Tuesday, February 17, 2009

Sup tulang & asam rebus

Jot Down by Mummy Dasy at 2:18 PM
Ahad lepas masa ngah berchit-chat ngan Pn. Hernee & Omel hehehe
disebabkan ralit Mummy tgk jam dah nak kul 3pm++
alamak belum masak lauk lagi ayah balik kul 5pm
Mumy stop berchit-chat sbb nak masak okie
diorg (Pn. Hernee & Omel) still lagi berchatting
untuk pengetahuan masih belum mandi lagi dua-dua tu
tak tau ah mandi kul bape hahahah (ampunkan patik ye)

Mule2 nak masak asam pedas tapi x jadi coz ayah request asam rebus, 2 ari lepas pun masak yang sama cos ayah suh gak. resepi from MIL


Gulai Asam Rebus

Bahan-bahan:-

2-3 btg serai
Bawang putih
Kunyit*
Bawang*
Lada kering*
Ikan Parang
Asam Jawa
Garam
Bahan Perasa

Cara2:-

  1. Serai ngan bawang putih diketuk.
  2. Susun serai kat dasar periuk.
  3. Masukkan ikan dan bawang putih.
  4. Bahan2 bertanda * diblender pastu tuang atas ikan, Buat air asam pekat tuang dalam blender bersama bahan perasa.
  5. Air asam yg cair tuk buat kuah banyak mana yang suke letak atas dapur sampai masak.
Dalam masa yang sama wat sup tulang. Cara Mummy senang coz ayah tak suke rempah tukis.

Sup Tulang
Bahan-Bahan :-
Tulang 1kg
Kentang
Sup bunjut
Cara-cara:-
  1. Rebus tulang sampai empuk bile dah empuk masukkan sup bunjut & garam.
  2. Biarkan sekejap baru masuk kentang & then bile kentang empuk dak boleh dimakan.

Sambal kicap x reti wat selalu amik kat umah my MIL jek coz dia wat banyak sebotol beso pastu sampan dlm fridge, anak2 datang amik jek heheheh...




Till next episode...

7 yang membebel:

genny da bomb said...

wah senangnye wat sup tulang hehehhe...campak je sup bunjut kan...dappp

Mummy Dasy said...

Genny--> hehehe tu my style cos hubby tak makan rempah tu.

Mummy Dasy said...
This comment has been removed by the author.
Cho Zila said...

>>salam..
>>asam rebus kalau tak sedap mulut memang best dan senang nak masak..
>>tulang raya korban dulu tak masak lagini..bolehler buat..

Mummy Dasy said...

chozila --> lamanye simpan tulang hehehe

Mummy Dasy said...
This comment has been removed by the author.
.:Hernee Nazir:. said...

woi ngutuk gue ae? hehehe

 

Ω Bebelan DaSy Ω Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea