Sunday, May 31, 2009

TODDLER SUPER MODEL CONTEST

Jot Down by Mummy Dasy at 11:59 PM 43 yang membebel
Sticky mode scroll down for new N#



please vote for TSMC_vote_05
cara 'mengevote' kena gi blog Mama Aqish


Entry gara² tergoda ngan contest yang dikelolakan oleh Mama Aqish bermula dari 5hb May 2009 sehingga 28hb May 2009.....


okeh contest ni kena jawab 2 soalan ni agak susah gak nak menjawab coz macam bakul angkat sendiri me rasa... anyway for viewers pls vote for my daughter ya....

Nama : NUR DANEEN SYAHINDAH

Age : 2y7m


--♥ Kenapa saya suka baca blog Mama_Aqish???
coz banyak contest... suke tgk muke DAMIA NURIN BALQIS...suke tengok blog orang & membaca semacam mengepoh gitu aku ni kan...agak creative to create something guna idea sendiri tu yg most i like...

--♥ Kenapa anak saya mesti dipilih sebagai pemenang???
kenapa ni me x reti nak menjawab semua yang masuk ofcos nak menang macam tu gak Mummy...Daneen seorang yang keletah, perajuk, semua dia nak dia mesti dapat tu yang tak tahan, cute to me (x mak sape lagi nak puji hehehe) bersesuaian ngan maksud namanye


NUR - cahaya
DANEEN - puteri
SYAHINDAH - taqwa, warak, mulia

ok that's all menang kalah adat pertandingan......




pic10-1

Saturday, May 30, 2009

Bagaimana Menggalakkan Anak Makan

Jot Down by Mummy Dasy at 6:18 PM 5 yang membebel
1 ~ Rancang Menu Anak


2 ~ Sentiasa perkenalkan anak dengan makanan baru.


3 ~ Libatkan anak dalam penyediaan makanan.


4 ~ Beri makanan kegemaran anak.


5 ~ Hidangkan makanan beraneka warna dan bentuk untuk menarik minat anak makan.


6 ~ Guna peralatan makanan pelbagai warna dan bentuk.


7 ~ Elakkan memberi anak snek ketika waktu makan utama semakin hampir.


8 ~ Elakkan juga memberi anak susu ketika hampir waktu makan.



pic10-1

Hampa

Jot Down by Mummy Dasy at 5:43 PM 4 yang membebel

Waktu ini sepatutnye kitorang dah on d way
ke Putrajaya or Kuala Lumpur
tapi ape ah nasib asyik malang jek
w/pon keta accident kitorg sewa keta bile dah dpt keta x jadi plak pegi
ini adalah kerana terpaksa ditunda pada hari Rabu ini
kenapa ah mesti last2 minit bagitau
nasib baik ku tak amik lagi keta tu
Rabu ni plak cam dah tawar ati nak gi
coz dah 2 kali packing baju x jadi weiiiiii gilos tul
pastu ada jek halangannya
yang pastinye cuti sekolah ini di rumah sahaja
:-(


pic10-1

body ke biotik

Jot Down by Mummy Dasy at 8:14 AM 13 yang membebel
Kisah ni terjadi semasa Mummy MC ritu
ngah Mummy dok gigil semalam kerna demam
selaku orang pertama my mom byk complaint coz umah bersepah
then nenek cakap "Ish antibody lemah asik sakit jek"
lebih kurang macam tu ah ayat my mom
yang cucu ni nyampuk nenek dia cakap
"Eh bukan antibody ah nenek antibiotik ah"
full of confident ok
"Abang, antibiotik tu ape" me saja menduga
"Mummy ni... tu pun tak tau, antibiotik tu nak tau kite ni kuat ke x"
dalam ati kena mak kau sedas ye abang
"Mana abang tau"
"Orang tau ah kan orang sekolah"

wah anak kadang2 Mummy pun naik confuse mana yg betul....


pic10-1

Friday, May 29, 2009

Kemalangan

Jot Down by Mummy Dasy at 11:03 PM 24 yang membebel

Ini adalah kisah duka yang me nak ceritakan
balik dari PSH terus ke Giant macam biasa ah hujung bulan ni macam2 yang nak dibeli
susu anak, barang2 dapur semua dah habis
mmg x makan kat GIANT kononnye
nak makan kat AEON BI
coz budak2 ni nak makan spaghetti
lagipun mmg nak ke sana
coz nak beli Croc's & Bodyshop
tapi malang x berbau, keta kitorang accident ngan taxi di Bukit Indah
beberapa minit jek nak sampai AEON BI
taxi tu pakai kuar simpang terus
ke lane 3
nasib Mr.Hubby drive x laju, Danish pakai seatbelt
cuma me ngan Daneen kat belakang yang x pakai
tapi me sempat pegang Daneen & dada sedikit terhentak kat lutut
coz duduk berteleku gitu lutut rapat ke dada
actually dari pagi mmg rasa xsedap ati
cam nak jadi something jek
coz plan asal mgg ni nak ke KL

so klu me drive hati2 coz takut2 ape2 jadi hancus semua rancangan
tapi nampaknya malang mmg x berbau
akhirnye jadi gak, keta 10 ari baru siap
mule2 driver taxi tu nak settle tepi
tapi agak2 ah RM300 jek nak bayo byk cantik
so jadi kes polis, tapi dia x ngaku salah kata Mr.Hubb
y sondol belakang
but at last dia yang kena saman....
so claim insuran taxi
alhamdulillah klu gitu
akibat dari kemalangan adalah demam & sakit2 badan


balik jek me dah rasa seram sejuk badan, menggigil
& kesudahannya amik MC xleh bangun
kepala berat semacam
tapi x gi klinik malas Mr.Hubby paksa camne pun me tetap xnak gi
harap2 lepas ni Mr.Hubby berhati2 ckit drive w/pon
lane kite tu betul
MALANG X BERBAU....

Note : Pic Mummy taken by Danish, sesungguhnye baru ari ni nampak gambo tu Mummy dok gigil cbuk gak 2 badik main hp yek... Mummy dah tingtong makan ubat xsedar ape...


pic10-1

Thursday, May 28, 2009

Benarkah

Jot Down by Mummy Dasy at 5:43 PM 5 yang membebel

Sungguh x sangka niat asal hanya untuk mencuba
POP QIUZ di www.alia.com
tetapi ternyata betul tekaan ku
hanya mencuba 2 jawapan
jawapan pertama upin & ipin hahaha ternyata tepat
di sebalik duka ada gak sukenye
tang duka ni nnt akan ku ceritakan di next N3 ye


pic10-1

Wednesday, May 27, 2009

Vespa 3logger Award Friendship

Jot Down by Mummy Dasy at 8:56 AM 3 yang membebel
a) Copy badge "Vespa 3logger Award Friendship" di atas untuk diletakkan di blog anda.







b) Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.


♥ Ibu kepada Damia yang comel
♥ seorang yang bercite2 coz dia teringin nak buka bisnes sdiri betul ke aku ni...
♥ ku rasa dia seorang yg peramah & friendly w/pon hanya kenal di alam maya
♥ nak tambah bb next year ...mudah2an insya'allah

c) Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri.

♥ suke blogsurfing
♥ suka makan pastu tido
♥ window shopping & shopping
♥ soerang yang sensitif kot
♥ working Mummy from 8am-5pm
♥ teringin nak jadi SAHM *ney take note tentang ni kihkihkih
♥ Mummy to Muhammad Danish Syafiq & Nur Daneen Syahindah
♥ sangat garang ngan anak² tapi xpun diorg takut
♥ moody
♥ watching televisyen

d) Anda perlu memilih 6 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda.


Umi Nawfal .... dah lama x berupdate
mummy_ayu
mama Qaseh ....lama dah menyepi





pic10-1

Erti Sayang

Jot Down by Mummy Dasy at 12:10 AM 6 yang membebel
Masa ngah dok melayan anak²
tiba² PakUsu datang nyibuk, ngacau budak 2 tu
gaknye dah tahap bergaduh & dah kalah
Danish bersuara sumbang ngan nada cari gaduh
"Ayah PakUsu tak sayang PakUsu, ayah orang syg org"
PakUsu yang malas nak panjangkan citer diam jek
anak bujang tu bersore lagi
"Ayah PakUsu tak sayang PakUsu sebab tu dia tak marah PakUsu, ayah org syg orgb sbb tu dia sll marah org"
Mummy & nenek gelak jek, pastu kata nenek
"Patut ah semalam ngah gaduh ngan ibu dia cakap org x syg nenek org sayg PakUda jek"
siap peluk² PakUda lagi
hahaha coz selalu PakUda yang selalu marah dia kalau kat umah nenek
gaknye dia selalu dengar ayat
"MARAH TU TANDANYA SAYANG"
bagus anak Mummy ni tapi mmg betul ayat tu
cume awak tu selalu kena marah
coz suke cari pasal & ayah marah sbb nak bagi nasihat
tanda sayang supaya jangan ulang benda yang sama
tapi mmg kelako
Abang, Abang
sebab tu gaknye dia selalu wat benda yang bukan²
coz nak kena marah jadi orang makin sayang kat dia
macam tu gaknye pemikiran dia


pic10-1

Tuesday, May 26, 2009

Aduh

Jot Down by Mummy Dasy at 12:15 PM 5 yang membebel

Adeh arini di serang sakit gigi yang amat sangat
ish ni klu ngadu ngan Mr.Hubby
for sure dia heret g Dentist lagi
malas ah wei
sakit mulut ni kena nganga
lagi pun memang takut jumpe doctor hehehe
xleh makan iaskrim ah ni...


pic10-1

Monday, May 25, 2009

Memancing

Jot Down by Mummy Dasy at 3:38 PM 19 yang membebel
Semalam awal² pagi Danish dah 'semangat'
cam sinetron INTAN tu semangat!!!
kul 6am dah bangun terus nak mandi
pastu kul 8.30am baru gi tempat Pertandingan
pendaftaran semua AYAH dah settlekan
coz AYAH urusetia hahaha pengelat sungguh

kepenatan sian anak Mummy
PakUda ko buli anak ku he
mentang² mak dia xde
pak dia lak bz
air ko pun suruh dia yang pegang he
ape ah salah ko suh kawan ko tu yang pegang
tapi tak sia² awal² bangun
coz dapat seekor ikan
kalau ikut carta dapat no. 16
tapi hadiah smpi no. 13 jek
kedekut sungguh penganjur ni
Daneen gi tengok gak kejap nenek bawak
adeh minah ni balik² sampai umah meraung
coz x nak balik nak mancing gak
kata nenek dia nakkan hamper nak bawa balik
pujuk² x makan saman, Mummy dah bertukar HIJAU terus masuk bilik amik hanger tp x pukul pun terus dukung dia masuk dalam buai, terus tido minah tu

tapi w/pon x menang hadiah
Danish tetap bawak pulang hadiah no.bertuah
bile balik terus bagi Mummy
"Orang dapat no. bertuah" kata dia
hahaha dalam pala Mummy mesti ayah ngelat
terus SMS Mr.Hubby
"Ney, Danish dapat no. bertuah ni main ngelat he"
"Tak ah orang lain ah yang cabut undi"
hihihi keji sungguh bini mu ini
berniat serong miahaha



P/S : Tak puas ati x banyak gambo macam ni ah klu Mummy x gi gambo anak 1 jek yang ado, yang lain² gambo ntah hape²....


pic10-1

haRi MeMaSaK

Jot Down by Mummy Dasy at 12:35 PM 16 yang membebel
Semalam ari rajin for Mummy
huahuahua coz anak² xde kat umah
Danish gi Pertandingan Memancing
ni nanti kat N3 lain citer ye...:p
Daneen kat umah nenek xnak balik
awal² pagi bangun wat pancake
x sempat snap & x sempat makan pun
dah habis keje dek budak berdua + PakUsu dia
lepas tu siapkan bahan2 tuk wat Kek Gula Hangus

kali ni menjadi see the pic banyak sungguh lubang2nye
semangat waja memasak sanggup tgg 4 jam
sambil2 tu masak nasi, pastu masak lauk
semalam lauk Asam Pedas Ayam
di campu terung ngan bunga kantan...
sungguh pedas sampai tukang masak cirit-birit
sejak 2 menjak ni xleh makan pedas2 ah plak
bila dah seharian dok dapur
terasa cam bibik plak
kul 1pm baru anak² & Mr.Hubby balik umah
time tu baru makan
pastu baru bakar kek tu
kali ni mendapat pujian Mr.Hubby
hahaha ku dah pandai wat kek ni
akhirnye........................


pic10-1

Sunday, May 24, 2009

Power!!!

Jot Down by Mummy Dasy at 9:21 AM 8 yang membebel
Ape yang POWER?
Power Root oh bukan...
actually ni perkataan baru yang Daneen dapat
semalam masa ngah ramai² orang kat umah
tiba² "BROOT"
salah sorang sepupu tu marah anak dia
"Wawan besonye kentut x malu betul"
Daneen ngan selamba jawab
"Bukan ah, kakak yang tentut (kentut), power kakak tentut"
gegar 1 umah ketawakan dia
wat malu tul anak dara ni tau
perkataan POWER tu ditekankan lak tu penuh perasaan
ish wat malu jek nasib makpak dia xde
la ni Daneen dah totally free diapers
malam pun tido dah x pakai
masa mule² jek terlepas kat tempat tido
tu pun dah subuh baru terlepas
tau² dia melalak
"Abish tempat kakak bacah (basah)"
tu pun ckit jek pastu terus angkat gi toilet
la ni mmg dah macam biasa dah senang xyah beli Mamypoko lagi
yang kat umah ni pun x berabis
pakai pun kalau gi kuar shopping jek
coz dia geli masuk toilet kat mall
esp. Giant & Angsana sama cam Danish gak
tapi Danish leh tahan² minah ni xleh
klu dia kata nak tencing jek
mmg kena terus gi toilet klu x gamaknya kat ctu berciciran
time tu dush dush Mummy jadi HIJAU plak nnt


pic10-1

Saturday, May 23, 2009

Laksa Asam

Jot Down by Mummy Dasy at 8:23 PM 9 yang membebel

Arini kerajinan telah datang,awal² pagi bangun terus kuarkan ikan pastu siang terus rebus. Memang dah plan nak wat laksa ni dari hari selasa aritu request dari Cik Kak (Daneen), nasib baik dia yang paling banyak makan & paling banyak puji masakan Mummy hahaha pandai ambik ati ye.... Pandai lak tu dia makan buat pun mmg x pedas sangat coz budak kecik yang minta, Danish x suke sangat makanan camni, dia lebih suke western... actually Mummy pun x suke sgt yg minat cuma Mr.Hubby & Cik Kak tu jek... hahaha nilah lunch & dinner we all arini

Bahan-bahan :-

500 g laksa } rendam/direbus/celur hingga lembut
800 g ikan parang/kembung/selayang
2 1/2 pt (1500 ml) air
1/2 cawan asam jawa
1 pt (600 ml) air
sedikit gula
garam secukup rasa
MSG jika suka
1 kuntum bunga kantan
beberapa helai daun kesum

Bahan kisar:

1 btg serai
1 inci lengkuas
10 ulas bawang merah
12 tangkai cili kering* nak pedas lebihkan
5 tangkai cili merah* nak pedas lebihkan
4 biji buah keras
kunyit hidup
sedikit belacan

Ulaman/hiasan:


1/4 biji nenas (dipotong kecil)
1/2 btg timun (dipotong halus)
4 tangkai cili merah (dihiris)
2 labu bawang besar (dimayang)
beberapa tangkai daun pudina
petis udang jika suka

Cara membuat:

Masukkan air & ikan ke dlm periuk. Bila mendidih, perlahankan api biarkan mereneh selama 10 minit
Tutup api, keluarkan ikan dan simpan air rebusan ikan tadi.
Asingkan tulang/kepala dgn isi ikan dan hancurkan isi ikan tersebut (tak perlu blend cukup sekadar hancurkan kasar2 dgn garpu/tangan)
Masukkan ke dalam periuk air rebusan ikan, bahan kisar, air asam jawa, bunga kantan dan garam secukup rasa, biarkan sehingga mendidih
Masukkan isi ikan dan renehkan selama 5-10 min.
Utk menghidangkan letakkan laksa di dlm mangkuk diikuti dgn bahan hiasan/ulaman dan tuangkan kuah diatasnya.
Hidang panas-panas.

Selamat mencuba..dah cuba sekali pasti nak lagi...
(sumber forum.cari)


pic10-1

Friday, May 22, 2009

Pesta Buku

Jot Down by Mummy Dasy at 9:24 PM 2 yang membebel
Isnin aritu masa gi MAA Assurance
ternampak banner ni di tepi jalan
dah pasang angan² nak gi
tapi bile ajak dia diam jek
hahaha betul ah seperti N3 Umi Sufira
dah 6y ni lain dulu ajak terus nak gi
tapi xpe dia xnak gi me leh gi sendiri
hahaha ni kelebihan wife yg reti drive
huish derhaka lak rasa niat terpesong ni
tak ah actually dah bincang klu Mr.Hubby x dapat gi
me leh gi ngan anak²
jom warga JOHOR meriahkan
PESTA BUKU ini


pic10-1

MESTI BELAJAR KERANA KITA AKAN MENGHADAPI KEMATIAN

Jot Down by Mummy Dasy at 8:39 AM 4 yang membebel

Menurut Ustaz, masyarakat Melayu telah lama buat salah dalam 'membantu' seseorang mengahdapi sakaratul maut. Menjadi kebiasaan, kita akan mengelilingi orang yang tengah nazak dengan masing2 membaca surah Yasin, dengan bacaan yang tersendiri dan bermacam2 ragam (setengah dengan tartil, setengah bacaan laju). Perbuatan sebegini akan menjadikan orang yang tengah nazak merasa lebih kelam kabut (kerana menurut ustaz sebelum datangnya kematian, kita 'disibukkan' dengan segala gambaran perbuatan kita di dunia). Kaedah yang sepatutnya diamalkan ialah:-

i. Lantik seorang yang bacaan Alquran nya baik (dari segi tajwid) untuk membaca surah Yasin- yang lain2 boleh bersama2 semak.

ii. Sebaik2 orang yang dilantik itu adalah anak atau pun saudara terdekat yang mempunyai perasaan kasih pada orang yang tengah nazak.

iii. Merenung wajah orang tengah nazak sebelum surah Yasin dibaca untuk menimbulkan rasa belas kasihan dan mudah2an surah yang dibaca boleh membantu pencabutan nyawa beliau.

iv. Membaca 3 hingga 4 kalimah Surah Yasin, berhenti, Dan menolong membacakan) beliau untuk melafaz "Laa ila ha illallah".

v. Kemudian menyambung semula bacaan, baca 3 hingga 4 kalimah, berhenti lagi, dan menolong beliau mengucap "Laa ila ha illallah" lagi.

vi. Diteruskan sehinggalah beliau menghembuskan nafas yang terakhir. Semoga ini dapat meningkatkan lagi ilmu pengetahuan kita dalam 'membantu' saudara mara atau mak ayah kita dalam menghadapi sakaratul maut. Dan semoga kita mendapat segala rahmat serta hidayah NYA dlm membuat amal kebajikan dengan cara yang betul bukan semata2 melalui ikutan adat. amiin.

Panjang2kanlah ini pada rakan2 dan sanak saudara utk Kebaikan kita bersama.

Insyallah Wassalam.



pic10-1

Thursday, May 21, 2009

Settle

Jot Down by Mummy Dasy at 4:45 PM 0 yang membebel
Wah arini me jadi seorang pekerja yang berdedikasi sekali
miahaha poyo jek ayat
pagi sampai² siapkan keje pastu kuar jap kul 11am
amik Danish balik sekolah
sampai umah SMS my staff suh SMS balik klu ape yang me perlukan dah sampai ofis
mule² dia jawab "OK".... pastu x sampai 2 minit SMS semula
"Dah sampai ofis"
adeh me x sempat makan k gegas semula gi ofis
tapi sempat gak jengah blog org lain sat hihihi kemaruk
ngah buat my boss bg lagi keje suh siapkan arin gak
aduh gaji budak x settle lagi buat dah ditambah
hampagas tul ah .....
la ni dah settle *sigh nak balik ah
JOM BALIK SKANG


pic10-1

TUGASAN HARIAN...

Jot Down by Mummy Dasy at 8:09 AM 12 yang membebel
Tag ni me amik kat blog ILA

1) bila terakhir anda cuci toilet?
sama ngan ILA ni keje Mr.Hubby xpnah wat

2)pencuci apa yg anda guna?
Harpic

3) dalam 1 minggu berapa kali anda mop lantai?kenapa?
2 kali..... coz Mr.Hubby cerewet lg pun anak2 sgt pembersih

4)apa tugasan terakhir anda sebelum menjelang malam?
xde tugasan

5) apa menu hidangan makan malam anda yg paling simple?
arini kot coz barg dlm freezer xde cuma masak maggi jek

6)minuman selalu anda buat waktu pagi?
HL milk & nescafe

7)sebelum tidur apa yg anda suka lakukan?
tengok sinetron INTAN (isnin-jumaat je)

8) harus menjawab tag yg tertera nama di bawah?
semua follower ah ye buat ngan paksaan ni miahaha




pic10-1

Wednesday, May 20, 2009

Amazing Blog

Jot Down by Mummy Dasy at 11:15 PM 10 yang membebel
Telah diberikan oleh Zuhaini.... thanks ya... Amazing ke blog ku ini
hahaha xde maknyenye...



Walaubagaimanapun skema ayat... TERIMA KASIH **wink

Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award nie :-
☺ Ibu kepada Alia
☺ Tiap2 ari jengah blog dia
☺ Skang ni ngah angau ngan Edward Cullen...hikhikhik
☺ kawan alam maya yang baru ku kenal
☺Tiap2 ar mesti ada entry kat blog dia i like byk idea sungguh

Setiap blogger mestilah menyatakan 10 fakta atau hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award yg seterusnya :
Adeh banyak tu...


Fakta @ hobi diri sendiri
♥ suke blogsurfing
♥ suka makan pastu tido
♥ window shopping & shopping
♥ soerang yang sensitif kot
♥ working Mummy from 8am-5pm
♥ teringin nak jadi SAHM *ney take note tentang ni kihkihkih
♥ Mummy to Muhammad Danish Syafiq & Nur Daneen Syahindah
♥ sangat garang ngan anak² tapi xpun diorg takut
♥ moody
♥ watching televisyen

Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnye dan describe ttg mereka :
Hernee -<@ suke tengok pemakan

Dida -<@ suke jengah blog dia yang semenjak dua menjak ni menyepi

Siti -<@ suke jengah blog dia wajib coz nak tgk cute bb

Mummy_Ayu -<@ rajin wat keje tag yg me suh hahaha...

Umi Nawfal -<@ suke jengah blog dia pasal family esp. Nawfal

Mama Qaseh -<@ suke tengok Qaseh

Mummypink -<@ baru wat blog...saja nak bagi keje

mumy -<@ suke baca catatan hariannye

Zana -<@ blogger yg baru ku kenal

Zie -<@ mmg tiap2 ari buka blog dia mcm2 ada esp. citer pasal MU

okie dah settle tiada paksaan okey....



pic10-1

CONFUSE

Jot Down by Mummy Dasy at 9:10 PM 8 yang membebel
AAARRRRGGGGGHHHH
pelik pasal senarai bloglist x berupdate
sekali click tengok ghupenye blog tu ada update
cth br sat ni tadi blog ZIE masih lagi entry semalam
sekali tengok berlambak minah tu
update arini
hawat plak leh jadi camni
ni yang tension + geram ni..


pic10-1

TAG WALLET

Jot Down by Mummy Dasy at 10:08 AM 10 yang membebel
Telah di tag oleh Zuhaini
mari selongkar ape ada dalam wallet ku

Wallet ni b'day last year Mr.Hubby belikan
selalu me pakai wallet sampai koyak
yang selalu koyak dulu tempat coins ah
hihihi coz sampai kembung me sayang nak pakai syiling² tu
okie dalam wallet ada

◘ ATM PB & CIMB
◘ Credit Card
◘ Medical card
◘ Kurnia Auto Assist
◘ kad UO
◘ Kad Sen Heng
◘ Kad JJ
◘ Kad Anakku
◘ Kad Tupperware
◘ Kad Nikah
◘ IC
◘ Lesen


pic10-1

Ye Ye DAPAT AWARD

Jot Down by Mummy Dasy at 8:31 AM 2 yang membebel
Dapat award dari Zana
thanks for da cute award....
len kali bagi lagi ye....


pic10-1

Tuesday, May 19, 2009

Sedas Kena

Jot Down by Mummy Dasy at 10:51 PM 22 yang membebel
Arini paso malam
me cume beli soto meehoon & nasi, kuew tiew goreng,
laksa penang & tauhu bakar.
Lepas maghrib kitorang makan
coz ayah ada meeting pasukan bola lepas isya'
sambil kemas² meja makan borak² ngan hubby
pastu panggil anak², tapi me still lagi berbual ngan hubby
Danish datang dia terus makan kuew tiew goreng
pastu Daneen dtg makan gak
me ngan hubby sambil makan sambil bual
Daneen ngan selamba muke x bersalah
"Ngah makan matan mana boleh boyeh berbual"
me ngan hubby terus diam, tp still x puas ati
"Dah diam makan jek...kalau kakak cakap pasni kena ngan Mummy"
pastu dia senyum jek pastu dalam ati tertanya mana lak belajo ni
selama ni dia xkisah pun....
hihihi bengang gak kena tegur ngan anak yg kecik
pangai minah ni skang susah nak dijangka
nampak x gambo BB kesayangan dia kat bawah ni

dah hitam melecin
semalam pagi² dah bangun pastu terus masuk bilik tengok Mummy iron baju sekolah abang, sekali Mummy dengar bunyi
"Coooot CChhooot"
sekali toleh belakang tengok dia ngah isap hidung BB
bukannye pepet dia dihisap
then me tegur dia cakap
"Kakak jangan ah hisap BB nnt putus"
dia terus nonggeng di baling BB kat me
dia terus lari kat hall sambil membebel
"Mummy jahat jaat x sayang kakak"
then ayah lak tanya nape Kakak
"abis Mummy jaat, x sayang kakak"
adeh xleh di cakap lak minah ni
sehari sebelum tu me marah dia coz ngah tuang air panas dia kacau tertumpah kat tgn me bayangkan klu kena dia, me naik angin
me pukul pukul tangan dia beberapa kali
xde ah kuat mana pun
sekali dia punye melolong terus kuar umah
nangis² meraung bagai terus lari umah nenek
kebetulan smpi jek umah nenek, ayah pun balik
tok'ayah cakap
"Anak awak lari umah ni" sambil tjuk Daneen
skang ni dia macam xleh ditegur kalau x ngamuk, lari
adeh kdg2 rasa cam nak nangis jek
me dah xtau camne nak wat biar dia dengar nasihat ckit...
....fenin fenin....


pic10-1

TAG by MAMA DANISH

Jot Down by Mummy Dasy at 10:47 AM 9 yang membebel
For the instructions, add your name on the list and simply spell out your name using the given Japanese letter- translations below. Tag six of your friends and inform them of the tag. Have fun.TRANSLATION:


A - ka----F - lu---- K - me---- P - no---- U - do---- Z - zi

B - tu----G - ji----- L - ta----- Q - ke ----V - ru

C - mi----H - ri ----M - rin ----R - shi ---W - mei

D - te----I - ki -----N - to----- S - ari---- X - na

E - ku--- J - zu ----O - mo ----T - chi---- Y - fu



Dan hasilnya:-

NASRUDDIN - to ka ari shi do te te ki to
SURYATI - ari do shi fu ka chi ki
DANISH - te ka to ki ari ri
DANEEN - te ka to ku ku to



kelako jek bunyi nye



ok me nak tag



1. mummy_ayu

2. mummypink

3. Lady D

4. Redbloodsnow

5. mama Qaseh

TIADA PAKSAAN OK...




pic10-1

Jelly Cocktail

Jot Down by Mummy Dasy at 9:11 AM 5 yang membebel
Ahad adalah ari masak² untuk Mummy yg bekerja
hahaha poyo jek ayat
dah malas nak update skang ni bz yang amat
so layan jek resepi ni..

Bahan:-
Jelly Instant
Buah campur
Gula
Limau Kasturi

Cara :-
1. Mula masak Jelly ikut resepi kat belakang pack, bila dah masak ketepikan biar sejuk.
2. Buat kuahnye lak..sediakan mangkuk buah campur curah jek, letak gula dan perah air limau rasakan masam manisnye.
3. Bile Jelly dah keras carik2 potong masuk dalam kuah, sejukan & boleh ah di makan...


pic10-1

Monday, May 18, 2009

Menu Minggu

Jot Down by Mummy Dasy at 10:15 PM 5 yang membebel
Oleh kerana ari cuti malas yang amat
tu yang baru nak update malam ni
semalam masak KAMBING BISTIK
boleh kira tiap² minggu makan daging kambing dah ni
ada darah tinggi ni kang
masa makan tak hengat donia pastu malam fenin yang amat

Bahan² :-
1/2 kg daging kambing, dihiris nipis
3 biji kentang, dipotong wedges
2 batang karot, dipotong ikut suka
2 biji tomato, dipotong empat
3 sudu makan rempah kari daging
3/4 cawan sos tomato
3/4 cawan kicap
1 cawan kismis blend
4 cawan air
sedikit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang
garam secukup rasa
serbuk perasa jika suka
minyak untuk menumis
**2 biji bawang besar
**1 ulas bawang putih
**1/2 inci halia
**5 batang lada merah
**10 batang cili padi thailand


Cara-caranya :-
1♠ Panaskan minyak, kentang yang telah dipotong wedges dan karot digoreng setengah masak, angkat, toskan. Ketepikan. Bahan yang bertanda ** dikisar untuk dijadikan rempah.
2♠ Panaskan minyak, masukkan kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang. Kemudian masukkan rempah yang telah dikisar dan tumis sehingga naik bau. Masukkan pula rempah kari dagiing kacau hingga sebati dan tuang sedikit air. Biar ia mendidih sekejap.
3♠ Masukkan sos tomato, garam, serbuk perasa dan juga kicap. Gaul rata. Masukkan pula air dan daging yang telah dihiris nipis. Gaul rata dan biarkan ia reneh pada api yang sederhana selama 10 minit.
4♠ Bila daging telah setengah masak, masukkan pula kentang dan karot yang telah digoreng tadi. Biarkan ia reneh lagi selama 10 - 15 minit sehingga semua kuah dan bahan-bahan sebati. Kalau airnya kurang boleh tambah sedikit.
5♠ Rasakan kuahnya jika kurang perasa, tambah apa yang patut. Masukkan tomato dan tutup api. Biarkan sebentar dan sedia untuk dihidang.

(sumber Diana)

Ni lak sup tulang + daging
sedap dimakan ngan sambal kicap
tapi me x reti wat Mr.Hubby yg wat
klu xpun amik umah MIL dia mmg wat byk span dlm fridge
hihihi menantu bongsu yang pemalas adalah aku...


pic10-1

Sunday, May 17, 2009

Award Top 50 Purle Followers

Jot Down by Mummy Dasy at 4:30 PM 2 yang membebel
Dapat award dari Rina aka Cutemiut78
thanks ya ku amik award ni
Suka baca blog dia nak2 tgk gambo
Amirul yang tembam itu...


pic10-1

Saturday, May 16, 2009

Ckit je lagi

Jot Down by Mummy Dasy at 11:19 PM 5 yang membebel
Nampak x CK1 ni dah nyawa² ikan
actually ni Mr.Hubby yg punye
tapi kadang² Danish & Daneen ada syer gak
bile nak gi berjalan semua nak pakai
Mr.Hubby tiap² berbuyi
"Hai, ni dah nak habis"
ayat yang sama tiap² ari, nada suh me yang beli
banyak cantik me nyer perfume beli sendiri
ni awak punye xkan org lak nak beli
ni semua gara² me pun pakai gak klu time
nak gi outing tempat x beraircond
hahaha padan muke tp byk lagi tu klu pndi berjimat
ni dak pakai macam pakai bedak
sikit punye byk sekali sembur...
suke baunye sungguh menyegarkan & wangi yang amat
ceh dah macam wat sale plak...


pic10-1
 

Ω Bebelan DaSy Ω Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea