Saturday, January 31, 2009

So Bored

Jot Down by Mummy Dasy at 12:23 PM 5 yang membebel

Ish..... Bosan betul...............

ape ah nasib

tahun ni kebanyakan

dateline on saturday & sunday

huuuwwwwwwwwwwaaaaaaaaaaaaaaa

selalu saturday & sunday tu untuk

mummy bersantai,

menghabiskan masa ngan anak2

dan yang paling penting untuk
MySpace
sepuas2nya x kira ah pagi,petang,siang @ malam :-)



Till next episode...



Thursday, January 29, 2009

Big Big World

Jot Down by Mummy Dasy at 9:40 PM 4 yang membebel
Actually ni fav. song Mummy dari dulu smpi skarang...

Hayati bait2 lyricnya, 1st time dengar terus jatuh cinta weii.... ni lagu fav. masa zaman2 remaja dulu:-) masa ngah nak cari lagu tuk MP3 Danish semalam terjumpa lak lyricnye.............. so layanzzzzzzzzz

Big Big World

I'm a big big girl

In a big big world

It's not a big big thing if u leave me

But I do do feel

That I do do will

Miss u much

Miss u much


I can see the first leafs falling

It's all yellow and nice

It's so very cold outside

Like the way

I'm feeling inside


I'm a big big girl

In a big big world

It's not a big big thing if u leave me

But I do do feel

That I do do will

Miss u much

Miss u much


Outside it's now raining

And tears are falling from my eyes

Why did it have to happen

Why did it all have to end


I'm a big big girl

In a big big world

It's not a big big thing if u leave me

But I do do feel

That I do do will

Miss u much

Miss u much


I have your arms around me

Warm like fire

But when I open my eyes......

Your gone


I'm a big big girl

In a big big world

It's not a big big thing if u leave me

But I do do feel

That I do do will

Miss u much

Miss u much


I'm a big big girl

In a big big world

It's not a big big thing

If u leave me

But I do

Feel I will

Miss u much miss u much






Till next episode...

Sinus

Jot Down by Mummy Dasy at 2:49 PM 1 yang membebel
Ini kesinambungan dari entry ni. Menurut Dr. Hasnahbi hidung pakngah bengkok tapi belum leh buat operation lagi tak tau nape? Maybe disebabkan sinus, mule2 Mummy mcm blurr mmg selalu pun bile google baru tau ape penyakit tu, merbahaya gak ghupenye, that's mean Mummy kena amik semula Sendayu Tinggi pny produk.

Apa itu Resdung?
Istilah Perubatan Tradisional - Ia merupakan kerengsangan hidung yang boleh menyebabkan hidung dan organ-organ lain menjadi gatal dan menimbulkan ketidakselesaan.

Istilah Saintifik - Merupakan virus kanser yang hidup di bawah lapisan kulit. Ia mengalirkan darah kotor yang menjadi punca kepada kerosakan kulit muka. Virus ini turut mengalir bersama darah yang boleh menjadi punca kepada kerosakan organ-organ tertentu dalam badan.

Resdung adalah perkataan yang digunakan untuk menggambarkan pelbagai penyakit hidung.Salah satu punca gejala resdung adalah akibat jangkitan bakteria keatas hidung dan rongga disekelilingnya.

Dianggarkan hampir 25% penduduk negara ini mengalami penyakit resdung yang serius. Diantara tanda-tanda resdung ialah gatal-gatal, hidung berhigus atau tersumbat, sakit kepala terutama di dahi dan pipi, kelumumur yang berterusan walaupun bermacam syampu dan ubat telah digunakan. Penyakit resdung juga dikenali 'sinusitis'. Ramai yang tidak memandang serius tentang penyakit ini tapi sebenarnya boleh mendatangkan bahaya kepada penghidapnya. Untuk kanak-kanak, ia boleh sebabkan jangkitan sellulitis dan merah pada bahagian mata. Akhirnya boleh menyebabkan buta. Manakala untuk orang dewasa, ia boleh menyebabkan nanah daripada sinus frontal tidak dapat keluar daripada hidung dan akan masuk serta memenuhi ruang dalam otak. Ini akan menyebabkan dinding pemisah akan menjadi semakin tebal dan boleh mengakibatkan sinus mudah tersumbat.

APAKAH SINUS ?

Sinus merupakan rongga atau ruang udara yang berada di tulang muka. Rongga ini bersambung ke hidung melalui saluran yang sangat kecil.Biasanya lendir dihasilkan oleh rongga ini setiap masa dan disalirkan kedalam hidung.

Ramai beranggapan tulang muka padat (solid) sebenarnya mengandungi ruang-ruang udara.

Ruang-ruang udara ini, menjalankan fungsinya bagi meringankan tulang-tulang kepala untuk dengungan (resonance) normal suara manusia.

Ruang-ruang sinus ini sebenarnya mempunyai pintu yang terbuka yang menghubungi ruang tersebut dengan hidung.

Sehubungan itu, pintu-pintu perhubungan ini menyebabkan penyakit di hidung boleh masuk ke dalam sinus di mana ia sering keluar ke ruang hidung.
Jika aliran dari sinus ini tersumbat maka lendir ini akan berkumpul seterusnya kumam (bakteria) akan membiak didalam rongga sinus ini.Ini menyebabkan penghasilan nanah dan juga bengkakkan didalam lapisan hidung.

APA YANG TERDAPAT PADA SINUS YANG NORMAL

Pada sinus yang normal, terdapat ruang udara dan sedikit cecair yang sentiasa dihasilkan oleh dinding sinus.

Seperti dinding ruang hidung, ia sentiasa dibasahi bagi mengawal kelembapan (humidity) yang terdapat dalam paru-paru mengikut kesesuaian paru-paru manusia.

Bagaimanapun, cecair ini tidak statik sentiasa mengalir keluar dari sinus melalui pintu dan terus ke hidung.

Dari hidung ia akan mengalir masuk ke belakang hidung terus masuk ke dalam tekak.Kebanyakan penyakit sinus disebabkan oleh penyakit-penyakit hidung.

Terdapat empat ruang sinus utama iaitu :

* Sinus maxilla
* Sinus ethmoid
* Sinus frontal
* Sinus sphneoid
APAKAH RESDUNG(SINUSITIS)

Resdung merupakan sejenis penyakit di mana terjadinya radangan pada rongga sinus yang disebabkan oleh jangkitan kuman.

Antara kuman yang menjadi punca penyakit ini ialah:

* Streptococcus
* Staphylococcus

Pada keadaan normal, kedua-dua jenis kuman ini sememangnya sedia ada terdapat pada rongga hidung tetapi ia tidak menyebabkan apa-apa penyakit.

Malah, dengan sistem pertahanan tubuh yang kuat ia dapat dikawal. Sebaliknya, sekiranya berlakunya kepincangan pada pertahanan tubuh bakteria ini dapat membiak tanpa kawalan dan menyebabkan resdung.

GEJALA RESDUNG(SINUSITIS)

• Hidung selalu tersumbat
• Lender dari hidung dan tekak
• Sakit atau rasa berat muka terutama kawasan diantara mata
• Sakit tekak yang berpanjangan dan berulang
• Demam atau rasa tidak sedap badan yang berpanjangan
• Gejala alahan hidung seperti bersin,gatal hidung dan sebagainya
KEMUDRATAN RESDUNG(SINUSITIS)

• Jangkitan nanah dikawasan sekeliling mata
• Jangkitan otak
• Sakit tekak yang kronik
• Jangkitan tulang muka
• Menerukkan keadaan lelah
• Berdengkur secara kronik
• Menyebabkan jangkitan telinga dan tonsil
• Alahan hidung
• Selsema biasa yang melarat

PUNCA BAKTERIA MEMBIAK

Punca utama yang menyebabkan bakteria membiak apabila pintu-pintu rongga sinus tersumbat. Ia tersumbat apabila berlakunya:

a. Radangan pada hidung.

Faktor-faktor yang menyebabkan radang hidung ialah apabila berlakunya:

* Jangkitan kuman dan alergi (alahan).

Sekiranya keadaan ini berlaku dinding hidung membengkak. Apabila lapisan ini membengkak ia akan menutup pintu sinus.

b. Ketumbuhan atau polip pada hidung di mana tumor ini menutup pintu rongga sinus (ostia) seperti ketumbuhan malignant (kanser di hidung)

Apabila ostia tertutup cecair daripada rongga sinus tidak dapat keluar dan bertakung.Apabila berlakunya takungan ini, bakteria akan membiak yang menyebabkan terjadinya resdung.

c. Jangkitan pada gigi geraham atas

Akar umbi gigi geraham atas berada di sinus maxilla. Apabila seseorang mengalami sakit gigi, ia akan menjangkiti akar gigi dan keluar ke sinus. Keadaan ini berlaku sekiranya gigi yang berpenyakit tidak dapat dikeluarkan sepenuhnya oleh doktor gigi. Ada kalanya dalam proses mencabut gigi, akarnya terpatah dan tertinggal.

d. Genetik

Resdung bukanlah penyakit genetik, tetapi alahan yang diwarisi yang menyebabkan sinusitis itu merupakan genetik.

JENIS RESDUNG(SINUSITIS)

* Akut
* Kronik

AKUT

Ia berlaku dalam tempoh dua minggu bermula dengan jangkitan rhinitis atau serangan alahan yang berulang-ulang yang serius pada hidung. Keadaan ini menyebabkan tersumbatnya hidung.

Sekiranya resdung akut tidak dirawat dengan sempurna, cairan dalam rongga sinus itu tidak dapat dikeluarkan dengan rawatan. Sehubungan itu jangkitan akan berlaku berterusan, tetapi tahap keterukannya tidak seteruk resdung pada peringkat kronik.

Antara ciri-cirinya ialah :

* Hidung berair, tersumbat dan terjadinya rasa sakit berdenyut di muka dan bahagian depan kepala terutama di dahi dan pipi.
* Serangan biasanya berlaku pada waktu pagi dan semakin berkurangan pada waktu petang.
* Rasa sakit apabila seseorang tunduk dan sujud.

KRONIK

Serangan resdung akut yang kerap berlaku akan menyebabkan penyakit ini berubah menjadi kronik.Seseorang yang menghidap resdung pada peringkat kronik, pesakit akan mengalami:
· Kegatalan pada bahagian muka yang teruk
· Jerawat yang banyak, ada juga individu yang tak berjerawat.
· Kerap bersin pada waktu pagi
· Ada kalanya hidung tersumbat
· Tanpa demam tetapi hingus bertambah
· Sakit pada bahagian muka berkurangan tetapi selalu sakit kepala
· Cecair hingus berwarna hijau dan berbau busukAda kalanya bau busuk ini tidak dapat dirasai atau disedari oleh pesakit tetapi disedari oleh ahli keluarga atau rakan-rakan sekeliling.

INDIVIDU BERISIKO

* Mereka yang alah kepada habuk dan makanan yang menyebabkan hidung mereka tersumbat
* Mereka yang mempunyai ketumbuhan dalam hidung
* Mereka yang mempunyai kelainan (abnormality) dalam hidung seperti septum dinding pemisah hidung yang bengkok
* Turbinate dinding tepi hidung terdiri daripada tiga turbinate iaitu tulang-tulang dinding yang mempunyai para. Mereka yang mempunyai turbinate yang besar, berisiko untuk mendapat resdung kerana ia menyumbat sinus.
KOMPLIKASI

Resdung yang tidak dirawat dengan sempurna boleh mengakibatkan komplikasi serius kepada kanak-kanak dan orang dewasa.


* Kanak-kanak
Resdung di kalangan kanak-kanak menyebabkan ia merebak ke dalam mata, mengakibatkan jangkitan sellulitis dan nanah (abses) mata. Sekiranya ia dibiarkan, ia boleh menyebabkan mata menjadi buta.
Punca yang menyebabkan kanak-kanak berisiko menjadi buta kerana dinding pemisah ethmoid dengan mata sangat tipis di mana sinus frontal mereka masih belum terbentuk.
Sehubungan itu nanah akan dikeluarkan dari rongga mata.
Pada tahap kritikal doktor akan membuat satu laluan supaya cecair dari sinus ethmoid dapat dikeluarkan dari hidung dan ia tidak bertakung lagi.

* Dewasa
Bagi orang dewasa, nanah dari sinus frontal tidak dapat keluar dari hidung dan akan masuk memenuhi ruang dalam otak. Dinding pemisah ini menjadi semakin tebal dan sinus frontal telah terbentuk dengan sempurna.
Bagaimanapun, keadaan ini mengakibatkan ostia mudah tersumbat. Bahagian sinus maxilla merupakan kawasan yang sering dijangkiti resdung, tetapi komplikasinya amat jarang berlaku.
Ini kerana nanah tidak boleh menembusi dinding maxilla yang tebal. Namun, sekiranya nanah merebak ke dalam otak, pesakit perlu menjalani pembedahan sinus frontal dan pembedahan neurosurgery. Bagi kes-kes seumpama ini, kadar kematian meningkat hingga 40 peratus.

Till next episode...

BUSY

Jot Down by Mummy Dasy at 12:33 PM 2 yang membebel
HUUUUUUWAAAAAAAAAAAA
Keje x siap lagi
dateline dah dekat ni
banyak lagi belum settle
tapi gatal sempat lagi
nak update blog
pasni


.














.












.










.


akan update bile di rumah sahaja not office hour
(leh caya ke)

Till next episode...

SHOPPING

Jot Down by Mummy Dasy at 9:00 AM 0 yang membebel
Akhirnya dapat gak mummy shopping :-)
TQ Ayah,
Tapi bukan shopping untuk diri sendiri tapi shopping belanja barang dapur dah akhir2 bulan ni faham2 jek ah ye, banyak barang yang kering habis stok.... Petang gi GIANT memang selalu beli barang dapur kat situ. So seperti biasa sebelum gi Ayah lah tukang wat list ape yang nak dibeli.
Budak kecik ni suah nak suh duduk setiap kali kuar mesti berdiri bila suh duduk tak nampak luar kata dia, suh duk dalam carseat sakit badan kata dia :p
Antara list ayah.........
  1. Sustagen Kid & Junior - 10kotak

  2. Sabun mandi us & anak2

  3. Berus gigi us & anak2

  4. Ubat gigi us & anak2

  5. Beras

  6. Kicap

  7. Sos cili, tomato & tiram

  8. Sudu & garfu (tak tahu mana hilang makin lama makin ckit tu yang beli)

  9. Dynamo

  10. Softlan

  11. Pampers


And ada gak barang2 yang tak termasuk dalam list ayah, mummy angkut jek mcm air kotak, junkfood and yg paling keterlaluan toilet gel block hhahahha ni gara2 tension Mummy amik jek ape yg ada depan mata, last2 bile dah bayo pastu masuk jek barang2 dlm bonet ayah pening pala dah over budget :-) SO SORRY

Pastu gi makan kat AEON BI, semata2 nak gi makan klu ikut Mummy makan kat Giant jek sudah sebab ayah yang kuar duit ikut jek w/pun perut dah keroncong. Smpi Bi makan kat Johnny (pic's bawah ni kat Johnny Daneen ngah ngamuk dah lapo)

Pastu ada show sempena CNY kat stage ground floor kitorang kat Level 1. Dancers nampak macam chinese semuanya.....

Yang ni aksi Daneen tiru dancer kat atas tu, dia pun siap wat gak tapi kat atas lantai semua orang kiri kanan tengok siap gelakkan coz dia siap joget2 ngan nyanyi2 bagai aduh bengang giler muke ayah ngan mummy, pastu ayah angkat jek dia boleh cakap "Adik not yet finish" ayah buat dunno jek coz dah bengang.Gambo bawah ni sementara tunggu danish gi toilet minah ni nak main tipon lak Mummy layan jek, siap wat aksi CICAKMAN katanye ngan rambut macam ape meresai...

Ni lak kat depan Padini diorg takleh masuk coz trolley takleh bawak masuk so tgg kat luar jek Mummy masuk sorang2 senang nak pilih ape yang patut tapi last2 tak beli ape2 pun coz tak ada yang berkenan.And last but not least ayah mesti nak gi beli Big Apple tapau bawak balik buat makan malam beli Hawaii Five o, The Alien, Choreo, Chocoholic & Pink Twister




Till next episode...

Wednesday, January 28, 2009

Sahabat

Jot Down by Mummy Dasy at 10:01 PM 4 yang membebel
Terjumpa kata2 ni kat 1 blog tapi lupe mana 1 maaf ye copy n paste kat sini untuk renungan, coz to mummy skang ni susah nak dapat sejati lebih ramai yang bermuka2 jek kat depan bukan main baik belakang bukan main plak mengutuk and mengata ni cume my cents opinion x melibatkan mana2 pihak.... Harap maklum....cewah

"Persahabatan sejati layaknya kesehatan, nilainya baru kita sedari setelah kita kehilangannya..."

"Seorang sahabat adalah yang dapat mendengarkan lagu didalam hatimu dan akan menyanyikan kembali tatkala kau lupa akan bait-baitnya."

"Bertemanlah dengan orang yang suka membela kebenaran. Dialah hiasan dikala kita senang dan perisai diwaktu kita susah."

"Namun kita tidak akan pernah memiliki seorang teman, jika kita mengharapkan seseorang tanpa kesalahan. Kerana semua manusia itu baik kalau kita bisa melihat kebaikannya dan menyenangkan kalau kita bisa melihat keunikannya tapi semua manusia itu akan buruk dan membosankan kalau kita tidak bisa melihat keduanya."

"Tak seorang pun sempurna. Mereka yang mau belajar dari kesalahan adalah bijak. Menyedihkan melihat orang berkeras bahwa mereka benar meskipun terbukti salah."

Till next episode...

TENSION LAGI

Jot Down by Mummy Dasy at 9:48 AM 5 yang membebel
tension..... tension......

tension.......aaaaaaaahhhhhhhhhhhh......

ha kau ni tahap gaban punye tension

broadband celcom ni hampeh tul ah

time emergency ni ah buat hal

ish tension..........


Dear Ayah,
mummy nak shopping


Till next episode...

TENSION

Jot Down by Mummy Dasy at 9:36 AM 0 yang membebel
Ahhh... Tension....
tension......tension........

Cakap salah xcakap salah
kang maki jadi hal plak
harus ikut kata mummysarah
time bengang2 ni kena gi shopping
hehehhehe
harus 1/2 day arini

AKU NAK SHOPPING
hampeh tul ..........................


Till next episode...

Monday, January 26, 2009

Shuffle

Jot Down by Mummy Dasy at 11:52 PM 0 yang membebel

video


Layanzz video Danish wat shuffle ni kes tgk AC Disini persembahan gang BAD BOYS (Adam). Pastu cbuk suh mummy jadi cameraman amik video dia terkinja2 entah hape2 jek boleh haus tapak kaki hentak2 lantai tu :-),,,,, abaikan sore latar tu yek....

Till next episode...

Kek Zebra

Jot Down by Mummy Dasy at 10:11 PM 0 yang membebel
3 ari xde entry coz dilanda kemalasan tahap gaban yang amat. Lagipun budak kecik 2 orang tu demam dan masih lagi deman. Petang tadi mummy wat kek zebra. Resepi dapat kat sini.





Tapi belang2 zebra tak nampak sangat coz sepatutnya pakai loyang bulat 8" tapi mummy wat pakai loyang square pastu nak cepat siap coz byk lagi keje nak wat. Tapi takpe rasa dah ada nanti lain kali mummy try lagi kali ni nak wat ikut prosedur. :-)


Till next episode...

Friday, January 23, 2009

AGE BY STAGE

Jot Down by Mummy Dasy at 2:42 PM 0 yang membebel
Pagi tadi beli magazine YOUNG PARENTS, terjumpa artikel so publish untuk renungan. Mummy ada problem ckit ngan Daneen coz pangai lain ckit ngan Danish over manja kot. Daneen baya cam ni dah ada adik wah xkan ah mummy nak kena preggy lagi oh no no no no .......:-)

2 YEARS OLD

The typical two-year-old is so full of her own importance, she sees the world only from her point of view, expects to get things her own way, and uses every resource she has to make sure she wins the power struggle. That's why tantrums are so common ot this age.

Most parents find this a stressful time. Many report that the constant battle of wills between themselves and their young child is exhausting, as each becomes more and more determined to gaincontrol over the other. Many of these confrontations, however, can be avoided if cooperation is practised instead of confrontation.

DO
  1. Explain to your child why she should cooperate - selalu gak buat hapah tak dilayan dia etc, adik lepas main kemas toys, selamba dia jawab "malas"

  2. Take action if she persistently refuses to cooperate - selalu gak tapi baru cakap adik cepat buat nnt mummy hanger, dah melalak wah pandai tul berlakon coz tak pasal2 mummy yg kena marah ngan nenek dia melalak mcm org kena dera

  3. Use rewards and praise to encourage her to cooperate - yang ni berkesan tapi setiap kali jugak ada upahnya

  4. Time Rewards and punishments properly - mesti ke ni

DON'T

  1. Try to bully your toddler into cooperating with you - ni mummy yang selalu kena bully ok

  2. Suggest to her that she should cooperate simply because you tell her to

  3. Make empty threats - ni mummy selalu gak wat klu dah tension tahap gaban, always scared her "main ah kat luar tu ada hantu, biar dia makan adik" hehehhe

  4. Be afraid to reach a compromise with your child - sometimes, she refuses to cooperate because that is the only way she can develop her independence. There should always be room for compromissse. Rules can be bent at times, without breaking them.

Be Patient * None of these methods are guaranteed to win your two-year-old's cooperation every time. But they do provide a good starting point. Whatever method you use to encourage cooperation from your two-year-old when she is being difficult, try to apply it consistenly.

Despite your best intentions, however, there may be times when your toddler will not do anything you say, no matter how sensitive and understanding you are towards her and the situation. And you may become so angry that you feel ready to explode. Be ready to walk out of room or away from her until your temper has cooled down. A break of even a few minutes away from an obstinate two-years-old can be enough to defuse the tension between you.

Till next episode...

DREAM CAR

Jot Down by Mummy Dasy at 10:41 AM 0 yang membebel
Kalau ah mummy banyak duit harus ku sambar keta ni. Actually keta ni mummy nampak masa gi PSH ari rabu lepas, tapi jauh sgt ayah takut kena tangkap hehhe dari dekat warna memang mengancam aduh ku dah tergoda.
Bawah ni plak masa mummy baru nak amik ayah boleh tutup tingkap ceh dengki jealous ah tu.

Tapi sebelum tu u all nak tau x no. flatnye, kat gambo tak nampak ah mummy nak crop pun still tak nampak coz masa amik gambo jauh sgt,no. flatnye ialah
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
TMJ..... i like
sebab tu ayah takut masa mummy amik gambo keta tu




Till next episode...

Thursday, January 22, 2009

Khasiat berpeluk

Jot Down by Mummy Dasy at 11:08 PM 2 yang membebel
KHASIAT PELUK ISTERI
Dapat Info ni dari web sebelah so copy n paste kat sini tuk buat tatapan yek.Tapi peringtan khusus untuk yang sudah berkahwin sahaja yek bagi yang belum tu belajar dulu tapi janngan di praktikkan ye:-).

Seorang suami yang memeluk isterinya untuk sekurang-kurangnya 10 saat setiap pagi akan panjang umurnya lima tahun.

Pakar motivasi Datuk Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah berkata, fakta berdasarkan kajian oleh seorang pakar di Jerman mengenai hubungan antara sentuhan Dan tahap kesihatan.

``Seseorang itu boleh panjang umur jika memeluk isterinya setiap Hari kerana pelukan Dan sentuhan boleh menyebabkan tubuh manusia mengeluarkan pelbagai hormon termasuk endorfin yang baik untuk kesihatan tubuh.

``Bagaimanapun, sebagai seorang Islam Kita tidak harus lupa ajal Dan maut terletak di tangan Allah,'' katanya ketika memberi syarahan bertajuk Perkahwinan Dan Seks: Penawar Dan Rawatan Bagi Banyak Penyakit' di Persidangan Ketiga Perubatan Daripada Perspektif Islam anjuran Pusat Perubatan Universiti Malaya di Hotel Sheraton Subang di sini Hari ini.

Hormon endorfin adalah sejenis bahan kimia semula jadi yang bertindak sebagai penahan sakit Dan mengurangkan keresahan. Jelasnya, selain mempunyai kesan positif dari segi saintifik Dan kesihatan sentuhan, pelukan Dan gurau senda antara suami Dan isteri juga merupakan sunah Rasulullah s.a.w.

Tambah beliau, Ada kajian di Amerika Syarikat (AS) juga mendapati pelukan suami dapat mengurangkan tahap kolesterol Dan meningkatkan kesihatan isteri.

``Oleh itu suami yang inginkan isterinya menurunkan berat badan digalakkan peluk isterinya lebih kerap,'' katanya disambut dengan gelak ketawa oleh peserta persidangan itu.

Jelas beliau, hubungan seks dalam penuh rasa kasih sayang juga dapat membantu pasangan untuk awet muda Dan berketerampilan menarik.

``Wanita yang mempunyai kehidupan seks yang baik Dan bahagia akan lebih cenderung untuk menghiasi diri,'' kata Fadzilah

Till next episode...

BODOHButa IT

Jot Down by Mummy Dasy at 2:15 PM 2 yang membebel
HUUUWWWAAAA
.
.
.
.
.
.
Habis widget semua hilang
SOMEBODY HELP ME

Till next episode...

Wednesday, January 21, 2009

Terlebih Sudah

Jot Down by Mummy Dasy at 3:32 PM 0 yang membebel
Wah,
Terlebih sudah entry untuk arini giler kuasa betul mummy arini
.
.
.
.
.
Stop for now ya :-)
bersambung esok hehhee
Till next episode...

Hajabi & Ariani

Jot Down by Mummy Dasy at 3:07 PM 0 yang membebel
La ni ngah kemaruk ngan Tudung Ekin, orang lain kemaruk mummy pun kemaruk gak hehhe. Ada a few mummy beli online tapi DIY....

Ni tudung Hajabi beli online diorg DIY tudung ni, tapi pagi tadi mummy hangin coz ayah sidai tapi tak tau ayah basuh tangan ke tidak jangan dia masuk dalam washing machine tudung ni sudah ye, hehehe. Tudung ni sedap pakai coz ada button kat belakang tak yah pakai brooch.


Yang ni Tudung Ekin ada 3 tapi jarang pakai sangat coz macam tak serasi ngan mummy sangat bile pakai ada2 masa dia macam terkedepan tak tahu apa masalah. Mummy pakai kalau gi jemputan kahwin jek. :-)


Till next episode....

Pinky Girl

Jot Down by Mummy Dasy at 10:46 AM 1 yang membebel
Petang semalam gi tengok pakngah lagi kat PSH dalam kul 5pm baru gi coz tunggu Danish bangun tido dulu. Pakngah belum boleh keluar ward lagi setakat semalam check-up batang hidung senget cam kelako jek ayat mummy ni.... hehhehehe patutnya arini kuar tapi pagi tadi call belum bleh lagi ngah pakai oxygen mask tak tahu apa kes lak.

Actually nak citer pasal minah ni, nampak anak patung celah kelengkang dia tu hat tulah "BABY" kalau fokus dekat bloggers boleh nampak betapa hitamnya hidung "BABY" ni coz tiap2 ari di sepit ngan jari oleh ownernye. BABY ni at first mummy beli kat Mid Valley, pastu lama2 makin hitam dah tak leh nak basuh, ayah dah bising coz 24 hours stick ngan BABY dah tak leh berlepas, yang menjadi mangsa kena marah of coz ah mummy sebab mummy yang belikan and ajar untuk dijadikan busyuk. Pastu puas gak cari online, kirim ngan orang tolong carikan kat MV or mana2 ah kalau terjumpa huwaa takde mummy dah risau coz kesian dah hitam sesangat2 dah macam arang. Tapi nasib baik masa gi Singapore jumpa kat butik Cerisi,Jurong Point. Alhamdulillah dah ada 2 snang basuh 1, 1 lagi leh pakai, tapi tak sampai 1 hari hidungnya dah bertukar colour heheheh....

Sejak dah beso dah pandai cakap ni setiap kali nak kuar dia pilih sendiri apa yang dia nak pakai & kadang2 kalau mummy yang siapkan kalau dia berkenan tu ok ah dia pakai mana yang dia tak berkenan memang dia takkan pakai kalau dipaksa macam orang kena histeria ah jawabnye.... ish ngikut pangai sapa ah gaknya....


Suka buat tangan macam tu bertongkat dagu :-) budget cun ah tu...........

Suka ngangkang camtu tapi pandai lak tutup ngan BABY :-)


Till next episode.....

QURRATUL 'AIN

Jot Down by Mummy Dasy at 10:16 AM 0 yang membebel
Semalam mummy ngah poning2 kat umah, tiba2 dgr bunyi keta jengah ghupenye tokngah & nekngah datang bawak cucu dia. Mummy gi umah nenek tengok ape yang patut, sampai2 tengok Daneen ngah tido dalam buai tapi tak tido pun cuma bersantai jek taknak turun buai takut ayah marah. Nekngah ngah berborak2 kat dapur, tokngah kat depan ngah tido hehehhe.....

Last2 mummy & Danish kidnapped Ain bawk balik umah, mule2 dia cam takut2 coz jarang nampak, pastu mummy sogok ngan "SITI" (Daneen bagi nama), dia nak main bagi susu sekali ayah kuar dia melalak aduh ghupanya dia takut ngan ayah. Danish ajak main kat dapur lak, main dapur Daneen tuan umah takda takpa kalau tak mmg jangan harap org lain dapat mencuit harta dia kedekut nauzubillah pangai sapa ah dia ikut (ayah kot heheh). Geram tengok Ain ni tembam jari2 dia bulat2.



Puas gak nenek dia mencari sekali paksu plak pecah lubang cakap kat umah ngan mummy.Dah puas dia main dia boleh melalak cari nenek dia, mummy pun anta balik coz kepala dah pusing2 ngantuk makan ubat, bagi dia bawa "SITI" main kat umah nenek, Daneen dari dalam buai cepat2 bangun dengar suara "SITI" mula tak kasi gak pastu cakap Ain pinjam kejap adik bukannya main sangat ngan "SITI". Tapi yang buat mummy geram sebelum tu Daneen dalam buai boleh makan coklat bukannya tido :-(, pastu mummy malas nak marah2 kuarkan terus dari buai, biar dia tak tido sehari suntuk mummy tinggal jek biar dia main ngan Danish & Ain mummy yang nak tido kat umah ..... huahuahua. Danish suka budak2 dia jaga Ain macam adik sendiri ckit2 cuit pipi "Comel" kata dia tapi ngan Daneen asik berwrestling jek tiap2 ari, kdg2 siap bersepak terajang belum lagi bab kejar mengejar menggunakan hanger.......... macam2 kerenah anak2 ni.....:-)

P/S : Ana jgn marah ye aku letak gambo anak ko.... hehhehe. Nak tau SiTI sape tunggggggguuuu

Till next episode......

MC

Jot Down by Mummy Dasy at 9:21 AM 0 yang membebel
Semalam actually mummy dapat mc sehari 20/01/20009 sahaja, coz selsema, pening pala & demam. Tapi yang menghampehkan doctornya macam ape tanya sakit ape? pastu check-up ckit2 pastu dah ape punye doctor ah tak mesra langsung.

Pastu dapat ubat demam, ubat selsema yang amat mengantukkan asyik tido jek nasib baik ayah faham and last ubat "vitamin c" cam kelako jek mummy yang dah tembun ni pun di suruh amik vitamin c makin dipam-pam ah body ku ini. :-)





Till next episode....

Tuesday, January 20, 2009

AWARD

Jot Down by Mummy Dasy at 1:58 PM 4 yang membebel
Ini TAG pertama tu yang teruja nak membuat hehehe:-) (macam http://nuriezam.blogspot.com/ gak)

The rules of this award are:-

1. Copy Badge “2008 Cute’s Blogger Award” untuk diletakkan di blog anda

2. Link atau ceritakan kembali siapa yg memberikan award ini kepada anda

MIMI
Umi Sufira, mummy to Syaura Syauqina & Sufia Firzana, w/pun baru berkenalan she seems friendly to me.

3.Setiap blogger hendaklah menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih pemenang seterusnya......

1. Caring Mummy to MUHAMMAD DANISH SYAFIQ & NUR DANEEN SYAHINDAH..

2. Lovely wife to EN. HJ. NASRUDDIN BIN HJ. MOHD. SALLEH..

3. Been married to hubby for 5y5m, mummy to Danish for 4y6m & Daneen for 2y4m.

4. Pemalu ......:-) kalau 1st time kenal ah ye.... pastu dah lupa diri

5. Tiap2 pagi gi keje drive sendiri 730am coz anta Danish gi sekolah, 11am amik bawak balik anta umah nenek yang sekangkang kera jauhnye pastu kul 130pm senang citer lepas zohor gi semula keje kul 5pm balik tp kdg2 430pm dah cabut... hehehe....(macam ada syer plak)

6. Keje fix dateline tu yang kelamkabut ada 1++ mulut yang bergantung pada me untuk sara hidup sebulan coz klu me lmbt anta or salah wat keje effect kat gaji diorg tapi caya ah bukan makcik nak buat ngan sengaja ye...kalau ada terbaca mohon 10 jari...(w/pun tau ramai yang dok ngata aku x kisah yg mmg xsengaja lg pun bulan ni short bulan depan aku leh tambah balik korang x rugi 1 sen pun)

7. Mempunyai 2 orang anak yang mana anak sulung aku telah bersekolah tadika sebelah pagi dan cukup membuatkan aku dan hubby kelam kabut menyiapkan dia sebelah pagi...bilamana mummy terlebih tido tak sedar2 diri tu yang kelam kabut......

8. Addict to Bonia, Scholl, girlie thing esp. yg fancy, setakat tu jek ah kot....

9. Have 3bro & a sister, 5 BIL, 28 cousins & 20++ nieces yang plg tua 27 muda setahun jek ngan mummy.. huhhuhu... tapi pangkat maksu cam tua jek rasa ....

10. Last but not least, I love shopping kalau di ajak tiap2 hari pun takpa...


OKAY,,,,, coz this is my 1st award mummy x tag saoe2 leh buat ye....... :-)


Till next episode....

"Me needs a free bag from AliceWonders.com!"

Jot Down by Mummy Dasy at 10:57 AM 1 yang membebel
Dear,,,,
Malaysian supermummy and Alicewonders.com
Why me really need a free bag, and if i'm the winner i have a few reason:-
  1. Beg yang sedia ada x mencukupi ruang coz mana nak letak botol susu, pampers, baju spare, botol air coz mummy campur ngan telekung sekali dalam beg tu.
  2. Giler ngan handbeg....
  3. I like yang ni coz my daughter fav. colour, klu dapat pun dia punye so i can have my own beg x yah nak share hehehhe.

That's all. Thx.

Till next episode....

 

Ω Bebelan DaSy Ω Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea