedap jek.
Dia xnak huh, nasib dia yang kuar duit klu me harus ikut kehendak sendiri.



yang ni ada promosi untuk husband & wife
kalau datang ari Khamis
beli 2 sides dapat free 2 sides
lebih kurang gitu ah bunyinye.



Gambo ni me dah lapo okey x sempat nak snap² gambo bagai sampai jek my pemakan terus ngap x toleh kiri kanan lagi.
Lepas makan² Mr.hBy ajak gi camera zone survey ape yang patut.
:)
ape bendanye yang d survey tu nanti akan di dedahkan
setelah confirm miahaha
miang ak ah nak berahsia² bagai.
Lepas tu terus balik coz anak² tinggal.

P/S : Pn.Hernee ak ah training tu kat JB, PanPacific.


footer

Monday, November 16, 2009

Graduation Day

Jot Down by Mummy Dasy at 11:28 AM 9 yang membebel
Date : 08/11/2009
Place : MAWAR
Time : 2pm - 5pm

Ni cerita basi lagi
aritu gi Majlis Penyampaian Sijil
sekolah Danish, Al-Ummah di bangunan MAWAR.
Ni untuk Zon B, Zon A buat belah pagi.

Cuba cari mana Danish :p
lepas buat persembahan dapat hadiah dari pihak sekolah.
Sijil lak esok baru amik kat sekolah.
Coz esok ada perbincangan ngan guru tentang prestasi kat sekolah.

Pic's taken before the ceremony was held.

Lepas jek Danish amik hadiah kitorang terus beransur balik malas nak tunggu sampai habis acara.
Tgk gambar Daneen dah macam Gadis Melayu Terakhir plak tengok, sopan sungguh.
Sebelum amik gambo tu kata dia
"No PEACE okey ayah" hahaha poyo jek ko ni kak.


footer

B'day

Jot Down by Mummy Dasy at 10:07 AM 8 yang membebel
Bukan b'day sape² pun
Daneen tiap² dok merengek nak kek
kerna b'day dia tiap² tahun kena bulan pose so mmg xde nak celebrate.
Aritu beli kek kat Season's BlackForest slice ngan lilin.
Happy bukan main dapat tiup lilin.
Next year Mummy janji kite celebrate b'day kakak ye.
Kesian lak bile dia cakap
"Asik abang jek b'day to u, adik xpnah pun"


footer

Belum Berjaya

Jot Down by Mummy Dasy at 9:09 AM 2 yang membebel
Wah dah bersawang blog ni
ni semua gara² Mr. Black kena anta servis
huhuhu mati kutu coz PC pinjam yang ado tu lembap yang amat.

okey berbalik pada tajuk
last few weeks me ada citer nak asing tido ngan anak² pada n3 INI
huhuhu masih tak berjaya ah.
Semuanye gara² Daneen klu nak tido mesti suh temankan.
Kalau ngan Mummy confirm dia x tido lagi Mummynye yg tido dulu.
Sudahnye tido dalam bilik dia gak.
Sekarang ni lain plak cara dia, mule² masuk dalam bilik
"Kakak, tido atas"
"Adik, tido bawah dulu nnt angkat naik atas"
"Sape nak angkat, buatnye Mummy tido kang"
"Kakak angkat sendiri ah" (maksud dia nnt dia bgn naik sendiri kat katil)
"Camne nak angka diri sendiri"
"Ish Mummy ni x faham ah"
mmg Mummy mu ni blurr senantiasa hahaha
last² hBy yg bagitau maksud kata² si anak baru faham.

Sampai ke arini masih lagi tido ngan Mummy & Ayah
tak tercapai lagi hajat nak tido asing ngan diorang.
Tambah plak bile ayat hBy
"Tak yah dulu, nnti beli baby monitor baru boleh"
tapi bile dah jumpe jawapannye lain plak
"Nanti² ah beli" ngan macam² alasan yang di beri.
Ke Mr.hBy belum bersedia nak biar anak² dia tido sendiri ek?
sampai bile gaknye????????????????


footer

Tuesday, November 10, 2009

Muhammad Adam Rizqi

Jot Down by Mummy Dasy at 3:37 PM 6 yang membebel
Bulan lepas Mummy ada post N3 pasal BB ni
tapi xde gambonye masa tu.
Kalau luper gi checkout kat SINI
Hari ni genap sebulan usianye.
Maknye aih cuma berpantang makan jek okey,
16 ari pantang dia dah gi servis keta bagai dahsyat sungguh okey.
Mummy gi tengok Adam ari Ahad
gi berdua jek ngan Daneen.
Danish x ikut coz kata Daneen
"Abang ikut ayah, girl ngan girl, boy ngan boy"
me tanya boy kat umah nak watpe?
"Masak" Daneen jawab.
Sampai umah Adam ngah tido dalam buai
hehehe me terus angkat & wat main.
Daneen plak digomol2 pipi si Adam tapi kejap jek dia main.
coz pastu dia berlantak minum air sirap ngan biskut lak.
Tak malu tul bercawan2 dia minum okey.
Adam ni comel lote jek keciknye
anak² sendiri gedabak², panjang² masa kuar tu yg kekok gak nak pegang mule².
Adam ni ske tido atas dada kata maknye...
so sweet :)

Note : ish bile tengok bb ni cam best ah plak.


footer

Sinus

Jot Down by Mummy Dasy at 12:44 PM 1 yang membebel
Jumaat 1/2 day me gi Pakar JB
Ha sape yang sakit!!!
budak kecik ni yang sakit QURRATUL'AIN
anak sedara Mummy merangkap sepupu DASY

ini budak yang sakit
masa sampai tu ye ye orrrr jek baru nak tido
bile tengok Danish & Daneen datang terus segar bugar
sihat walafiat cam orang x sakit.
Dia ada sinus boleh ah kata teruk gak
pastu hampir dijangkiti kuman di paru2.
skang ni 2 ari sekali berulang alik spital untuk injection.
Maklong doakan Ain cepat sembuh ye sayang...

Budak ini, kenapa plak?
hihihi dia x sakit biasa ah suke bergambo
pantang nmpk camera mesti suh amik muka dia
ngan rambut yang ala² orang baru bangun tido.

Mamat ini plak lagi dahsyat
nasi & bubur untuk orang sakit sekali dia yg bedal habiskan
wat malu sungguh.

Note : arini mamat ni request nasi lemak,
tapi ada paso malam harus cancel esok baru wat.

footer

1st Birthday Moment Give Away

Jot Down by Mummy Dasy at 9:48 AM 2 yang membebel


syarat-syarat penyertaan:-
1. Jadi follower Mummy Ayu & add Mummy Ayu dalam bloglist - DONE
2. Tepek banner contest nie kan side bar kenkawan... - DONE
3. Lagi bagus kalu buat sticky mode entry..senang nak jengah nanti. - DONE
4. The most important things....tepek kan gambar waktu baby tu
celebrate her/his 1st birthday..
tak kisah la kat mana, macam mana...
janji nampak baby tu ngan kek.... - DONE
5. Terbuka kepada kanak kanak di bawah 4 tahun
(so..maksudnya gambar 4 tahun yang lepas pun diterima...) - DONE
6. Masukkan nama penuh kanak kanak, tarikh lahir plus
cita la cikit cikit pasal her/his 1st bithday celebration tu... - DONE
6. Tarikh contest nie...dari la nie (sekarang)
until my princess nya birthday 10 November 2009 - DONE LAST MINUTE NI
7. Hadiah biarla rahsia but satu je leh kasi tau
my bestest friend dah agree nak jadi one of the penaja
so..satu lagi syarat tambahan..kena link ngan blog Notti Netti &
of coz link jugak ngan blog Mummy Ayu
(tak de link direject) - DONE
8. Tinggalkan link entry kenkawan kat komen box nie.. - DONE
9. Pemenang akan dipilih oleh para juri Mummy Ayu
(no undi undi...) ok!

NAMA : NUR DANEEN SYAHINDAH
D.O.B : 14 SEPT 2006

Masa ni bulan puasa kiranye 3tahun dia tak sambut b'day coz setiap kali harijadi pada bulan puasa. Masa ni baru baik demam coz dia dari kecik asik demam aje. Skang alhamdulillah dah tak lagi. Masa ni sambut kat umah my SIL. Ayah belikan BlackForest Cake untuk dia yang mana favvy dia sampai skang ni.

footer

Monday, November 9, 2009

Cara Tak!

Jot Down by Mummy Dasy at 1:24 PM 9 yang membebel
Jumaat lepas mana dia dapat topi ni pun xtau ah.
Me ngah wat keje, dia masuk bilik
"Mummy, cara tak adik?"
me cam confuse coz camne dia leh wat ayat camtu
tanya semula dia cakap ape
"Kakak cakap ape tadi?"
"Ish Mummy ni, cara tak adik pakai topi ni?"
"Cara ah jugak" me jawab smbl senyum.
Pastu dia beri arahan plak suh amik gambo dia
"Mummy amik gambo kakak"
me pun snap ah, setiap kali lepas snap dia mesti nak tengok
"Nak tengok, lawa tak?"
klu kite diam selagi tu ah dia tanya "LAWA TAK"
kalau kite cakap "TAK LAWA" huhuhu dia akan ngamuk okey
kalau jawapan kite "LAWA", ngan riak dia cakap "TAU TAKPA"
huh dasar taknak kekalahan betul.


footer
 

Ω Bebelan DaSy Ω Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea