Tuesday, July 28, 2009

Tak Terkawal

Jot Down by Mummy Dasy at 5:48 AM
Bila anak-anak dah membesar ni macam-macam perangai keluar
makin Mummy tak terkawal.
As for Danish, mulut dia macam2 yang kuar
pnah sekali dia kuarkan statement maut

Mr.Hubby "Abang bagi ayah air ckit"
Danish ngan selamba menjawab "Amik sendiri, kan ada tangan"
me tengok hBy dah merah muka, ayoyo klu tak diredakan harus kena budak tu
me cakap ngan Danish "Abang, say sorry"
Danish "Betul ah, orang cakap. Nape kena minta maaf?"
me "Mana boleh cakap camtu ngan org tua"
Mr.Hubby "Dah biar dia, nanti nak susu wat sendiri"
bile Mr.Hubby dah cakap camtu me diam jek ah,
tapi dalam ati terfikir itu ke cara yang betul nak ajar dia????
lama gak ah hBy biarkan Danish even barang2 pun kena bawak sendiri.

Salah satu kes lak melibatkan Daneen,
mulut minah ni skang makin kuat menjawab dan melawan.
tiap2 ari nak majuk, semalam nyaris makan lada
hBy suh mandi, Daneen taknak jawab menjerit2 sambil tengking2
Mr.Hubby pujuk lagi tapi bile dah kata dia taknak,
memang dia taknak habis2an, sambil itu dia baling ape yang di depan mata
hBy makin naik angin coz perangai dia dah tak boleh makan pujuk.
klu hitam kata dia hitam ah xleh tukar lagi.

Mummy sebagai mak hanya diam jek klu hBy naik angin
coz diorang klu ngan Mummy macam nak terkeluar anak tekak menjerit
hapah diorang wat dek jek, wat x dengar
kadang2 sakit betul ati ngan pangai anak2.
Tapi bile time angin nak mendengar, cakap slow pun diorang ikut.
Harap bile dah beso, nanti pandai diorang fikir...
jangan sampai ke dewasa sudah....
doakan hanya yang terbaik untuk anak2
AMIN.....



head4_edited-1

20 yang membebel:

Ahliahnizam said...

Salam.

Saya nak kasi tips skit :).
Amalkan baca surah toha, ayat 1 hingga 8. Kemudian tiupkan ke telinga dan ubun2 anak waktu depa tidur.

Doa ini untuk melembutkan hati anak-anak, Insya-Allah ;)

mummy_ayu said...

samalah kita, ian tu pun kenkadang boleh tahan. selalu je sabar, kalu tak kena dah, tapi kenkadang kena gak..nak mengajar. minta minta dah besar sok, boleh fikir, mana baik mana tak baik..amin!

pizet77 said...

bykkan bersabar la kak...susah gak nak mendidik anak ni ye...nasib la pizet br on the way...tak tau lg mcm mana peelnya nnt...hehe

Aziza_Hairol said...

pehh sama gak dengan asyraff n Qiss kak.... macam2 benda dah terkeluar mulut dia, sabar je lah kan, mudah-mudahan tak sampai kebesar.

kirana said...

mmg menguji kesabaran betui la..nak2 bila depa wat perangai guling2 atas lantai..hhuhu

kadang2 kite rasa mcm kite ni ibu garang pulak..yer la..ckp lembut2 elok2..buat tak heran..nak kena tinggikan suara gak..tu yg jd tarzan tu..

shahliza94 said...

macam tulah mummy....dulu mamat ngan danish asik nak bergaduh jer..sket2 nak bertumbuk. tapi lepas liza amalkan doa " ya Allah ya tuhanku, lembutkanlah hati anakku (sebut nama) sebagaimana kau melembutkan nabi Daud akan besi." tiup kat ubun2 dia.... alhamdulillah....berhasil. kalau ada doa pelembut hati yang lain, gabungkan jer....

Mummy Dasy said...

Ahliahnizam :: Salam.. thanks akan diamalkan insya'allah

Mummy Dasy said...

mummy ayu :: Amin

Mummy Dasy said...

pizet77 :: Insya'allah yg baik..

Mummy Dasy said...

Aziza_Hairol :: Betul, mudah2an x sampai beso..

Mummy Dasy said...

kirana :: Tul ah tu pangai Daneen, kadang2 kat shopping complex dia dok berguling

Mummy Dasy said...

shahliza94 :: Thanks... akan diamalkan

ikiqzana said...

biasa la anak2 mmg camgitu.. lagi kita kata jgn, lg tu la diaorg nk buat.. kita sebagai ibu hanya mampu mendoakn yg terbaik tuk anak2 kita...

klu anak2 zana degil, terus je zana ambi rotan.. baru diaorg takut... klu ckp yg bukan2 mmg x pernah lg..

Gieyana said...

Hmmm susah gak kan nak jaga anak2 nie...risau gak kalau perangai diorang dh x bleh nk berubah dh kan....

Mummy Dasy said...

ikiqzana :: Rotan tu mmg xpnah dibuat orang hBy mmg letak dalam keta coz dalam keta pun diorang wat pangai

Mummy Dasy said...

Gieyana :: Tulah pasal..

alimaz said...

salam... ada ustaz penah cakap..kalau anak degil selain baca ayat surah toha....ambil 7 batang lidi diikat bersama then pukul kaki....hanya kaki angkat lidi hanya paras pinggang.....

Mummy Dasy said...

alimaz :: salam...Thanks ... angkat lidi hanya paras pinggang tu camne?

Mama Qaseh said...

Ank2 ksang suma patern cmni gaknya kan Mummy..salah sape gaknya kan..bkn mkna kita tk pnh blembut bla bcakp ngn dorang..tp kdg2 dorang nya agresif semacam jer mcm laa kita ni wat salh apa..sya dh byk jga jmpa ank2 cousin sya pn cmtue..memg menguji kesabaran..
Ni skang dak Qaseh tue pun dh mula pndai melawan tau tp apa yg d ckp pn tk paham huhu..
Sbr yea Yang..sma2 laa kita mndoakn yg terbaik tuk ank2

niza said...

samalah gak ngn aqil n damia...tp aqil still bleh dgr ckp lg...but kena ckp lembut ngn dia la...damia lak kite ckp lembut caner pun...jarang skali dia nak ikut...kdg frust gak tgk pangai dia...

 

Ω Bebelan DaSy Ω Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea