Wednesday, January 20, 2010

Warna & Nutrisi Buah²an (1)

Jot Down by Mummy Dasy at 12:15 AM
Merah tua & Ungu
Jenis buah/sayur : Terung, epal merah, anggur merah, cili merah, ceri, beri hitam, beri biru & prune.
Khasiatnya : Buah & sayur yang berwarna merah tua @ ungu sebenarnye mengandungi antioksida yang menghalang terbentuknya gumpalan pembuluh darah sehingga risiko penyakit jantung & strok Baiknye buah-buahan dan ayur-sayuran dari kelas warna ini juga mengandungi anthocyanins iaitu sejenis bahan yang melindungi sel-sel dalam tubuh daripada radikal oksigen yang tidak baik.

Merah
Jenis buah/sayur : Tomato, tembikai, bayam merah, strawberi, jambu merah, cili Benggala dan limau bali.
Khasiatnya : Jika dilihat warna merah pada sebiji tomato adalah disebabkan kandungan lycopene @ kaotenoid di dalamnya. Di mana kandungan lycopene didapati semakin bertambah banyak ketika buah itu matang. Lycopene sangat baik untuk kaum lelaki bagi mengelakkan kanser prostat. Baiknya lycopene juga turut dapat mengelakkan dari mendapat serangan jantung @ kanser.

[Dapur magazine]


footer
 

Ω Bebelan DaSy Ω Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea