Saturday, February 28, 2009

ERTI KESABARAN

Jot Down by Mummy Dasy at 11:11 PM 0 yang membebel
Selama Daneen potty-training ni
mmg banyak menguji kesabaran Mummy
ayah mmg sentiasa sabo coz dia rajin melayan
kerenah budak 2 tu
tapi arini mmg tahap gabannye menguji kesabaran okie..
dari pagi Mummy tinggal berdua ngan Daneen kat umah
Danish kat umah nenek
Mummy xleh jaga dua2 sekali
mesti bergusti WWF nnt Mummy menjerit suara cam Tarzan nyaringnye
dari pagi cbuk Mummy memasak
cbuk dia suh tlg buka seluar
nak tencing , nak tencing
sambil tergedik2 tak tahan sangat gaknya
pastu petang tadi
Mummy ngah basuh pinggan mangkuk
ayah & abang ngah tido dalam bilik
dia gi dapur senyum2 kambing
"Mummy nak yak cangkung he"
"Yap betul, nape nak ek'ek ke jom gi toilet"
"Dah"
"Ha biar betul"
sekali mummy check mmg betul
mummy menyinga cam singa kelaparan k
"Kan Mummy cakap bgtau Mummy"
"Mummy cakap cangkung masa dulu-dulu duyu-duyu"
"Mummy suh cangkung kat toilet bowl bukan dalam seluar"
dia bleh senyum2 lagikan
pastu bile dah settle dia suh ayah pakaikan baju
ayah bgn sbb sore mummy dah macam petir gaknya
ayah tanya napa
Mummy baik2 nak marah x jadi
sambil ketawa sambil citer ape yang jadi
huish mmg kena banyak2 sabo
klu tak memang dah kena libas minah ni
sekarang ni ape ckit harta org dia punye
ayat yg biasa disebut
"Ni adik punye dulu2 duyu2 adik beli tau tak orang kata" ayat wajib tu
banyak duit ko dik semua yg org ko kata ko yg beli






Till next episode...

Masak2

Jot Down by Mummy Dasy at 10:50 PM 2 yang membebel
Arini dari pagi sampai ke petang
masak tak berhenti2
naik kematu kaki duduk kat dapur
pagi masak mee rebus(pic's n resepi sok ye la ni nak tido sok ada bgn lambat)
pastu petang masak ketam black pepper
ketam xde gambo belum sempat
snap dah ngap dek Daneen

huhuhu sok kena keje hampagas tul
Pn. Hernee gelak ah puas2 ye...




Till next episode...

JOM AYAH...

Jot Down by Mummy Dasy at 9:22 PM 4 yang membebel
Semalam Mummy 1/2 day
during lunchtime g KFC ngan member2 lama
Pn. Hernee, Dida, Seed & Azie tak luper gak Mint..
kesian Mint dgr jek kitorg berbual 1 hape pun dia x paham gaknye
w/pun gitu dia sporting k ni bukan membodek ye kawan2
dari kul 12.30pm-2.15pm
lama giler mcm2 dibualkan tapi rasa macam kejap jek
banyak lagi nak dibualkan huhuhu gambo see here
Mummy x bwak camera hpnye camera plak kdg2 biol
"Ney paham2 ah ye klu baca entry ni"
Mummy anta Azie balik, on d way tunang dia dah cbuk2 call
coz dia nak ada interview kat pejabat agama
bukan interview kerja tapi anta brg nikah
pastu balik smpi umah makanan tuk dinner
ayah dah settlekan "TQ Ney"
semalam lauk ikan ape ntah lengser makan ngan air asam
pedas giler k air asam ayah buat
ngah2 pedas xleh bercakap budak kecik wat hal
macam ku nak hempuk jek rasa
nasib baik boleh di kawal lagi
pas maghrib luar jap gi isi minyak
lalu jek depan Aeon BI
Danish : "Ayah nak gi mana"
Ayah : "Isi minyak jap"
Danish : "Lepas tu gi mana"
Ayah : "Balik ah nak gi mana lagi"
Danish : "Pastu singgah sini ah ayah"
Ayah : "Watpe" dengan nada tinggi
Danish : "Dah lama kite tak gi cni"
Ayah : "Hai mak ah lama ah sangat"
Mummy kat belakang wat2 tido klu tak ngan Mummy sekali kena smash dush dush ngan ayah xkan ah nak gi Mummy pakai baju kelawo balik terus tido....
sampai jek kat shell
ayah kuar isi minyak
Danish : "Mummy bgn dah smpi"
Mummy : "Ah bukannya kuar pun"
Danish : "Mummy nnt gi tmpt td he"
Mummy : "Yelah nnt ayah gi Melaka kite gi tp jgn bgtau ayah''
Danish : "OK" sambil senyum
hahaha boleh gitu ajar anak membohong
bohong sunat okie......
macam2 dah plan nnt bile ayah gi kursus 4 ari lama bagi Mummy
Mummy klu gi mana2 duduk kat seat belakang ngan Daneen
Danish kat depan duk booster seat
Mummy dua banak kat belakang
siap bersantai2 lagi
tali pinggang waktu siang saja dipakai
malam nak tido baring2 xkan nak pakai
sungguh x mematuhi undang2 hahaha
sampai jek kat umah mummy ngan Daneen dah xleh buka mata
terus tido sampai pagi...
kul 11.45pm bgn Isya' x sempat tgk INTAN
Hampeh tul....



Till next episode...

Friday, February 27, 2009

Kedekut

Jot Down by Mummy Dasy at 9:57 AM 9 yang membebel
Nampak tak tu
kopi Radix ni Mr.Hubby punye
amik 3 packet bawak gi ofis
actually kat ofis segala stok makanan dah habis
tu yang bawak dari umah
simpan dalam laci
see betapa kedekutnya aku
hahaha bangga ni tau jadi org kedekut


P/S : Pn. Hernee & Dida lunch hour kang jumpe ye, klu aku terlambat orderkan dulu hehehe...





Till next episode...

Thursday, February 26, 2009

Cupcake

Jot Down by Mummy Dasy at 6:17 PM 5 yang membebel
Alahai kesian lak kat mamat ni
tadi masa balik sekolah tgk ada bbrp bdk bawa cupcake
tanya ngan Danish
"Org tak dapat"
"Nape abang tak dapat"
"Org kumpulan manggis, yang dapat tu kumpulan pisang"
Mummy yg sentiasa blurr ni dah confuse
apebenda lak pisang & manggis bagai ni
"Pisang & manggis tu ape?"
"Buah ah tak tau ke?"
ambik ko bagi lg soklan bernas sapa suh
"Yelah abang main game ke ape?"
"Ak ah, gang org kalah" lemah jek jawab
"Mummy nnt belikan org he"
"Sok ah suh ayah belikan"
"Alah jom ah kite gi belikan kat tempat aritu"
Jusco ah tu anakbanak kaki jalan
tapi la ni Mummy ngah kepingin nak ke CS jek
coz J'co Donut dah ada kat sana ye harap maklum
kesian lak Mummy tgk
"nanti ah b'day abang Mummy beli camtu"
"Lama lagi ke tak"
"Lama ah lagi"
dia diam, aduh Mummy kesian lak tengok
Mummy kalah klu anak² wat muke seposen ni
tapi klu kat umah macam tarzan diorang kena marah
esok ah bang Mummy belikan
arini...................
bz k yg teramat sangat lg pun Mr.Hubby
ada keje for sure malas nak melayan kerenah kami anakbanak
yg asik nak outing jek hahahaha










Till next episode...

Diapers less

Jot Down by Mummy Dasy at 2:41 PM 11 yang membebel
Daneen dah pandai sekarang
dah totally free diapers
dengan itu bulan ni selamat duit Mummy
xyah kuar duit tuk pampers
alamak masalahnye Mummy dah beli 2 MPV (mamypoko value) hahahaha
sapa yang nak habiskan
Daneen cuma pakai selai jek tu pun bile time tido
tapi semalam menguji kesabaran k
kul 6pm mandi
nak pakai pampers Mummy pakaikan
pastu ngah tgk Danishnye homework
dia tergedik² kat sebelah

"Nak tencing nak tencing"
"Kencing jek dlm pampers ah"
"Cepat ah tak tahan ta'an"
"Ish kencing dlm pampers jek" Mummy dah hangin okie
"Cepat tak ta'an ni org kata tau tak" sambil pegang tut dia
ish nak tak nak Mummy buka gak suar
terkedek² minah tu gi toilet
pastu pampers td dah xnak pakai semula

Lepas maghrib dlm kul 7.30pm masa ngah makan
wahdia wat hal lagi
nak gi toilet lagi last² abangnye yg tlg settlekan
coz tangan Mummy kotor suap diorg makan
bukak suar, pakaikan semula seluar & pampers
tp pampers yg mula² dia xnak pakai
hampir 10 keping k pampers dia pakai & buang
begitu sahaja tanpa rasa bersalah...
klu dah tau dah pndi tak pakai pampers
jgn ah pakai pampers ni tak
nak gak pakai pampers tapi xnak shishi dalam pampers
Mummy fire baru tau
♥ Teknik tangan berapi ♥
minah ni ngah giler cite naruto la ni




Till next episode...

☺ Arini yg indah ☺

Jot Down by Mummy Dasy at 9:31 AM 6 yang membebel
Pagi ni g keje mcm biasa kul 7.30am coz Danish siap awal
kalau tak kadang² kul 7.15am br bangun tido
pastu berulit dulu ngan bantal
pusing kiri pusing kanan suh ayah dia angkat ah
dia kalau ngan ayah ngengada lebih²
24-27 March ni ayah gi kursus kat Melaka
jangan nak ngada² ngan Mummy okie
hahaha dah warning awal² coz kitorang tak dapat ikut k menyampas
masa gi tadi Daneen lum bangun lagi
tak tau ah majuk ke tak minah tu
malam tadi masa Mummy ngah syok tengok CSI & surfing internet
tiba² minah ni bgn xde bunyi loceng tau² pegang bahu jek
Mummy nyer menjerit cam ape terperanjat k
dia pun menjerit sama pastu tanye "nape Mummy scream"
"Adik nape jerit gak"
"Mummy scream adik ikut ah"
huish menjawab lak budak ni dlm mamai² tu

pastu anta masuk bilik semula baring sat ngan dia tak smpi 5 minit dia tido semula
tgk tu sungguh kurang sopan aksi tido ngangkang² bagai
seksi u ♀♀

mamat ni lak tido macam² aksi siap stokin okie
takut selsema katanya...........
ni actually kat hujung katil

Pas minah kecik tido Mummy kuar semula sambung keje² yg terbengkalai
huh dah terlepas beberapa scene CSI ni yg menyebabkan
tak berapa faham jalan citer
10.55pm CSI habis change lak Astro Prima
lah lepas lagi citer MERTUA vs MENANTU buka² dah habis
pastu layan INTAN lak hampas gak ASTRO ni tau
citer ni 11.45pm dah habis start dah 11.03pm lebih kurang camtu
citer ckit iklan lebih hampas tul tau
harus di complaint ni
hahahahaha

p/s : ANA ko x sakit ati ke tgk citer ni lebih iklan...
gi youtube xde iklan ke nak ku citerkan camne kesudahannye hahaha




Till next episode...



Awal² pagi

Jot Down by Mummy Dasy at 8:40 AM 2 yang membebel
Haish pagi² baru kul 8.40am k
baru nak sapan
mmg ah Mummy kul 8am dah terpacak kat ofis ni
tapikan office hour 9am-5pm
lunchtime 1pm-2pm
ni tak pakai redah jek kdg² 4.59pm
pun masih ada lagi datang office ape kes...
ish pening pala ha ni tingtong² lagi k
hahaha Mummy buat dunno jek buat pekak
takda masa k ku nak bukak pintu belum waktunya
korang tunggu ah kat bawah tu kul 9am sharp baru dibuka pintunye ye........




Till next episode...

Wednesday, February 25, 2009

Rado oh Rado

Jot Down by Mummy Dasy at 11:51 PM 6 yang membebel
HUHUHU sedeynye
nape ah Intan tu polos sgt
HUWAA jgn nangis Rado silap ko terlalu baik ati sgt
cube bgtau Intan awal2 xde ah
kuar airmata jantan mu itu
nasib baik xde babak Intan nangis
klu x harus nangis sama
HUHUHU



Till next episode...

Nyaris2

Jot Down by Mummy Dasy at 10:20 PM 4 yang membebel
HUHUHU the worst day ever
balik keje tadi nyaris2 melanggar sorang akak & anaknye
masa tu tak tahu nak ckp camne perasaan
Tuhan jek yang tahu k

Kisahnye kat simpang nak belok kiri
so belah kiri mmg xkan tengok
cuma tengok belah kanan jek
tgg 2 keta lepas pastu ada 1 keta
pada pandangan mata hitamku jauh lagi
cukup masa untuk ku kuar okie masih lg toleh ke kanan
tapi baru tekan minyak tiba2 dgr sore org menjerit bile pusing depan
tgk akak tu xtau dari mana datangnye
ish klu aku masuk gear terus mmg melambung dia 2 banak
ish selisih..... pastu sepanjang perjalanan flashback pasal kejadian td

Actually arini fikiran x fokus macam2 di fikir
works, family ah macam2
selama ni takpenah citer ngan sape2 psl working environment
even with my hubby
to me hal tempat keje xyah nak citer
w/pon tau diorg selalu citer,ngata,ngutk,memburuk2kan diriku ceh...
depan bukan main baik lagi tapi jgn pndg belakang bertan2 lori dijaja...
bile gaji lmbt msuk me yg dislahkan w/pun tugas2 bank-in gaji semua HQ yg wat..
kadang rasa cam nak benti tapi xreti xde duit sediri
HUbby mmg kasi tapi nnt ku xleh nak joli sakan okie...

ah dah stop till now xsuke citer2 pasal org lain
esok masih ada n bt benda yg sama
wah mlm2 ari feeling ah pulok



Till next episode...

Tuesday, February 24, 2009

Starts with The Letter "S"

Jot Down by Mummy Dasy at 11:39 PM 13 yang membebel
Thanks MIMI & HASLINDA coz mengetagku... susah giler nak wat tag nih, namun cuba sedaya upaya menyiapkannye....

The rules:It's harder than it looks! Copy to your own note, erase my answers, enter yours and tag twenty people. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy/girl name question. Have fun! Don't forget to post it!

What is your name: SURYATI

Four letter word: STOP

A boy's name: SYAFIQ

A girl's name: SYAHINDAH

An occupation: SECRETARY

A color: SAPPHIRE kira colour ke ni

Something you'll wear: SOCKS

A food: SUSHI (i hate it)

Something found in the bathroom: SOAP @ sabun (benda wajip ni)

A place: SAN DIEGO

A reason for being late: SIAP LAMBAT...(huahuahuaaa alasan yg x logik)

Something you'd shout: STUPID (ni time keta depan lambap giler)

A movie title: SATURDAY NIGHT FEVER

Something you drink: SUSU

A musical group: SEARCH

An animal: SNAKE

A street: SULTAN ISMAIL

A type of car: SUZUKI SWIFT (hahaha nasib baik ada)

The title of a song: SYURGA DI TELAPAK KAKI IBU

HUHUHU.... susah giler segala tempat di geledah tuk cari jawapan walaupun ada tapi still blurr......


Mau tag siapa??? Okeh silalah bloggerz yang tersenarai dalam blog list & followers tu buat yer..sapa2 yang dah buat...kire selamat lahhhh...



Till next episode...

TAG Lagi

Jot Down by Mummy Dasy at 9:20 PM 4 yang membebel

Menjawab tag HASLINDA .....


The rules are
1.copy and paste the question to your blog
2.answer it.. SIMPLE


The most sweet moments in your life?
married to my hubby, being a mother to my children, my birthday

Named your idol?
Tun Dr. M (ni bukan nak tiru Haslinda ye mmg sama kebetulan)

What will you do if you're the last person in this world?
crying :( , takut seh....

The most important thing in your life?
of course my family...

Arrange marriage or love marriage?
love marriage ofcos

Eight things that you'll bring along with you everyday?
1.Handphone
2.Purse
3.Money
4.Kunci office
5.Pen drive
6.Car Key
7.Pen
8.Pepet Daneen


Eight things that you passionate about?
1.Money
2.Kids apparel
3.Chocolate
4.Perfume
5.Shoes
6.Asam
7.Food
8.Hairbands


Your favorite quote or wisdom words?
Love: a temporary insanity, curable by marriage.

Your best listener or advisor?
My hubby & my mother

Romantic words or poem you wrote?
HACKS
Hanya Aku Cinta Kau Seorang
(time sekolah2 dulu cinta monyet hahah)


Ten love songs you been listening over and over again?
1.I love you-Celine Dion
2.Aku Cinta Padamu - Dato' CT
3.I'm Yours - Jason Mraz
4.Ayat2 Cinta - Rossa
5.Ruang Rindu - Letto
6.Everyday I love you-Boyzone
7.Ku Telah Jatuh Cinta - Agnes Monca
8.My heart will go on-Celine Dion
9.Matahari - Agnes Monica
10.I know what love is-Celine Dion


Shoes size?
5 or 6 or 7

Named 5 your favorite perfume?
Ralph Lauren-Romance
CK one
Body Shop- White Musk
Body Shop-Japanese Cherry Blossom
Bvlgari - Rose Estielle


Place you wanna visit?
wish to go to Makkah, Disneyland & Holland

Hugs or kisses or sex?
malu nak jawab boleh hahaha

The most expensive thing you owned?
so far my lappy, hp, n myself...

Your valentine gift?
xde okie

The most weird birthday present you got?
xde

People you wanna tag?
MIMI, SITI, HERNEE, SHIDA, JADE, EIDAFATIHA, MC'EJA, KV, MOMMYSARAH n kepada sesiapa sudi nak jawab...





Till next episode...

Sedey

Jot Down by Mummy Dasy at 9:13 PM 1 yang membebel
HUHUHU arini fells down yg amat
sedey pun ada
macam motto ASTRO
macam2 ada
arghhh tension
kadang2 rasa bosan yang amat,
lama2 leh tekanan perasaan kan
mengeluh panjang bila diingat2
ngan tahan sakit perut, loya2 & muntah2 ni


Till next episode...

X nak widget hilang

Jot Down by Mummy Dasy at 7:14 PM 2 yang membebel
C&P dr Dunia Cik Ara..untuk dikongsi bersama korang..
dan untuk simpanan Mummy yg buta IT ni..
jom2 belajar..



1. Gi kat Layout -> Edit HTML

2. Kemudian search widget2nya dulu
kat bahagian Sidebar .
Kalau korang punye widget2 ada kat Header ker,
Main-Wrapper (Blog) ker atau Footer ker,
copykan kesemuanya utk elakkan daripada hilang.

3. Contoh: highlightkan dan copy semua widget2 kesayangan
dan letakkan dalam notepad untuk sementara macam gambar kat bawah:


4. Kemudian pun upload template baru,
dan akan terpapar satu amaran seperti gambar di bawah:


5. Tips. Jangan klik Confirm & Save

6. Kemudian cari balek dan
pastekan balek widget2 yang simpan dalam Notepad tadi di bawahnye.


7. Kemudian Save Template. Bukan Confirm and Save.

8. Jika ada widget2 id yang sama, tukarkan saja id yang lain. contoh: kalau dah ada widget ID HTML1, tukarkan kepada HTML2 atau HTML10 ker..
sebab widget2 ni kalau ada ID yang sama memang xbleh bersama sampai2 bila..
depa dengki kot kohkhohk!

9. Kesimpulannye, widget2 takkan hilang dan xperlu risau lagi setiap kali upload Template yang baru.

10. baca bismillah dulu sebelum buat...hehehh


nota belajar: seblm uat tue better copy semua coding dulu kat notepad..mane tahu korang tersilap tekan... habis hilang semua..kekeke



Till next episode...





Tekak ku Loya

Jot Down by Mummy Dasy at 10:15 AM 15 yang membebel
Aduh arini tak berapa sihat

loya2 & muntah2
nonono ku tak pregnat k
baru wat UPT ari ahad -ve
& tiap 3 bulan gi klinik inject perancang
sengal montot okie
tak leh masuk makanan langsung
la ni pun masih lagi terasa loya2 tekak
nak kata salah makan takkan Mummy sorang jek kot
hawat ayah & anak2 tak muntah2
confuse confuse

Till next episode...

Monday, February 23, 2009

Award from Jade...

Jot Down by Mummy Dasy at 2:17 PM 4 yang membebel
Dengan x malunye amik award ni dari Jade
nak forward pd semua yg baca blog ni k..
amik333 jgn segan2 & malu ye..... especially
dan semua yg tersenarai kat list sebelah tu ye...



Till next episode...

My Starz LG

Jot Down by Mummy Dasy at 9:59 AM 8 yang membebel
Malam tadi mummy melayan My Starz LG sorg2
org JB menang wei.... sifat kenegerian hahaha
  1. suke tgk persembahan Nashrin & Misha ada chemistry
  2. walaupun juara tapi Wana dah merosakkan lagu fav. k Agnes Monica (ku telah jatuh cinta)
  3. seksi giler Sarah Raisudin ishishish
  4. Rossa nyer persembahan mmg meletop i likeeeee Ayat2 Cinta

Tapi mmg dah agak Wana juara & Nashrin 2nd.

Till next episode...

Sunday, February 22, 2009

EXORA

Jot Down by Mummy Dasy at 11:00 PM 6 yang membebel


Ape pendapat uoll's ngan EXORA
pada mummy ok ah
tapi kata ayah x lawa macam2
dulu CITRA pun gitu gak katanya
plak ti kebetulan BIL pakai 4mth terus tuko
mummy kira2 budget masih lagi boleh
klu nak sambar tapi depa dak berkenan
huhuhu next year plan nak tambah family
la ni seat belakang WAJA tu dah nak muat nak tampung
coz anak2 wat bergusti mana nak muat

ha ni idaman ayah WISH
mummy selalu ejek ni hanya jadi WISH jek xkan jadi kenyataan
hahaha pada mummy
sokonglah barangan buatan Malaysia
acehcehceh


Till next episode...

EDISI JAWI

Jot Down by Mummy Dasy at 5:42 PM 3 yang membebel
نصرالدين بن محمد. صالح
سورياتي بنت زاينل
محمد دانش شافق بن نصرالدين
نور دانيان شهينداه بنت نصرالدين



Till next episode...

Tertido

Jot Down by Mummy Dasy at 3:59 PM 0 yang membebel
Arini mummy masak spaghetti
jek coz malas yg amat k
title xde kena mengena ngan spagheti ni okie.....
ni kuahnya lagi atas dapur

ha yang ni lak nak masuk mulut dah

kisah minah ni
hahaha klu ari2 biasa xde maknenya nak tido camni
selalu tido dalam buai
mesti confusekan dah 2y5m masih lagi tido dalam buai
nak wat camne dah nenek yang jaga
manjanya dah terlebih2 k
ni tertido coz lepas sapan
mummy bagi minum ubat batuk & selsema
semalam masa tgk baby bukan main lagi menjamu aiskrim siap buat banana split
pastu balik batuk2 tak berenti2 mummy bagi ubat tu yang tertido2
la ni dah pandai shishi kat toilet
tapi tadi lepas bangun tido
"Adik nak kencing tencing"
ayah blurr lagi pastu br pasan
terus buka gate ke dapur angkat bawak gi toilet
"Cuba cangkung jgn ah berdiri"
"Cik perempuan puan2 tencing kena cangkung yah he"
"Ha ape?"
"Cik puan2 kena cangkung" dah tinggi sore ayah xpaham dia cakap pe
"Ak ah org pompuan"
Mummy ngah baring ketawa bagai nak pecah perut
ayah masuk cakap ni ayat baru lagi ye dah naik pangkat
CIK PUAN2
macam2 ayat kuar dari Daneen ni :-)






Till next episode...

New Born

Jot Down by Mummy Dasy at 3:07 PM 0 yang membebel

AQIL AIMAN
18/02/09
2.4kg
sedapkan namanya
comel jek Mummy tak berani nak ngangkat comel sgt2
kang ada yg patah riuk huish seram
hahaha ni bukan our new born
xkan ah xde cite pasal preggy tiba2 dpt bb
ni actually anak cucu sedara belah ayah
so DASY pangkat uncle & aunty
ayah & Mummy di panggil Toksu & Neksu
huhuhu terasa tua yang amat ok
semalam gi bb kena kuning...

Teringat plak masa Daneen
baru 4 ari kena kuning sampai gusi dia pun nampak kuning
anta gi PSH admitted 3 ari
kata Dr. Tham bb mmg normal kuning
tapi kena pantau
masa Daneen darah dia 12bilirubin klu xsilap
lebih kurang gitu ah me bukan dgr sgt doc. ckp pe
dada dah sebak wei br bersalin anak lak masuk spital
nasib baik x meroyan
doc. ckp air kunyit ngan jamu 7 ari lepas bersalin
jgn minumdulu tu salah 1 penyebab kuning
pas2tu klu nak minum br leh


Till next episode...

Saturday, February 21, 2009

Broadband yg hampeh

Jot Down by Mummy Dasy at 3:49 PM 7 yang membebel
Hangin tul ngan CELCOM BB
ni budus stupid tul
x leh nak view gambo plak dah
kang kena terminate emosional

Till next episode...

Semakin menjadi2

Jot Down by Mummy Dasy at 1:19 PM 2 yang membebel

Alkisah minah ni
nama Mummy pilih
Nur Daneen Syahindah
means cahaya puteri Taqwa, warak, mulia
la ni semakin bijak dan bagi Mummy dah lebih limit
semalam kata nenek
dia ikut nenek siang ayam
pastu nyibuk siap amik pisau bagai
pisau sagat kulit kentang tu tapi tajam gak
nenek amik semula dari dia
dia ngan selamba jawab
"Aku baling ayam ni kang"
nenek marah pastu dia nak balik
"Nak mummy nak mummy"
wah minah ni nak kena sycho ah gamaknya
camne tu dah x leh dicakap...........




Till next episode...

Friday, February 20, 2009

New words

Jot Down by Mummy Dasy at 9:38 AM 10 yang membebel
Semalam Daneen totally day diapers-less
malam nak tido jek pakai pampers
siang 3 kali gi toilet sendiri
nenek pun dah tak biang2 sangat
coz dah tak terbabas lagi....
klu ngan Mummy terbabas mummy selalu cakap
mulut tu yg lain2 boleh cakap
cuba nak buang air kecil & beso cakap
dia boleh ketawa jek hampagas tul....

Mulut dia skang suka melatah
klu nak terjatuh ke terperanjat ke
"Oh mak kau tau"

pastu klu dlm keta ke ngah bersantai ayah kacau
"Ayah kau ni..."
hahaha yang ni ikut Mummy
coz Mummy klu marah Ayah
"Ish ayah kau ni .........."
dia dengar tu yg dia follow jek

semalam kata nenek tiba2 jek dia cakap
"Kesian adik"
"Napa plak nak kesian" nenek tanya
"Ayah adik tak balik"
wah sejak bile pulok ko jadi anak ayah ni dik.......
hahaha budak kecik ni dia time bangun tido jek cari Mummy
selalu klu Mummy dah gi anta abang dia belum bangun
gamaknya merajuk ah kena pujuk berjam2
pastu klu ngan ayah videocall klu ngan nenek voice call
baru sonyap minah.....



Till next episode...

sifat Mazmunah

Jot Down by Mummy Dasy at 9:27 AM 0 yang membebel
Tadi Mummy baca blog C3ndawanintim mengenai Mazmunah wah klu kejadian yg sama terjadi kat Mummy pun xtau nak jawab ape hehehe info c&p dari http://mykhilafah1924.tripod.com/sifat_mazmumah.htm

Sifat Mazmumah

SEBAB-SEBAB HATI TIDAK BAHAGIA IALAH KERANA ADANYA MAZMUMMAH DIDALAM HATI.

Antara mazmummah utama yang menghilangkan bahagia di hati ialah :

1. Pemarah Paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak terang. (sape nak dekat kalau asyik nak marah ajer.. bawak2lah senyum.. tentu org tak takut nak dekat punyer..)

2. Pendendam Tersembunyi iaitu ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung. (Ini kes dendam kesumat lahh nie..)

3. Hasad dengki Amalannya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan. (tak elok dengki mendengki nih..)

4. Bakhil Sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dll. dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. (rezeki yang diberi oleh Allah elok dikongsi bersama..-derma) ** Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui makhluk.

5. Tamak Orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut… walau berapa banyak yg diminum tetap tak abis jugak…lagipun org tamak selalu rugi.. ** Ingat! Yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak diguna iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita. (mungkin ada hak orang lain di situ) Biarlah&nbs p; rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan.

6. Tidak sabar Andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar. (oleh itu banyak2kanlah bersabar bila hadapi dugaan.. cthnyer time keja banyak.. tetap maintain vogue walau keja bertimbun atas meja..heh..heh..)

7. Ego Ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin. (yg nie no komen).. pasal semua org ader egonya sendiri.. cuma tinggi/rendah tahap keegoan tersebutâ

8. Riak Terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakun-lakun di depan orang. Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan amalnya. Allah marah kalau kita riak..takabbur dgn aper yg kita ada

9. Cinta dunia Tidak dapat menderita, dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. Berhartalah tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu. biler mati cuma bawa amalan dan doa anak yg soleh/solehah ** Cinta dunia merupakan "neraka dunia" kerana dunia itu "panas" akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati. Kesimpulan Jadi yang meragut kebahagiaan sebenarnya bukanlah secara TOTALnya disebabkan kemiskinan, musibah, kesibukan dllnya. tetapi ialah

MAZMUMMAH. ****Makin tinggi mazmummah seseorang, makin ia tidak BAHAGIA.**** Samada bermujahadah atau biarkan saja mazmummah itu, kedua-duanya tetap menderita tetapi andainya bermujahadah kita akan dibantu Allah dan akan bahagia jua akhirnya. So..sama-samalah kite sentiasa ingat mengingati antara satu sama lain andai kita terleka dengan dunia buruklah padahnya




Homework

Jot Down by Mummy Dasy at 12:40 AM 4 yang membebel

As usual balik Danish sekolah mesti ada homework

tapi semalam tak berapa banyak sangat cuma mewarna

sempat lg tgk camera tu

nak colour pun sempat posing

minah ni macam biasa ah

cbuk org nak buat homework dia pun nak wat gak

cari ape ntah dlm beg tu gaknya...


Till next episode...





Thursday, February 19, 2009

Masak air

Jot Down by Mummy Dasy at 2:44 PM 6 yang membebel
Semalam Daneen gi kinik so doktor suh byk minum air kosong banyak2
coz batuk & ada kahak tapi tak sampai tahap semput lagi
Mummy takut cam 2mgg lepas kena sedut gas cairkan kahak
nasib baik semalam x kena cuba dapat ubat jek
so semalam mummy bg botol air cakap ngan dia
"Ni botol air klu nak minum k"


letak botol air atas dapur kata dia nak masak
mana dia belajo lak ni
coz kat umah semua barangan alektrik
gambo atas tu siap guna sudip nak ngangkat
yeye or jek panasnye hehehe
dapur ni siap cam ada light konon2 berapi
dan berbunyi memekak bising yg amat

ni lak dah minum air siap tiup lagi
pandai tul anak Mummy ni berlakon
menangis pun kadang2 berlakon macam org kena dera ye dik


Till next episode...


 

Ω Bebelan DaSy Ω Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea