Thursday, April 2, 2009

E-Filing

Jot Down by Mummy Dasy at 12:08 PM
Ari Isnin ritu duk berbual ngan Mr.Hubby
Me : "Ney, tahun ni tak dapat surat lagi tak kena cukai kot"
Mr.Hubby : "Byk cantik, tiap² tahun kena taksir"
Me : "Yelah, tapi ni dah nak bulan 4 xde dapat borang BE pun lagi"
Mr.Hubby : "Pakai e-filing mana ada borang dah 3 tahun yang oii..tu pun x reti2 lagi"
Me : "Lupe ah"
Mr.Hubby : "Cbuk tanya ni EA Form dah dapat ke. Tiap² awak punye yg lambat dapat"
Me : "Belum, sebelum 15/04 kot dapat,coz bonus kuar dulu baru kuar EA selalu camtu"
pastu me terus diam malas nak argue kang makin panjang
tapi dalam hati membebel gak ah coz kena ceramah

pastu semalam dapat surat Urusan Seri Paduka Baginda
Mr.Hubby cakap
"Ni ha surat yang awak tak sabo na tunggu"
hampeh kan dok perli²
Citer pasal e-filing ni teringat dulu²
masa 1st time diperkenalkan
kitorg terus cuba ah kononnye nak advance
masya'allah punye ah sesak masa tu
berejam² tunggu dah ah xde tempat duduk
berdiri berejam² macam nak patah kaki
pastu 2nd year try wat kat umah
tapi line lak hampeh
actually me lupe camne nak wat
last² lagi 3 ari tarikh tutup gi LHDN wat kat sana jek
tapi lagi ramai dari tahun sebelumnye
amik ko dari pagi sampai tengahhari
sempat gi b/fast, lunch & shopping
last year kitorg wat sendiri kat umah
dengan jayanye tanpa berasak² kat sana
tapi ada kemusykilan masa mule²
daftar dulu kata staff LHDN
sijil digital tu limitnye 3 tahun
so tahun ni leh guna lagi ke takgaknye...
Mr.Hubby dok asak jek tanya macam ah wife dia ni keje LHDN kan
but thanks to MIMI dengan senangnye
just email saja tuk bertanya....

Note : tapi xleh wat lagi EA belum sampai...

5 yang membebel:

::Umi Sufira:: said...

Mummy Dasy, pakai e-filing semuanya serba mudah..mimi suka and happy dapat membantu:)

Redbloodsnow said...

huhu...sempan perli lg ek hubby mumy tuh..lawak²

:P tersengih zie baco

Qasehku said...

Sya pn tgah tggu EA form nk wat filing tuk ths year hehe..

Siti @ nurie said...

siti pun baru 2 thun lpas guna e-filing...w,pun siti tak pernah kene byr income tax, tapi suka wat...sbb kwn2 hubby suka minta tlong siti watkn e-fling diaorg...he he he...

Jess said...

setakat ni saya tak pernah try e-filling, masih kat style lama, malas nak pgi pejabat income tax minta pin number.

From Jess
http://kidsislands.blogspot.com/

 

Ω Bebelan DaSy Ω Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea