Arini kerajinan telah datang,awal² pagi bangun terus kuarkan ikan pastu siang terus rebus. Memang dah plan nak wat laksa ni dari hari selasa aritu request dari Cik Kak (Daneen), nasib baik dia yang paling banyak makan & paling banyak puji masakan Mummy hahaha pandai ambik ati ye.... Pandai lak tu dia makan buat pun mmg x pedas sangat coz budak kecik yang minta, Danish x suke sangat makanan camni, dia lebih suke western... actually Mummy pun x suke sgt yg minat cuma Mr.Hubby & Cik Kak tu jek... hahaha nilah lunch & dinner we all arini
Bahan-bahan :-
500 g laksa } rendam/direbus/celur hingga lembut
800 g ikan parang/kembung/selayang
2 1/2 pt (1500 ml) air
1/2 cawan asam jawa
1 pt (600 ml) air
sedikit gula
garam secukup rasa
MSG jika suka
1 kuntum bunga kantan
beberapa helai daun kesum
Bahan kisar:
1 btg serai
1 inci lengkuas
10 ulas bawang merah
12 tangkai cili kering* nak pedas lebihkan
5 tangkai cili merah* nak pedas lebihkan
4 biji buah keras
kunyit hidup
sedikit belacan
Ulaman/hiasan:
1/4 biji nenas (dipotong kecil)
1/2 btg timun (dipotong halus)
4 tangkai cili merah (dihiris)
2 labu bawang besar (dimayang)
beberapa tangkai daun pudina
petis udang jika suka
Cara membuat:
Masukkan air & ikan ke dlm periuk. Bila mendidih, perlahankan api biarkan mereneh selama 10 minit
Tutup api, keluarkan ikan dan simpan air rebusan ikan tadi.
Asingkan tulang/kepala dgn isi ikan dan hancurkan isi ikan tersebut (tak perlu blend cukup sekadar hancurkan kasar2 dgn garpu/tangan)
Masukkan ke dalam periuk air rebusan ikan, bahan kisar, air asam jawa, bunga kantan dan garam secukup rasa, biarkan sehingga mendidih
Masukkan isi ikan dan renehkan selama 5-10 min.
Utk menghidangkan letakkan laksa di dlm mangkuk diikuti dgn bahan hiasan/ulaman dan tuangkan kuah diatasnya.
Hidang panas-panas.
Selamat mencuba..dah cuba sekali pasti nak lagi...
(sumber forum.cari)
Bahan kisar:
1 btg serai
1 inci lengkuas
10 ulas bawang merah
12 tangkai cili kering* nak pedas lebihkan
5 tangkai cili merah* nak pedas lebihkan
4 biji buah keras
kunyit hidup
sedikit belacan
Ulaman/hiasan:
1/4 biji nenas (dipotong kecil)
1/2 btg timun (dipotong halus)
4 tangkai cili merah (dihiris)
2 labu bawang besar (dimayang)
beberapa tangkai daun pudina
petis udang jika suka
Cara membuat:
Masukkan air & ikan ke dlm periuk. Bila mendidih, perlahankan api biarkan mereneh selama 10 minit
Tutup api, keluarkan ikan dan simpan air rebusan ikan tadi.
Asingkan tulang/kepala dgn isi ikan dan hancurkan isi ikan tersebut (tak perlu blend cukup sekadar hancurkan kasar2 dgn garpu/tangan)
Masukkan ke dalam periuk air rebusan ikan, bahan kisar, air asam jawa, bunga kantan dan garam secukup rasa, biarkan sehingga mendidih
Masukkan isi ikan dan renehkan selama 5-10 min.
Utk menghidangkan letakkan laksa di dlm mangkuk diikuti dgn bahan hiasan/ulaman dan tuangkan kuah diatasnya.
Hidang panas-panas.
Selamat mencuba..dah cuba sekali pasti nak lagi...
(sumber forum.cari)
9 yang membebel:
sedappppppppp nyeeeeeeee
ALAHAI TERLIUR NIE FEBERET SAYA NIE...
adoiiiiiiii..cek pantang lagi laksa ni
sedapnya tgkmkuah isi ikan atas laksa tu
cedapnye laksa..lapar laksa..post sikit kat KL leh tak?
wahhh..tenkiu². klo ade kerajinan nnti...zie nk try watkan ah.
:)
rizza,rynas -> jemput ah makan hehehe...
kirana -> nak siang ikan tu lceh..makan mmg sedap
mummy_ayu -> nak post bleh bg address hehehe
Redbloodsnow -> try jgn x try
Post a Comment