Wednesday, January 26, 2011

Makin banyak cakap

Jot Down by Mummy Dasy at 8:19 PM 1 yang membebel
Anak dara ni makin menjadi² dia punya kekwat skang
satu hari tu Mummy ngah kemas² tights untuk 3rd DaSy, sekali dia bersuara
"Mummy, bagi jek baby yg adik punya seluar stokin (tight da x reti sebut) tu"
"Habis awak nak pakai ape kalau semua bagi baby"
"Nanti Mummy beli adik yang baru ah tu pun xtau"

ceh pandai tul main politik patut ah baik bebeno.....
skang ni ngah kemaruk main hp, yang jadi mangsa Mummynya iPhone yang ayah punya ofcoz ah dia tak berani
Mummy nak marah x boleh sebab x larat nak marah dah skang ni wat sakit dada jek.
Dia suka amik gambo kalau pegang hp tu, sekali tu dah amik gambo dia cakap
"Perghhh lawo ni leh masuk fasbuk"
ceh nak jugak ada facebook, nilah budak² zaman skang ni.
Bila tengok abang ngadap lappy ayat yang akan keluar
"Abang boleh plak main komuter, adik tak boleh" sambil tarik muka
komuter(komputer) kata dia aeh Mummy ngan Mr.hBy wat dunno jek malas nak melayan
kang kalau dilayan mau jadi macam tadi masa balik sekolah
dia boleh melalak sambil hentak² kaki nak main game kat sekolah
huhuhu rupanya dia baru pegang mouse komputer Mummy dah sampai lenkali memang amik lambat² baru padan muka.
Nak taknak terpaksa gak ah principal bawak dia main komputer dulu, nasib baik Principal tu mak sedara tu yang dia boleh over semacam *huhhh*
Minggu lepas dia ikut nenek gi tengok PakSu dia kat hostel dari kul 10am jejak Maghrib
dalam kul 1.30pm Mummy called dia tanya katne semua ah, sekali ayat yg kuar dari mulut dia
"Mummy nak gi mana?"
"Shopping"
Mummy pun gatal gak cakap camtu
terus menjerit² cam histeria, sekali dengar suara TokAyah
"Uish Mummy ko ni saja cari pasal" pastu hp terus bertukar tangan Nenek yg cakap dan tanya Mummy nak gi mana
hahaha padahal masa tu nak gi anta Danish Tutorial kat Smart Reader.
Dia adalah pantang kalau org tinggal dia gi shopping...dasar perempuan tau... ikut sapalah agaknya...

Jot's : Blog bersawang pregnant kali ni betul² menduga keimanan, dah 4 ari x bangun gara² demam...


footer

Thursday, January 13, 2011

Jot Down by Mummy Dasy at 8:35 AM 3 yang membebel
Semalam menjalani ujian BSP dan keputusan yang diperolehi

8.30am - 4.4
11.30am - 7.7
5.30pm - 4.4
8.30pm - 8.1

Sebelum amik darak kna puasa 2 jam, tp sebelum amik darah kali ke-3 me puasa 4 jam wakaka tu yang result menurun.
Arini lak jumpa doc. klu selalu mati kutu sorg2 tapi arini ada kawan :D
Confirm pasni kna g lgi amik darah sbb keputusan BSP semalam memberangsangkan.

Jot's :: Pinggang dah mula sakit2 kadang2 yang amat sgt, skang ni pun dah kerap muntah2 semula

Saturday, January 8, 2011

Wishlist 2011 :)

Jot Down by Mummy Dasy at 11:08 PM 5 yang membebel
Medela FS
Quinny Zapp Xtra

Lawa banget Quinny ni I Like.... tapi regenya pun lawa
kena berjimat cermat klu tau xdenya nak beli iPhone ngan netbook
lebih baik beli bende alah ni aritu kan tapi tulah masa tu xtau plak nak berbadan dua camni
tu yang beli ape yang nak...
Medela FS tu plak untuk BF 3rd DaSy :)
kali ni nak try fully BF dulu Danish cuma bertahan 6 bulan jek
Daneen plak hanya sempat 10 bulan pastu amik pil terus stop
kali ni nak try fully BF plak, insya'allah
maknanya duit untuk iPad ngan WACOM tu kna gadaikan dulu untuk beli brg baby ni huhuhu
xpe2 tu nanti boleh dapat gak...
time2 camni yang nak menjerit
"BONUS...BONUS...BONUS"

Jot's :: Makin membesar, main tak selesa rasa...

<--- PLEASE CLICK IT
footer

Maternity & Paternity Leave

Jot Down by Mummy Dasy at 7:30 PM 0 yang membebel
Country Paid maternity leave Paid paternity leave Unpaid maternity leave Unpaid paternity leave
Afghanistan 90 days 100%
Azerbaijan 126 days 100%
Australia 18 weeks at federal minimum wage (Around $596/week) 18 weeks at federal minimum wage (Around $596/week) Up to 52 weeks unpaid shared with father. Up to 1 week unpaid taken at time of birth. Up to an additional 51 weeks if not taken at the same time as the mother, and for the purposes of providing primary care. Employer has right to refuse.
Bahrain 45 days 100%
Bangladesh 16 weeks (8 weeks before delivery and 8 weeks after delivery) 100% In case of third (+) time mom, who has two or more babies alive already.
Cambodia 90 days 50% 10 days special leave for family events
China 90 days 100%
Fiji 84 days Flat rate
Hong Kong 10 weeks 100%
India 12 weeks 100%
Indonesia 3 months 100% Two days' paid when wife gives birth
Iran 90 days 66.7% for 16 weeks
Iraq 62 days 100%
Israel 14 weeks 100%. The weeks from 6th to 14th can be taken by the father. Can take the paid leave instead of the mother starting from the 6th week (up to 14 weeks) 1 year
Japan 14 weeks 60% 1 year 1 year
Jordan 10 weeks 100%
Korea, Republic of 90 days 100% 1 year (400US$ per a month paid by Employment Insurance)until the child is 3 years old 1 year (400US$ per a month paid by Employment Insurance)until the child is 3 years old
Kuwait 70 days 100%
Lao People's Democratic Republic 3 months 70%
Lebanon 7 weeks 100%
Malaysia 60 days 100%
Mongolia 120 days 70%
Myanmar 12 weeks 66.7% Six days of "casual leave" that can be used by fathers to assist their spouses at the time of confinement
Nepal 52 days 100%
New Zealand 14 weeks @ up to NZ$407.36/week 38 weeks Fathers can share unpaid (extended) leave with the mother of the child.
Pakistan 12 weeks 100%
Papua New Guinea 12 weeks 0%
Philippines 60 days 100% Seven days paid paternity leave for married workers
Qatar 50 days 100% for civil servants
Saudi Arabia 10 weeks 50% or 100% One day
Singapore 16 weeks 100%
Solomon Islands 12 weeks 25%
Sri Lanka 12 weeks 100%
Syrian Arab Republic 50 days 70%
Thailand 90 days 100% for 45 days then 50% for 45 days
United Arab Emirates 3 months 100%
Vietnam 4–6 months 100%
Yemen 60 days 100%
SOURCE EN.WIKI
Bestnya kalau lama2kan tapi gaji tetap adooooooo, nak pindah Vietnam ah :)

Jot's :: Tinggal 14 minggu jek lagi huhuhu xde perasaan pun coz macam2 ragam kali ni, dah seminggu asik sakit perut jek :(

<--- PLEASE CLICK IT
footer

Sunday, January 2, 2011

McFlurry...

Jot Down by Mummy Dasy at 5:04 PM 2 yang membebel

....Oreo Berries
I Like :)
arini terngidam McFlurry ni
Pagi tadi gtau Mr.hBy "Ney, tekak cam nak makan prosperity jek"
Mr.hBy jawab "Ada aje"
Tapi tetap gak dapat miahaha
TQ dear, luv u ah..
 

Ω Bebelan DaSy Ω Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea