LASAGNA anyone.
Lately in our home, DaSy prefer western food.
Mentang2 ngentam western, terus ko speaking ek dasar...
Actually Mr.hBy dah request lama dah, tapi sebab bz memanjang tu yang x sempat nak wat.
huhuhu bz ah sangat, malas cakap jek ah Mummy DaSy....
Resepi untuk diri sendiri
Lasagna Sheet
yang ni me beli yang instant xyah nak rebus2 lagi terus lapis jek, dasar pemalas tul.
Red Sauce
3/4 cawan daging cincang
1 biji bawang putih (dicincang)
1/2 biji bawang besar ( dicincang dadu)
2 biji tomato ( potong dadu)
1/2 biji carrot ( potong dadu)
6 ketul cendawan ( potong dadu)
3 sudu besar tomato ketchup
2 sudu besar olive oil
White sauce
1 cawan susu segar
1/4 cawan tepung gandum
1 sudu besar cheese powder
2 sudu besar butter
1 sudu kecil garam
sedikit lada sulah
Sedikit mix cheese atau mozarela cheese untuk ditabur atas setiap layer lasagna
Caranya
1. Buat inti daging dulu, panaskan olive oil dan tumis bawang putih, bawang besar dan tomato ketchup, biar naik bau, baru masukkan daging cincang, kemudian masukkan carrot, cendawan dan tomato, masukkan juga setengah cawan air, sesuaikan rasa, masukkan sedikit garam, gula dan lada sulah biar mendidih dan agak kering. angkat dan sejukkan.
2. Buat White source
campurkan tepung gandum dengan sedikit air, bancuh hingga jadi pes, kemudian curahkan dalam periuk yang berisi susu segar tadi, masukkan lada sulah, butter dan garam, kacau higga pekat.
3. Sedia untuk melapis, ambil acuan petak, dan gliskan dengan marjerin, letakkan kepingan lasagna tutup permukaan dasar acuan, kemudian letakkan inti daging ,ratakan keselurahan acuan dan lapiskan dengan white sauce pula, tabur cheese dan ulang langkah ini sehingga semua nye habis, kiranya lapisan akan jadi 3 set lah, lapisan terakhir white auce, tabur atas white sauce tu dengan cheese. Bakar pada suhu 180 darjah selama 30 hingga 40 minit atau sehingga permukaan atas nye perang.
yang ni me beli yang instant xyah nak rebus2 lagi terus lapis jek, dasar pemalas tul.
Red Sauce
3/4 cawan daging cincang
1 biji bawang putih (dicincang)
1/2 biji bawang besar ( dicincang dadu)
2 biji tomato ( potong dadu)
1/2 biji carrot ( potong dadu)
6 ketul cendawan ( potong dadu)
3 sudu besar tomato ketchup
2 sudu besar olive oil
White sauce
1 cawan susu segar
1/4 cawan tepung gandum
1 sudu besar cheese powder
2 sudu besar butter
1 sudu kecil garam
sedikit lada sulah
Sedikit mix cheese atau mozarela cheese untuk ditabur atas setiap layer lasagna
Caranya
1. Buat inti daging dulu, panaskan olive oil dan tumis bawang putih, bawang besar dan tomato ketchup, biar naik bau, baru masukkan daging cincang, kemudian masukkan carrot, cendawan dan tomato, masukkan juga setengah cawan air, sesuaikan rasa, masukkan sedikit garam, gula dan lada sulah biar mendidih dan agak kering. angkat dan sejukkan.
2. Buat White source
campurkan tepung gandum dengan sedikit air, bancuh hingga jadi pes, kemudian curahkan dalam periuk yang berisi susu segar tadi, masukkan lada sulah, butter dan garam, kacau higga pekat.
3. Sedia untuk melapis, ambil acuan petak, dan gliskan dengan marjerin, letakkan kepingan lasagna tutup permukaan dasar acuan, kemudian letakkan inti daging ,ratakan keselurahan acuan dan lapiskan dengan white sauce pula, tabur cheese dan ulang langkah ini sehingga semua nye habis, kiranya lapisan akan jadi 3 set lah, lapisan terakhir white auce, tabur atas white sauce tu dengan cheese. Bakar pada suhu 180 darjah selama 30 hingga 40 minit atau sehingga permukaan atas nye perang.
Makan panas-panas sangat menyelerakan.
0 yang membebel:
Post a Comment