Monday, February 28, 2011

Bantal Pink dia punya

Jot Down by Mummy Dasy at 3:00 PM 0 yang membebel
Semalam Mummy gi
Antenatal class anjuran Columbia Asia Hospital
dpt goodies bag dlmnya ada 1 bantal pink dr Mamil Gold
Niat di hati nak wat untuk bf bb
tapi bila da smpi umah lain yg jadi
Daneen kata tu bantal dia, she said "Tq Mummy, belikan adik bantal"
huhuhu then I said
"Itu baby punya, adik nnt Mummy beli lain"
da sudah, dia beriya nak bantal tu jugak ayat yang paling membuat Mummy cair
"Mummy da ada bantal peluk baru, bb ada selimut baru, adik xde ape2 pun"
:( sedih ah plak dengar, xpe ah adik amik ah bantal tu nnt bb Mummy beli lain...
CekMek tu sekarang da pandai ayat ugut2 plak... Menyampah tullllll

Restoran Rawa Steamboat tidak memiliki Sijil halal

Jot Down by Mummy Dasy at 9:59 AM 0 yang membebel
Sekadar untuk makluman... saya pun baru tau dari FB my SIL.. then terus bukak link JAJ & resultnya...

Aduan Awam Tentang Halal – Restoran Rawa Steamboat Taman Pelangi dan Taman Gaya Johor Bahru.

Soalan lazim yang sering diajukan kepada Jabatan Agama Johor adalah tentang status Halal bagi Restoran Rawa Steamboat. Untuk makluman semua umat Islam, Restoran tersebut tidak pernah memohon Halal Johor dan tidak memiliki Sijil halal sama ada daripada JAKIM atau Jabatan Agama Johor. Justeru itu semua umat Islam seharusnya peka dan mengambil serius tentang hal ini, iaitu perlu bijak memilih dan mengenalpasti Logo Halal yang sebenar serta Sijil Pengesahan yang diiktiraf.

Kami di bahagian Pengurusan Halal ini bersama KPDNKK telah beberapa kali membuat pemeriksaan bersama ke atas premis tersebut. Melalui pemeriksaan itu ramai pengunjung Islam mungkin tertipu dengan logo halal yang dipamerkan serta begitu yakin untuk menikmati hidangan yang disediakan di premis tersebut. Restoran tersebut mendapat Sijil Halal swasta (IFRC) yang tidak diiktiraf. Melalui pemerhatian semasa pemantauan dijalankan beberapa kesalahan telah dikenalpasti yang tidak menepati Manual Prosedur Pensijilan Halal Malaysia seperti:-
1. Terdapat minuman keras di simpan di bahagian premis,( kesalahan melalui peruntukan Seksyen 3 Akta Perihal Dagangan (Perbahasaan Halal) 1975(iii) iaitu menyimpan atau bersentuhan produk tidak halal dengan apa-apa makanan yang halal.
2. Tiada tukang masak di bahagian dapur Islam warganegara Malaysia.
3. Penggunaan bahan mentah yang diperolehi daripada pembekal yang tidak mempunyai jelas status halalnya.contohnya:- pengambilan sumber daging ayam bukan daripada pengedar yang mempunyai Sijil Pengesahan Halal.
Oleh yang demikian, semua umat Islam, khasnya di Johor seharusnya bijak dalam memilih Restoran atau makanan yang mempunyai sijil Pengesahan Halal yang diiktiraf. Pihak pengurusan Halal ini juga merngucapkan ribuan terima kasih di atas keprihatinan semua orang awam. Pihak JAJ akan terus memantau Restoran tersebut dan merangka pemeriksaan bersepadu bersama agensi kerajaan lain bagi menjaga kepentingan umat Islam di Johor. Untuk mendapat maklumat senarai pemegang Sijil Pengesahan Halal Johor, boleh melayari laman web JAJ (www.johordt.gov.my/jaj) dan klik pada Direktori Halal.



Jot's :: Bulan ini adalah bulan mengikuti kelas2 untuk ibu mengandung hehehe ntah bila nak keluar citernya..lepas bersalin mungkin ;p

Thursday, February 10, 2011

Jemput sarapan semua

Jot Down by Mummy Dasy at 9:20 AM 1 yang membebel

Arini style chinese wakaka
Pagi2 Mummy dah minum birdnest soup
Nasib BSP lg 2 minggu klu x confirm naik bacaan gula

Jot's :: thanks to Mr.hBy sbb masakkan :)

 

Ω Bebelan DaSy Ω Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea