Friday, July 30, 2010

KEMUNCAK IMAM MUDA

Jot Down by Mummy Dasy at 10:24 AM 1 yang membebel
imam_header.jpg

Jangan lupe menonton episod terakhir Imam Muda di Astro Aosis(106) & @15
malam ini jam 9pm.
Antara mereka siapa yg akan dinobatkan...

pelajar_asyraf.jpg

IM Asyraf

pelajar_hazran.jpg

IM Hizbur

sape yg akan dinobatkan....tapi pada Mummy x kisah ah sape pun sebab diorang dah terbaik kalau tak, takkan terpilih program ni kan.

Pic's credit HERE

Jot's :: Jom layan IM malam ni, WC korang leh layan takkan ilmiah ni xnak layan....

footer

Thursday, July 29, 2010

Baru setahun corn...

Jot Down by Mummy Dasy at 10:12 AM 2 yang membebel
Kejadian ari Selasa sebenonye ni
biasa ah Mummy DaSy kan byk lemak "M"
macam biasa ah Selasakan paso malam, w/pon aritu MC x keje
paso malam tetap gi tapi dok dalam keta jek ah x larat nak jalan²
kang x pasal² pengsan sape yg susah
dalam kul 6.30pm g, kul 7.30pm balik singgah umah MIL anta pesanan dia.
Kul 8pm baru smpi umah, dari umah nmpk my mom dok lambai² tangan soh gi umah dia
dalam ati "Nak ape gak ah ibu ni gaknya, nak bergossip ah tu" miahaha keji.
Dalam masa yg sama nmpak PakNgah DaSy ngan tualanye pegi ke kereta amik baju keje
dalam ati "Pe ngentam budak ni malam² buta nak gi keje. Bank mana buka malam2 ari ni"
pastu Mummy terus masuk umah, Danish & Daneen jek yg gi umah nenek diorang
w/pon ayah dah bagi amaran pastu terus balik, tapi diorg x gak balik² selagi x menjerit
bila anak² x balik, Mummy baru nak kuar suara tarzan
PakNgah DaSy sampai, mengepoh
"Ibu panggil ko, ada budak datang umah tadi dia amik sparepart moto Mok *PakUda DaSy*"
"Abis yg ko ke hulu ke hilir bawak baju keje ni ngentam"
"Aku balik keje tadi terus tido, pastu ayah kejut aku ingat dah siang nak keje, tp napa dia mintak tipon, aku bg jek ah pastu ayah keluar budak² tu datang pulang barang tu semula, ibu ngan ayah xde gi kedai"
sumpah ape mamat tu merepek pastu dah tak dengar coz dah terus gi umah my mom nak tau kejadian yg sebenarnya, dan ceritanya begini......
Petang tu budak² tu (2 org bahasakan diorang ngan A & B) datang ngan Zack anak angkat my mom.
TokAyah dah nampak budak 2 org tu main² sparepart moto tu, bila suh masuk diorg kata xpe ah cik.
Pastu budak² tu ngan Zack balik. Pastu TokAyah ngan Nenek nak kuar gi kedai tp sebelum tu TokAyah tergerak ati nak tengok sparepart yg budak tu buat main, sekali tengok & cari² x jumpa.
Terus gi cari Zack.Pinjam tipon PakNgah, tipon² suh datang, tpi masa diorg datang TokAyah belum balik kedai, so cuma PakNgah jek yg ada kat umah.
Pastu PakNgah tipon Nenek cakap ada budak, walhal pasa masa tu PakNgah blurrrrrrrrrr yg amat tak tau ape citer.
Bila dia tanya Zack baru tau citer sebeno. Kat kedai TokAyah dah nak balik dulu, tp Nenek x kasi nnt lain lak jadinya.
So bile kitorang balik, PakNgah citer terus gi, dalam masa yang sama PakUda balik bawak moto cam pelesit.
Turun jek moto, bukak helmet nak dihentak dia budak tu ngan helmet.
Nenek dah menjerit² "Dah bang, mati anak orang, x sayang ibu ke?"
tak cukup ngan tu dia masih lagi x puas ati batang penyapu plak dia amik nak di pukul budak tu yg PakNgah ni ngan tuala tarik PakUda, sambil cakap ngan suara yg slow motion
"Dah ah, klu tak aku dah bedal dulu. Ko g masuk dalam"
Pastu sebelum masuk kata PakUda "Korang, pegi balik skang aku xnak tengok muka korang lagi. Skang pegi berambus"
Budak tu dah merongkah bangun nak balik. Mummy lak spoilt leh tanya macam²
"Korang ni kecik lagi, tingkatan berapa?
"Tingkatan 2" kata si A
"Tingkatan 3" kata si B
PakUda kat dalam nyahut "Benti jek sekolah, gi mencuri jek"
Pastu si B cakap "Saya x pasan bila masa dia (Si A) bawak balik barang tu" si B ni cerita penuh perasaan, and Mummy plak leh percaya, bak kata mmg senang jek klu nak tipu Mummy.
Pastu Mr.hBy soh duduk balik, hahaha masa tu ah jadi panjang, panjang & panjang.
Mr.hBy tanya "Ko anak sapa?" diorg pun cakap ah bla..bla..bla...
Tny lagi "Dah lama ke wat keje ni"
Si A "Baru sekali"
"Ha bagus, lain kali pegi umah orang amik, mencuri"
Si A "Tak, baru sekali jek"
terus PANG, makan penampo Mr.hBy, tu lah budak lainkali menjawab, memang pantang Mr.hBy budak² menjawab jek kejenya ni.
Pastu Mummy terus balik coz Danish cakap "Mummy, jom balik org takut ah"
yang si Daneen plak "Nak tido ngan nenek" menjerit², Mummy trus dukung kang xpasal² plak ko kena penampo ngan Ayah ko dik.
Pastu Mummy x tau ape citer yang berlaku sebenonye tgk dari umah jek, org dah ramai makpak budak 2 tu pun ada.


Kabur ah plak, masa ni polis dah sampai Mummy kat umah coz tidokan Daneen xkan ah nak tinggalkan plak anak² ngah tido.
Ape yg tau sebenonya citer asal adalah bukan citer sebeno bila dah jadi kes polis.
Sampai ke rumah dengar polis tengking budak² tu, seram ooiiiiiii....
Tapi bukan jadi kes pun, Mr.hBy nak ajar jek biar budak² tu serik.

Owwhhh nmpk tak budak baju kuning (B) ngan merah (A)
yang PakUda ngan TokAyah ngah berbual tu bapa & abang si A.

Si B ni yang ambil sebenonye. Cis bedebah Mummy di tipu bulat² kuang asam tul. Tapi xpe budak ni merasa penampo kiri kanan ngan Mr.hBy.
Tu ah ko tipu lagi laki aku.
Mule² nak panggil parents dia dtg, dia kata dah cerai.Pdhal tidak sebenonya
Pastu Mr.hBy tipon sedaramara dia, katanya klu panggil pun family dia xleh terima
kiranya manja giler ah. Bukan tu jek macam² dia citer...Logik ke anak xtau no. tipon mak bapak...dasar penipu tul.
Budak macam ni memang xkan serik.
Dia pindah dok kampung pun sebab kena benti sekolah.

Si A takut Si B pukul terus ngaku dia yang amik walhal xde moto pun.
Klu B suh ko terjun gaung pun terjun gaknye.... BA DAL WAU HA

Jot's :: Jauhkan ah dari terjadi kat anak² sendiri..

footer

Saturday, July 17, 2010

Careless

Jot Down by Mummy Dasy at 12:59 PM 5 yang membebel
Berhati2 ketika berurusan
Bukan nak cari kesilapan atau memburukkan sesiapa
tapisebagai manusia kesilapan sentiasa berlaku walaupun siapa anda..*ecece ayat*

Gambo ni masa Daneen 7bulan
hahaha kelako setiap kali tengok mesti Mummy cakap
"Dah ah x lawa, jendol"
angin terus, dia jawab " Eleh, dah dia yang x lawa tu"
Nampak tak yang dalam bulatan merah tu
Tertera jantina "Male" nasib Mr.hBy nampak klu tak mmg tau ah ape jadi.
Kalau Mumm mmg xdenya nak check semula terus simpan dalam beg.


Mereka cuma remark kat page belakang tentang kesilapan jantina.


Untuk gambo terbaru, bulan lepas masa gi S'pore
pihak kastam S'pore suh tukar gambo, letak gambo terbaru
Ini gambo terbaru cekmek.
Masa amik gambo ni dia cakap "Fuh, lawanya adik"
pergghhhh perasan yang amat bernanah telinga dengar.
Untuk letak gambo terbaru, macam bak wat passport gak tapi x perlu buat semula
cuma bawak 2 kpg gambo, I/C fotostat ngan original passport
pastu gambonye diorg akan tampal kat mukasurat belakang.
macam Daneen kat page 6.
Itu sahaja senangkan.

Jot's :: Kami nak ke over the sea :) ...

footer

Wajah2 ketika bosan

Jot Down by Mummy Dasy at 7:12 AM 0 yang membebel
Khamis Mummy mencutikan diri setelah di laser ngan kata2 pedas anak2
pagi2 gi Pekan Rabu, update passport Daneen.
Mula2 Daneen okey lagi tunggu turn kami yang ke-100.
Tapi xde maknanye ah nak tunggu lama2 gitu
kami ikut cara keji okey.... miahaha

Cara keji kami, apelagi potong barisan ah guna org dalam
cekmek yg mood dah hilang, nmpk x bunga kat atas kepala dia
sungguh geli patutnya sesuai ngan gaun tp nak gak pakai layankan jek.
setengah jam menunggu macam2 ragam cekmek xleh duduk diam2.
Kejap2 senamrobik, kejap2 macam2 posing dia buat suh snap.
Dah setakat ini, tiba2 blank idea xdak mencurah2...

Jot's :: makin beso, makin keletah

footer

SELAMAT MALAM

Jot Down by Mummy Dasy at 2:02 AM 0 yang membebel

Selamat pagi semua
x pasti kenapa ramai yang minay Faizal Tahir ni
tak cakap orang lain Daneen sendiri minat lagu ni.
Pantang dengar mesti melalak nyanyi ngan lirik yg berterabur.
So LAYAN...

Jot's :: Selamat Malam Kasih, Selamat Malam Sayang

footer

Friday, July 16, 2010

Naik lagi

Jot Down by Mummy Dasy at 8:15 AM 1 yang membebel
Gula naik 25 sen (Rm1.90/kg)
Diesel naik 5 sen (RM1.75/liter)
LPG naik 10 sen (RM1.85/kg)
Petrol Ron 95 naik 5 sen (Rm1.85/liter)
Petrol Ron 97 diapungkan mengikut pasaran terkawal
mentang² ler nak raya, semua terus naik.
Malam tadi napa tak pasan masa tengok berita
*tipu* klu tengok berita ye nampak, sebab tak tengok tu yang tak tau
tup² baca Metro arini tengok rege naik cheh...
hurrrmmmm sara diri semakin hari semakin tinggi
lepas ni kna wat budget semula.


Jot's :: semua naik, gaji x naik²....


footer

Wednesday, July 14, 2010

Ada Betulnye

Jot Down by Mummy Dasy at 11:52 PM 4 yang membebel
Statement Daneen arini menyentuh hati

"Ayah ngan Mummy asik keje jek"

tu kejadian tengahari masa balik sekolah, tapi dia lupe smlm Mummy 1/2day untuk dia.

Malam plak, masa ngah dinner

"Ayah, malam2 pun keje, asik keje, keje, keje"

selalu dinner sekeluarga tapi arini tidak
Semua tu tanpa sedar ibubapa
Kadang2 terpikir gak asik keje masa ngan anak2 xde
Mummy hanya boleh mendengar tanpa memberi sebarang jawapan.

Statement dari Mummy
No time to love myself :).... nanti leh berjerawat...
YE KE NI?????

Jot's :: Tapi skang ni super bz smpi masa byk habis kat luar...boleh dikira seminggu cuma bbrp minit shj.. tp tu semua tanpa sedar..

footer

GCB

Jot Down by Mummy Dasy at 12:34 PM 3 yang membebel

GCB
Great-tasting Chicken Burger
so Mc'D fans ape lagi tunggu gi terjah
Ooooppppsssss not today but available starting tomorrow
kalau gi arini pun boleh gak tgk poster jek dulu wakaka

Jot's :: Mr.hBy jom dating esok *winkwink*
../(,")\♥ ♥(".)
.../♥\. = ./█\.
.._| |_ .._| |_ ★

footer

Malu seyhhh...

Jot Down by Mummy Dasy at 6:39 AM 1 yang membebel

Nampak tak keta yang teramat kotor tu
bak kata Daneen "Ya Awah, Ya Tuhanku calar balar keta Mummy"
ambik ko calar balar katanya.
Memang style dia camtu, berbual sembarang jek, maksudnya dia x tau tapi nak berbual cam orang2 tua.
Tu belum lagi ngan style mak neneknya.
Berbalik hal keta....
Camne nak gi keje ni, malu seyhh dah macam keje kat site jek.
Gaknya org keje site pun x kotor camni.
Nak singgah carwash, bawak anak2 harus ah nnt sengsara jadinya
niat asal hati berkata "Takpe sampai umah nnt cuci sdiri ala kadar"
tapi bila dah sampai umah lain ah plak jadinya
penyakit "M" dah tahap dewa terus ngadap FB smpi lebam
minta2 ah pagi ujan jd x berapa nampak sangat kekotoran yang sangat tebal.
Ishhh mmg nyesal lalu kawasan tu.

Jot's :: Sangat malas skang...

footer

Saturday, July 10, 2010

Penentuan

Jot Down by Mummy Dasy at 11:54 PM 0 yang membebel
World Cup 2010 dah semakin hampir ke penghujungnya arini untuk penentuan tempat ke-3 dan ke-4
si Paul tu plak makin wat org geram jek ngan keputusan dia terutama Mr.hBy ah
coz dia penyokong Netherlands *wakaka*



Kul 2.30am kang URUGUAY vs GERMANY
sape yang akan menang tempat ke-3
Tunggu & lihat sat jek lagi


Tapi kata si sotong Paul
GERMANY yang akan menang, ye ke?
Eleh kalau menang pun memang patut lawan ngan URUGUAY
kacang jek kan..kan...
tapi xtau gak coz it's all about luck...it's the year of the underdogs anyway...


Esok malam kul 2.30am plak HOLLAND vs SPAIN
sape yang akan dinobatkan sebagai JUARA


Kata Paul ni lagi SPAIN akan menjuarai
JUST WAIT & SEE.
Kalau betul mmg akan ku gelak sepuas2nye kat Mr.hBy miahaha

Jot's :: Mata dah malap jek ni...

footer

Kelebihan Bulan Allah

Jot Down by Mummy Dasy at 12:26 AM 0 yang membebel

Sabda Nabi s.a.w.: Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab,nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat.

Sabda Nabi s.a.w.:
Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku & bulan Ramadhan bulan umatku.

Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya, Sya'aban dengan malam NISFUnya Ramadhan dengan LAILATUL-QADARnya.

Malam awal Rejab mustajab do'anya.(Dalam Kitab Raudhoh Iman Nawawi)

* Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat syurga tertinggi (Firdaus).

* Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.

* Puasa tiga hari pada bulan Rejab dijadikan parit yang panjang, yang menghalangkan dia keneraka (panjangnya setahun perjalanan).

* Puasa empat hari pada bulan Rejab diafiatkan daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar dan daripada fitnah Dajal di hari kiamat.

* Puasa lima hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur.

* Puasa enam hari pada bulan Rejab, keluar kubur bercahaya muka.

* Puasa tujuh hari pada bulan Rejab, ditutup daripada tujuh pintu neraka.

* Puasa lapan hari pada bulan Rejab, dibuka baginya lapan pintu syurga.

* Puasa sembilan hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu, MENGUCAP DUA KALIMAH SHAHADAH tidak ditolak dia masuk syurga.

* Puasa 10 hari pada bulan Rejab Allah jadikan baginya hamparan perhentian di Titi Sirotolmustaqim pada tiap-tiap satu batu di hari kiamat.

* Puasa 16 belas hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang yang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.

* Puasa 19 belas hari pada bulan Rejab, dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim a.s dan Nabi Allah Adam a.s.

* Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barang yang tinggi daripada umurnya (pembaharuan umur).

Berkata Saidina Ali:

* Puasa Rejab 13 hari seperti puasa tiga ribu tahun.
* Puasa Rejab 14 hari seperti puasa sepuluh ribu tahun.
* Puasa Rejab 15 hari seperti puasa seratus ribu tahun.

Kelebihan bulan Rejab dari segala bulan seperti kelebihan Qur'an atas segala Qalam.

Puasa sehari pada bulan Rejab seperti puasa empat puluh tahun dan diberi minum air dari Syurga.

Puasa 10 hari pada bulan Rejab dijadikan dua sayap, terbang seperti kilat di atas Titi Sirotalmustaqim di hari kiamat.

Puasa sehari pada bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumurnya.

Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan akhirnya seperti puasa sebulan pahalanya.

Bulan Rejab Syahrullah (Bulan Allah), diampunkan dosa orang-orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah. Puasa Bulan Rejab wajib baginya:

* Diampunkan dosanya yang lalu.
* Dipeliharakan Allah umurnya yang tinggal.
* Terlepas dari dahaga di hari kiamat.

Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebiji roti. Sasiapa bersedekah pada
bulan Rejab seperti sedekah seribu dinar, dituliskan kepadanya tiap sehelai bulu ruma jasadnya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat, dihapus seribu
kejahatan.

Tiap sehari puasanya pada bulan Rejab dan sedekahnya pada bulan Rejab seperti ibadat seribu Haji dan Umrah. Dibina mahligai seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada atahari seribu kali.

Bulan Rejab bulan Allah. Bersedekah pada bulan Rejab dijauhkan Allah daripada api neraka kerana kemuliaan bulan Rejab, Bulan Allah. Allah jadikan di belakang bukit Jabal Qar bumi, yang putih yang penuh dengan
Malaikat dengan panji-panji berhimpun pada tiap malam Rejab meminta ampun oleh mereka kepada Umat Muhammad.

Allah menjawap: Telah aku ampunkan mereka! Barangsiapa meminta ampun (bersitighfar) kepada Allah pagi dan petang 70 kali atau 100 kali, pada bulan
Rejab di haramkan tubuhnya daripada api neraka.

Sesiapa berpuasa sebulan pada bulan Rejab, Allah berseru kepadanya:
"Telah wajib hakmu atasKu, maka mintalah olehmu kepadaKu. Demi ketinggian Ku dankebesaranKu, tidak Aku tolakkan hajatmu. Engkau adalah jiranKu dibawah `arasyKu, engkau kekasihKu daripada segala makhlukKu,
engkau terlebih mulia atasKu. Sukakanlah kamu, tiada dinding antaraKu dan antarakau".(dari kitabRaudatul Ifkar)

Puasa pada 27 bulan Rejab seperti berpuasa enam puluh bulan pahalanya. Jika disertai dengan sedekah seperti puasa seribu tahun, kerana kebesaran hari ISRAK-MIKRAJ.(10 July 2010)

Siapa melapangkan kekeruhan, kesusahan, kesempitan orang mukmin pada bulan Rejab dikurniakan Allah kepadanya Mahligai yang besar di dalam syurga Firdaus.

Siapa berpuasa tiga hari pada bulan Rejab dan beribadat pada malamnya(berjaga), seperti dia berpuasa tiga ribu tahun.

Diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar tiap-tiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawanya daripada jasadnya, 70 hajatnya di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Qur'an dinaik ketika berlalu di Titi Sirotalmustaqim.

Rejab ertinya ta'zim (kebesaran, keagungan, kemuliaan). (Rahmat, pemurah, kebajikan). Kerana kebesaran, keagungan dan kemuliaan bulan Rejab itu
maka Allah limpahkan rahmatNya, kemurahanNya dan terhadap hamba-hambaNya yang beriman dan beramal solih pada bulan Rejab, dengan berpuasa pada siangnya dan beribadat pada malamnya.

Demikianlah peri keistimewaannya keagungan bulan Rejab itu yang dinamakan dengan BULAN ALLAH.

REJAB bulan menabur benih.
SYA'ABAN bulan menyiram tanaman.
RAMADHAN bulan menuai.

REJAB menyucikan badannya.
SYA'ABAN menyucikan hatinya.
RAMADHAN menyucikan rohnya.

REJAB bulan taubat.
SYA'ABAN bulan muhibbah.
RAMADHAN dilimpahi pahala amalan.

Credit HERE

Jot's :: Beruntung siapa yang puasa esok hari, saya hurrmmmm........ ٩(×̯×)۶

footer

Friday, July 9, 2010

Ciskek

Jot Down by Mummy Dasy at 3:56 PM 1 yang membebel
pic's credit HERE

Niat hati nak wat Blueberry Cheese Cake
barang2 semua dah ada, tapi aduhai bile nak wat ntah
lama2 Mr.hBy bersuara "Blueberry tu nak buat benih gaknya"
ciskek tak nampak bayang, barang2 dah seminggu beli.
Daneen yang order ciskek ni actually.
Masa ngah google2 aritu dia ternampak gambo ciskek ni, dia cakap
"Mummy wat 1 ni aeh...Mummy wat paling sedap di dunia" ececeh ayat ko dik bukan main lagi ambil hati.
Nak wat arini Daneen demam, biar Danish yg demam jangan ah Daneen pada Mummy
coz Danish klu demam baring2 diam2 tapi kalau Daneen yang demam aduhai merengek jek
order itu, order ini cam tuan puteri...
Malam tadi kul 4am baru tido gara2 dia nak bertepuk montot nak tido
tambah ngan ngigau bagai, suhu badan yg jejak 40c.
Balik klinik tadi dia order
"Mummy, masakkan adik bubur 1, telur masin 1, ikan masin 1 jangan banyak2 nanti x abish habis"
plak tu xleh sabo, dia nak dan dan tu gak
sertamerta Mummy berubah jadi tarzan, hahaha terus tido budak ketakutan.
Kalau dia okey petang ni Mummy akan buat Insya'allah.

Jot's :: Beli dah siap lagi senang aek...

footer

PIKOM PC FAIR

Jot Down by Mummy Dasy at 7:32 AM 1 yang membebel
ia datang lagi, so sape2 yang dekat JB
jom meriahkan lagi bermula 9-11 July 2010.

Jot's :: Mr.hBy..

footer

Thursday, July 8, 2010

MyVi yg jambu...

Jot Down by Mummy Dasy at 10:03 PM 1 yang membebel
Baca Metro semalam pasal MyVi Limited Edition ni
berkenan tul ngan warna yang "JAMBU" tu
ada 3 warna....

Dazzling Red

Ivory White

Ebony Black

Exterior features







Interior Features yg menawan ;p
Tunjuk ngan Mr.hBy wakaka dia leh wat dunno jek, cheh sungguh tak memahami.
2 benda kat bawah ni pun jambu, 1 lagi belum dpt duit tabung belum cukup.

Sony VAIO W Series VPC-W111XX/P - Atom N280 1.66 GHz - 10.1

Jot's :: Semua yang jambu² nak, mau muflis jadinya :)

footer
 

Ω Bebelan DaSy Ω Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea